«Τι σωσίβιο να πάρω στο παιδί μου;»: Ο παιδίατρος συστήνει το κατάλληλο ανά ηλικία

Το καλοκαίρι έφτασε, η εποχή της ξεκούρασης, της ανεμελιάς και των διακοπών. Κάθε οικογένεια με μικρά παιδιά κάνει τον προγραμματισμό για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφάλειά τους στην παραλία και τη θάλασσα.

Απαραίτητο, λοιπόν, αξεσουάρ για την θάλασσα, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, είναι το σωσίβιο. Και μία κλασική ερώτηση των γονιών είναι τι σωσίβιο να αγοράσουν. Ο παιδίατρος, Μάριος Ανδρέου, προτείνει το κατάλληλο είδος σωσιβίου για κάθε ηλικία του παιδιού.

Σχετικά άρθρα: Τα βοηθήματα κολύμβησης είναι αποτελεσματικά ώστε να μάθει το παιδί να κολυμπά σωστά;

3 – 5 μηνών

Ένα μικρό βρέφος αυτής της ηλικίας, ακόμη προσπαθεί να στηρίξει αποτελεσματικά το κεφάλι και το πάνω μέρος του κορμού του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να του βρέξουμε τα ποδαράκια στη θάλασσα, αρκεί η θερμοκρασία της να μην είναι ιδιαίτερα κρύα (λόγω ανωριμότητας της θερμορρύθμισης σε αυτήν την ηλικία).

6 μηνών – 2 ετών

Μετά τους 6 -7 μήνες ζωής ένα βρέφος μπορεί πια να κάθεται, οπότε μπορούμε να μπούμε σε ρηχά νερά κρατώντας το αγκαλιά ή να χρησιμοποιήσουμε ένα σωσίβιο- καθισματάκι για την ηλικία του. Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιείται υπό συνεχή επιτήρηση.

2-3 ετών

Μιας και τα περισσότερα μπρατσάκια ενδείκνυνται για ηλικίες 3 ετών και άνω, στα νήπια αυτής της ηλικίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σωσίβιο-γιλέκο, ενώ δε συστήνεται να πηγαίνουμε σε βαθιά νερά ακόμα!!

3-4 ετών

Αναλόγως με την εμπειρία του παιδιού (πχ. αν πηγαίνει κολυμβητήριο ή όχι), μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπρατσάκια, γιλέκο ή σωσίβιο μέσης.

Η κλασική “κουλούρα” καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται σε παιδιά εξοικειωμένα με το νερό ή σε μεγαλύτερα παιδιά. Τα παιδιά που πάνε κολυμβητήριο μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν βοηθητική σανίδα ή ειδικό βοηθητικό μακαρόνι (όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα κολυμβητήρια).

4 ετών

Συνήθως μετά από αυτήν την ηλικία τα παιδιά έχουν αναπτύξει κάποιες βασικές δεξιότητες κολύμβησης (και μέχρι τα 8 τα περισσότερα μπορούν να κολυμπούν και μόνα τους!). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπρατσάκια και γιλέκο, ώστε να μην περιορίζονται οι κινήσεις του παιδιού στην θάλασσα, ενώ αναλόγως των ικανοτήτων του παιδιού μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα φουσκωτά παιχνίδια!

Φροντίστε ώστε το σωσίβιο που θα επιλέξετε για το παιδί σας να είναι κατάλληλο για την ηλικία του, να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας και να χρησιμοποιείται βάσει των οδηγιών χρήσης του.

Η συμβουλή του παιδιάτρου: Όσο δεινός κολυμβητής και αν είναι το παιδί μην το χάνετε ποτέ από τα μάτια σας, όσο βρίσκεται στο νερό.

Μάριος Ανδρέου