Πότε ξεκινάει ένα βρέφος να πίνει νερό; Ο παιδίατρος απαντά

Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασία ανεβαίνει η ανάγκη μας για νερό είναι ακόμη μεγαλύτερη. Πόσο μάλλον για τα παιδιά. Ωστόσο, μία συνήθης απορία των κυρίως των νέων γονέων είναι, αν μπορεί το μωράκι τους να πιει νερό.

Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης εξηγεί αναλυτικά από ποια ηλικία ξεκινούν τα παιδιά να πίνουν νερό. 

Ηλικία μικρότερη από τους 6 μήνες

Καμία ανάγκη για νερό, μόνο γάλα !

Σε ζεστό καιρό, συχνότερο γάλα μητρικό ή ξένο.

Σχετικά άρθρα: Γιατί δεν πρέπει να δίνετε νερό στο μωρό σας ακόμη και όταν κάνει ζέστη

Στους 6 μήνες

Μικρές ποσότητες από δροσερό νερό, εμφιαλωμένο ή από φίλτρο, μετά τα γεύματα στερεών τροφών. Δεν απαιτείται βράσιμο του νερού.

Το νερό δεν πρέπει να αντικαταστήσει γεύματα γάλακτος.

Ηλικία μεγαλύτερη από τους 6 μήνες

Τα βασικά υγρά που καταναλώνει το βρέφος είναι το γάλα και το νερό. Όχι χυμοί, χαμομήλι ή άλλα ροφήματα.

Το γάλα παραμένει η κύρια τροφή έως τους 9 μήνες ζωής. Τα θηλάζοντα μωρά συνεχίζουν να θηλάζουν κατ’ απαίτηση και δεν αντικαθιστούν γεύματα θηλασμού με νερό. Τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα συνεχίζουν να καταναλώνουν έως και 1 λίτρο γάλα το 24ωρο σύμφωνα με το πρόγραμμά τους.

Το νερό εξακολουθεί να προσφέρεται κυρίως μετά τα γεύματα ενώ τις πολύ ζεστές μέρες μπορεί να προσφερθεί και μικρή ποσότητα νερού ανεξάρτητα των γευμάτων έως 2 φορές τη μέρα.

Προσφέρουμε το νερό σε βρεφικό ποτήρι (με στόμιο ή επίπεδο ή με καλαμάκι) ως το πρώτο βήμα εκμάθησης του ποτηριού και αποδέσμευσης από το μπιμπερό.

Για το βρέφος κάτω των 6 μηνών, το μόνο που χρειάζεται είναι γάλα, μητρικό ή ξένο ! Οι νεφροί των μικρών βρεφών δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν το νερό και η προσφορά νερού μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Εάν το μωρό σας μόλις άρχισε τη στερεά τροφή, ξεκινήστε να του δίνετε μικρές γουλιές νερού σε βρεφικό ποτηράκι μετά το γεύμα. Το νερό είναι απαραίτητο με την έναρξη των στερεών τροφών για να μην προκληθεί δυσκοιλιότητα.

Χρησιμοποιούμε βρεφικό ποτηράκι για να το συνηθίσουν μιας και αυτός θα είναι ο βασικός τρόπος να πίνουν υγρά. Ο στόχος είναι η διακοπή του μπιμπερό μετά τους 12 μήνες ζωής ή η μη εκμάθηση του μπιμπερό σε παιδιά που δεν το χρειάστηκαν.

Οι οδηγίες ισχύουν κανονικά για τους θερινούς μήνες που έχουμε περισσότερη ζέστη και στην περίπτωση που το βρέφος μας έχει πυρετό!

Στις καταστάσεις αυτές προσφέρουμε περισσότερο θηλασμό/μπιμπερό και αποφεύγουμε την χορήγηση νερού ή ροφημάτων σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών.

Η παιδιατρική είναι τέχνη