Μετά τη χαλαρότητα και τη ξεγνοιασιά του καλοκαιριού παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί μπαίνουν πάλι σε ρυθμούς σχολείου.
Θα χρειασθεί κάποιος χρόνος προσαρμογής, ιδιαίτερα για τα παιδιά και του γονείς που ξεκινούν πρώτη φορά σχολείο και για τα παιδιά που αλλάζουν εκπαιδευτικό επίπεδο.
Το πρωϊνό ξύπνημα να είναι νωρίς, ώστε να προλαβαίνουν τα παιδιά να ετοιμασθούν έγκαιρα, να έχουν χρόνο για πρω’ι’νο γεύμα που βασικό στη διάρκεια του 24ώρου, να πουν και μια κουβέντα με τους γονείς τους και να μη τρέχουν για να προλάβουν το κουδούνι.
Από το προηγούμενο βράδυ πρέπει να έχουν ετοιμάσει τη σάκα τους με τα απαραίτητα βιβλία και τετράδια και ότι άλλο χρειάζεται εκείνη την ημέρα.
Πρέπει σιγά-σιγά να αναλάβουν την ευθύνη αυτή, όπως και η σάκα τους να είναι τακτοποιημένη.
Μιλήστε με τους δασκάλους , να μη κουβαλάνε όλα τα βιβλία ή τα τετράδια ,αλλά μόνο συγκεκριμένα και ας φτιάξουν ένα ημερήσιο πρόγραμμα που να βοηθάει σ’αυτό.
Το βάρος που σηκώνουν τα παιδιά είναι υπερβολικό για την ηλικία τους και δημιουργεί προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.
Φροντίστε για ένα υγιεινό δεκατιανό [φρούτο, τοστ ,κουλούρι ,μπάρα δημητριακών]
Αποφεύγετε το κυλικείο, εκτός αν είστε σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.
Αφήστε τα παιδιά να κάνουν μόνα τους τα μαθήματά τους. Αυτά πηγαίνουν σχολείο, όχι εσείς. Απλά να έχετε μία επίβλεψη και έλεγχο. Μέσα από τα λάθη που κάνουν, μαθαίνουν.
Οργανώστε το πρόγραμμα των παιδιών και το δικό σας έτσι ώστε να μένει χρόνος για παιχνίδι [το παιχνίδι είναι τροφή για το παιδί], συζήτηση μαζί του, βόλτα, πολιτιστικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις και επαφές με παππού και γιαγιά ή άλλους συγγενείς.
Μη φορτώνετε το παιδί με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες. Μόνο τα αναγκαία. Θα κουραστεί πρόωρα ,θα βαρεθεί και θα παρατήσει. Δεν απαραίτητο να είναι και μουσικός και χορευτής και αθλητής και ζωγράφος. ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
Σκεφτείτε ένα ωράριο 7 το πρωϊ, με 10 το βράδυ. Ούτε ένας ενήλικας σκληρά εργαζόμενος εργάζεται έτσι.
Ντύνετε το παιδί σας με ρούχα ανάλογα με την εποχή και τη θερμοκρασία. Τα πολλά ρούχα δεν τα προστατεύουν από τους ιούς και τα μικρόβια. Η μετάδοση γίνεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος, με μολυσμένα αντικείμενα και βρώμικα χέρια.
Μάθετε τα παιδιά σας να πλένουν συχνά τα χέρια τους και κυρίως πριν το φαγητό.
Ζητήστε από του δασκάλους, να αερίζονται καλά οι αίθουσες και βγαίνουν τα παιδιά έξω στα διαλείμματα .Ο ήλιος βοηθάει να φτιάχνει ο οργανισμός βιταμίνη D.
Σωστό και υγιεινό διαιτολόγιο βοηθάει στη καλή ανάπτυξη του παιδιού σωματική και πνευματική, στη καλή λειτουργία του οργανισμού και σε καλό ανοσοποιητικό σύστημα.
Φροντίστε τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς. Ο καλός σε διάρκεια και ποιότητα ύπνος συντελεί στη καλή σωματική υγεία και ανάπτυξη και στη καλή εγκεφαλική λειτουργία και πνευματική ικανότητα.
Εμβολιάστε τα παιδιά σας με όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Προστατεύεται έτσι το παιδί σας και το κοινωνικό σύνολο.Οι ευθύνη των γονέων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους είναι τεράστια ,για τα ίδια και τη δημόσια υγεία.
Διδάξτε τα παιδιά να σέβονται τον/την δάσκαλο/δασκάλα τους και όλους/ες συμμαθητές/τριες τους, ιδιαίτερα αυτούς/ες που είναι πιο αδύναμοι/ες.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς με υγεία, φώτιση, ευλογία και προκοπή.
Γιώργος Δ. Γλυνός
Παιδίατρος
Διαβάστε επίσης
2χρονης παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό – Η κατάσταση της υγείας της
Ποια είναι η συμβουλή του Αϊνστάιν για να γίνει πιο έξυπνο το παιδί σας