Ο συγκινητικός αγώνας μίας 13χρονης μητέρας για να ξαναγυρίσει στο σχολείο

Μέσα σε ένα αγροτόσπιτο με δύο δωμάτια, ένα τριών μηνών μωράκι κλαίει. Η έφηβη μαμά του περνά τη μέρα της τριγυρνώντας με ένα καλάθι στο κεφάλι. Πουλά φρούτα και λαχανικά, μαγειρεύει, πλένει ρούχα και προσπαθεί – όσο περνά από το χέρι της – να κρατά τα πάντα καθαρά.

Επιθυμεί να προσφέρει στην κόρη της όσο το δυνατόν περισσότερα. «Τώρα αυτή είναι η ζωή μου», εξομολογείται. Όμως, βαθιά μέσα της θα ήθελε να πηγαίνει σχολείο και να λύνει ασκήσεις.

Μεταξύ των υποχρεώσεων μιας ήδη αυστηρής ρουτίνας, η 13χρονη Βιρτζίνια θα ετοιμάσει τα τέσσερα μικρότερα αδέρφια της για να πάνε σχολείο ενώ θα τα βοηθήσει με τα μαθήματά τους μόλις αυτά επιστρέψουν.

Κάτι που είναι σκληρό για εκείνη, καθώς είναι μόλις 13 και θα μπορούσε επίσης να πηγαίνει σχολείο.

Η Βιρτζίνια αποτελεί μέρος μιας απότομης αύξησης των κυήσεων μεταξύ έφηβων κοριτσιών που καταγράφηκε στη Ζιμπάμπουε καθώς κι’ άλλες χώρες της Νότιας Αφρικής εν μέσω πανδημίας.

Το κράτος προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει αυτού του είδους τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αλλά και τους γάμους παιδιών.

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, περίπου ένα στα τρία κορίτσια παντρευόταν πριν τα 18, αρκετά εκ των οποίων εξαιτίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αλλά και ελλείψεων στη νομοθεσία, φτώχειας καθώς και αναχρονιστικών πολιτιστικών και θρησκευτικών πρακτικών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AP (@apnews)

Η εξάπλωση του κορωνοϊού ενέτεινε αυτήν την κατάσταση. Η χώρα των 15 εκατομμυρίων πολιτών προχώρησε σε lockdown τον Μάρτιο του 2020, κλείνοντας για έξι μήνες τα σχολεία και άνοιγαν μόνο κατά διαστήματα. Ιδιαιτέρως, επηρεάστηκαν τα κορίτσια, καθώς πολλά έπεσαν θύματα βιασμών ή αναγκαστικών γάμων και εγκυμοσύνης, προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

«Γελούσαν μαζί μου όταν με έβλεπαν έγκυο με τη σχολική στολή»

Πριν από την πανδημία πολλά τέτοια κορίτσια ήταν μια χαμένη υπόθεση, ανέφερε εκπαιδευτικός από τη Ζιμπάμπουε. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2020, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει έναν νόμο που απαγόρευε τις εγκύους μαθήτριες από τα σχολεία.

Ακτιβιστές και αρχές χαιρέτισαν αυτό το πολύ σημαντικό βήμα στην αναπτυσσόμενη χώρα, ωστόσο μέχρι στιγμής η νέα πολιτική έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό. Τα περισσότερα κορίτσια δεν έχουν επιστρέψει στο σχολείο με τις αρχές και τις οικογένειες να επικαλούνται οικονομικές δυσκολίες και βαθιά ριζωμένα στερεότυπα, στίγμα και εκφοβισμούς στην τάξη.

Η Βιρτζίνια προσπάθησε να επιστρέψει στο σχολείο, όσο ήταν έγκυος βάσει αυτού του νόμου. Αξιωματούχοι ενθάρρυναν τόσο την ίδια, όσο και τους γονείς της. Όμως, βρέθηκε στο στόχαστρο σχολίων και κουτσομπολιών σε μία κοινότητα που δεν έχει προσαρμοστεί στη θέα μιας έφηβης μητέρας με σχολική στολή.

«Γελούσαν μαζί μου. Μάλιστα, κάποιοι με έδειχναν και ρωτούσαν με χλεύη: Τι τρέχει μ’ αυτήν την κοιλιά;», ανέφερε η 13χρονη, κοιτάζοντας μία φωτογραφία της που φορά τη στολή της και την οποία πούλησε έναντι 2 δολαρίων για να αγοράσει ρούχα στο μωρό της.

Ήλπιζε, ότι ο μεγαλύτερος άνδρας που την άφησε έγκυο πως θα την παντρευόταν. Όμως, παρά τις υποσχέσεις του, αρνήθηκε και την πατρότητα του παιδιού.

Θέλει να σπουδάσει

Ωστόσο, η Βιρτζίνια ορκίζεται να επιστρέψει στο σχολείο κάποια μέρα. Της λείπουν τα μαθήματά της, οι συνομήλικοί της. Θέλει να αποφοιτήσει και να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, ώστε να μπορέσει να πάρει πτυχίο και να ανταποδώσει την αφοσίωση των γονιών της σε αυτήν, χτίζοντας τους ένα μεγαλύτερο σπίτι.

«Προτιμώ να επιστρέψω στο σχολείο παρά να παντρευτώ. Δεν φοβάμαι να επιστρέψω στο σχολείο όταν το παιδί μου μεγαλώσει. Μπορεί να γελούν μαζί μου τώρα, αλλά αφιερώνω όλο τον ελεύθερο χρόνο μου και τα Σαββατοκύριακα στο διάβασμα. Δεν είναι το τέλος του δρόμου, απλώς ένα αναγκαστικό διάλειμμα», καταλήγει…

Με πληροφορίες από Associated Press

Διαβάστε επίσης:

Για Πάντα Κοντά σου: Επιτέλους μια υπέροχη ταινία για την ανυπέρβλητη αγάπη του πατέρα!

Η Ελισάβετ ετοιμάζει πάρτι γενεθλίων για τα πρώτα γενέθλια της μικρούλας Lilibet!

Το εξαιρετικά σπάνιο «χταπόδι κουβέρτα» μαγεύει με τον υδάτινο χορό του (video)