Νέα περίεργη επιδημία χτυπά τις γάτες: Χιλιάδες θάνατοι, από μολυσματικό στέλεχος του κορωνοϊού

Έντονη ανησυχία στους επιστήμονες έχουν προκαλέσει τα σοβαρά περιστατικά με χιλιάδες γάτες να βρίσκουν τον θάνατο εξαιτίας μιας νέας περίεργης επιδημίας.
Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, πρόκειται για ένα πιο μολυσματικό στέλεχος του κορωνοϊού των αιλουροειδών που προκαλεί σοβαρές ασθένειες. Ξεχωριστά, δεκάδες γάτες πέθαναν αφού μολύνθηκαν από τη γρίπη των πτηνών στην Πολωνία.

κοροναϊός των αιλουροειδών

Το ξέσπασμα στην Κύπρο αφορά έναν κορωνοϊο των αιλουροειδών – που δεν συνδέεται με το Covid-19 – ο οποίος κυκλοφορεί επίσης σε γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν μολύνει τους ανθρώπους.

Ο ιός κανονικά προκαλεί απλώς μια ήπια στομαχική διαταραχή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μολυσματική περιτονίτιδα της γάτας (FIP), όπου τα λευκά αιμοσφαίρια μολύνονται, εξαπλώνοντας τον ιό στο σώμα της γάτας και προκαλώντας μια συχνά θανατηφόρα φλεγμονώδη αντίδραση στην κοιλιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

αύξηση των γατών που πάσχουν από FIP

Νωρίτερα φέτος, οι κτηνίατροι ανέφεραν μια ξαφνική αύξηση των γατών που πάσχουν από FIP σε τοποθεσίες σε όλη την Κύπρο, αυξάνοντας από μόλις τρία και τέσσερα επιβεβαιωμένα με PCR κρούσματα το 2021 και το 2022 σε 98 κρούσματα τον Ιανουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας και Ευημερίας Γάτας (PAWS) Κύπρου, έκανε τον δραματικό ισχυρισμό ότι περίπου 300.000 γάτες έχουν πεθάνει από FIP από τον Ιανουάριο, αν και αργότερα διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν πρόχειρο υπολογισμό που βασίζεται σε ένα εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας 20-30% μεταξύ των περίπου 1 εκατομμυρίου γατών του νησιού, σύμφωνα με τον Guardian.

Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

«Δεν έχουμε επικυρώσει ακόμη αυτούς τους αριθμούς», δήλωσε ο Δρ Χαράλαμπος Αττίπας, ανώτερος λέκτορας κτηνιατρικής κλινικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ένας από τους επιστήμονες που ερευνούν την επιδημία. Είπε ότι τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι τα κρούσματα είχαν αυξηθεί κατά 40 φορές, σε ετήσια βάση.

«Σίγουρα οι αριθμοί είναι χιλιάδες, αλλά ο ακριβής είναι δύσκολο να ειπωθεί».Όπως και να έχει, ο δήλωσε ότι η εξέλιξη είναι «πολύ ανησυχητική» και υποδεικνύει ότι κυκλοφορεί ένα πιο ιογενές στέλεχος.

Η ομάδα του Εδιμβούργου πραγματοποίησε αλληλούχιση του γονιδιώματος για να διαπιστώσει αν ο ιός έχει μεταλλαχθεί.

Αν ναι, είναι πιθανό ότι η πανδημία οδήγησε έμμεσα στην εμφάνιση ενός νέου στελέχους: δεδομένου ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με το Covid-19, πολλές από αυτές φέρουν πλέον νέα αντισώματα που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στην εξέλιξη των υφιστάμενων κορονοϊών των αιλουροειδών.

Οι κτηνίατροι στο Λίβανο, την Τουρκία και το Ισραήλ, που έχουν επίσης μεγάλους πληθυσμούς αδέσποτων γατών, ανέφεραν ανεπίσημα παρόμοιες αυξήσεις, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για παρόμοιο μοτίβο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη.

Η εξάπλωση του ιού εντός του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν πιθανώς πιο αργή, καθώς υπάρχουν λιγότερες αδέσποτες γάτες και η FIP είναι θεραπεύσιμη, αν και τα αντιικά φάρμακα μπορεί να κοστίζουν περίπου 5.000 λίρες ανά θεραπεία.

Ο Βρετανικός Κτηνιατρικός Σύλλογος (BVA) συμβουλεύει ότι οι γάτες που εισάγονται από την Κύπρο θα πρέπει να εξετάζονται πριν από το ταξίδι και να μην μετακινούνται εάν το τεστ είναι θετικό.

Διαβάστε επίσης:

Το απόλυτο 20: Οι πρώτοι της Κύπρου!

Τζέιν Μπίρκιν: Η ιστορία της Birkin bag και τα μυστικά του στιλ της Αγγλίδας που λάτρεψαν οι Γάλλοι

Ντομάτες, η ασπίδα μας για τον ήλιο!