Πώς ξυπνάμε πάλι πρωί; Η ομαλή μετάβαση γίνεται λίγο πιο εύκολη για ολόκληρη την οικογένεια με τα εξής βήματα

Λατρεύω τα πρωινά του καλοκαιριού. Το πρωινό είναι απλό και ποτέ δεν σερβίρεται πριν από τις 7:30 το πρωί. Τα παιδιά μου βρίσκονται στην κουζίνα, μιλούν, παίζουν Uno, ζωγραφίζουν, χτίζουν με Lego και παίζουν με πλαστελίνες.

Δύο από τα παιδιά μου τρώνε πρωινό με τα πιτζάμες τους κάθε μέρα το καλοκαίρι. Οι πιτζάμες αντικαθίστανται από μαγιό λίγο αργότερα. Κοιμόμαστε αργά. Ανταλλάσουμε επισκέψεις. Βγαίνουμε έξω, χαιρόμαστε την άρση του προγράμματος.

Όμως το καλοκαίρι τελείωσε και η νέα σχολική χρονιά που έρχεται συνεπάγεται μια τεράστια μετάβαση για τις περισσότερες οικογένειες. Τέλος στα χαλαρά πρωινά με πιτζάμες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Καλωσορίζουμε τα πρωινά με άγχος και πλήθος εργασιών που πρέπει να ολοκληρώσετε πριν από τις 8 το πρωί.

Αν το παιδί σας ξεκινάει το σχολείο για πρώτη φορά, πάρτε μια γεύση για το τι σας περιμένει

Πρέπει να ξυπνήσετε τα παιδιά σας μέχρι τις 7 π.μ., να ετοιμάσετε το πρωινό, να ετοιμάσετε σνακ και γεύματα, και να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ντύνονται κατάλληλα και βουρτσίζουν τα δόντια τους. Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα γεύματα, τα σνακ, τα μπουκάλια με νερό, τα βίβλια, τα τετράδια και ό,τι άλλο χρειάζεται είναι στις κατάλληλες τσάντες. Όλα πριν βγείτε όλοι τρέχοντας έξω πριν χτυπήσει το κουδούνι. Ουφ!

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που τόσοι γονείς αισθάνονται υπερβολικά καταπονημένοι με την επιστροφή το σχολείο. Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται στρεσσαρισμένοι και απογοητευμένοι. Κάθε οικογένεια με παιδιά σχολικής ηλικίας ξέρει ότι μπορεί να είναι ένα τσίρκο να ξυπνήσουν όλοι και να ετοιμαστούν. Είτε το παιδί σας ξεκινά το νηπιαγωγείο είτε την τελευταία τάξη του λυκείου, η μετάβαση από τα πρωινά του καλοκαιριού στα πρωινά της σχολικής ημέρας μπορεί να είναι δύσκολη τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών σχολικής ηλικίας, ανακάλυψα πολλούς απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να διευκολύνω τη μετάβαση. Με λίγη προετοιμασία και οργάνωση, μπορείτε να μειώσετε τον πανικό το πρωί και να βοηθήσετε στη δημιουργία μιας ρουτίνας που υποστηρίζει εσάς και τα παιδιά σας.

7 τρόποι για ελαχιστο πρωινό πανικό

σταθερη ωρα υπνου

Αν το ώραριο του ύπνου του παιδιού σας μετακινήθηκε σε αργότερη ώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η προτεραιότητα είναι να αλλάξει αυτό σταδιακά.Αν είναι δυνατόν, ξεκινήστε τη μετάβαση τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του σχολείου. Βάλτε το παιδί σας για ύπνο πενήντα πέντε έως τριάντα λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ (ή κάθε δεύτερη νύχτα) μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή ώρα ύπνου.

συνεπεια

Να είστε συνεπείς με την ρουτίνα του ύπνου του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει να βάζετε το παιδί σας για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Αυτό θα σας βοηθήσει και τους δύο  να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου που θα συνεχιστεί όλη τη σχολική χρονιά.

προετοιμασια

Βοηθήστε το παιδί σας να επιλέξει τα ρούχα του το προηγούμενο βράδυ. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, ενθαρρύνετέ το να επιλέξει μόνο του και  ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει.

διαλογοσ

Συνομιλήστε με το παιδί σας για τη νέα σχολική χρονιά αρκετές μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν την πρώτη εβδομάδα του σχολείου. Είτε το παιδί σας είναι νευρικό, ανήσυχο, είτε ενθουσιασμένο, είναι χρήσιμο να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες του πριν. Ο διάλογος για τη νέα σχολική χρονιά μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί αυτοπεποίθηση και ηρεμία τις  πρωινές ώρες της πρώτης εβδομάδας.

λιστα

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να διευκολύνετε τη ζωή σας φτιάχνοντας έναν απλό κατάλογο σε έναν πίνακα ή ένα τετράδιο.
Αυτός είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να υπενθυμίσετε στα παιδιά το πρωί, ή το βράδυ, τι πρέπει να πάρουν μαζί τους στο σχολείο (π.χ., μπουκάλι με νερό, τσάντα με το μεσημεριανό, καπέλο, μουσικό όργανο). Το να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ακολουθεί μια λίστα το βοηθάει να είναι ανεξάρτητο και βελτιώνει την ικανότητά του να ακολουθεί οδηγίες.

Ξυπνήστε πρώτες

Πολλοί από εσάς θα ενοχληθείτε καθώς διαβάζετε αυτό, αλλά πιστέψτε, θα ωφελήσει εσάς και την οικογένειά σας. Ακόμα κι αν ξυπνάτε μόλις δέκα ή δεκαπέντε λεπτά πριν από τα παιδιά σας, θα σας δώσει τον απόλυτο χρόνο μόνοι σας για να αναπνεύσετε και να οργανωθείτε. Ίσως να σας δώσει αρκετό χρόνο να πιείτε καφέ, και να ξεκινήσετε το πρωινό.

Εάν εργάζεστε εκτός του σπιτιού, το να ξυπνάτε πριν από τα παιδιά σας σας επιτρέπει να έχετε χρόνο να κάνετε ντουζ και να ντυθείτε χωρίς ενόχληση. Να προσπαθήσετε να ετοιμάσετε τα παιδιά σας για το σχολείο ενώ παράλληλα προετοιμάζεστε για τη δουλειά μπορεί να είναι δύσκολο, οπότε προσφέρετε στον εαυτό σας λίγο επιπλέον χρόνο το πρωί.

προετοιμασια

Το να προσπαθείτε να ετοιμάσετε μεσημεριανά, σνακ και να γεμίζετε τα μπουκάλια με νερό για όλα τα παιδιά μου κάθε πρωίείναι χρονοβόρο και αγχωτικό. Αν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, ενθαρρύνετέ τα να σας βοηθήσουν να φτιάξετε τα μεσημεριανά και τα σνακ. Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να επιλέγουν το φαγητό τους και αυτό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τους βοηθήσετε να κατανοήσουν τον χρόνο και τον προγραμματισμό που χρειάζεται για την προετοιμασία γευμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το parent coaching; Η ειδική, Xριστίνα Αλεξάνδρου απαντά

Ποια είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει στα παιδιά να έχουν κινητό τηλέφωνο;

Πηγή: https://www.mother.ly/