Τον επαναπατρισμό από την Ιταλία τριών κυπριακών αρχαιοτήτων- τρία πήλινα αγγεία που χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού (περ. 1600‒1400 π.Χ.)- ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το αρμόδιο δικαστήριο στη Φλωρεντία, αποφάσισε ότι τρία αρχαιολογικά αντικείμενα για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αιτήθηκε επίσημα τον επαναπατρισμό τους στην Κύπρο, είναι όντως κυπριακής προέλευσης και αποφάσισε όπως επιστραφούν στην Κύπρο.
επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής
Η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής των αρχαιοτήτων έγινε στις 17 Ιουλίου 2023 στα γραφεία των αστυνομικών αρχών της Ιταλίας (Carabinieri) στη Ρώμη, όπου ο Vincenzo Molinese, Διοικητής των Carabinieri, παρέδωσε τις αρχαιότητες στον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη, Γιώργο Χριστοφίδη.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύντομη τελετή στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη και στις 18 Ιουλίου 2023, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου συνόδευσε αεροπορικώς στην Κύπρο τις αρχαιότητες μαζί με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανώτερο Υπαστυνόμο Μιχάλη Γαβριηλίδη.
Η επιστροφή των Κυπριακών αρχαιοτήτων είναι αποτέλεσμα της σταθερής δέσμευσης Κύπρου και Ιταλίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αντικειμένων και επιβεβαιώνει την αγαστή συνεργασία και φιλία των δύο χωρών.
προστασία και διαχείριση
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως το αρμόδιο Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία και τη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου, θα συνεχίσει τις εντατικές του προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο της Κύπρου, όσο και άλλων χωρών, πάντα σε στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την εντατικοποίηση των προσπαθειών εντοπισμού, διεκδίκησης και επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων που έχουν εξαχθεί παράνομα, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα αυτό, την ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού των αρμόδιων αρχών σε θέματα καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού, του οποίου ο ρόλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προστασία της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διαβάστε επίσης:
Δύο Παφίτισσες πρώτες στις Παγκύπριες εξετάσεις! Συγχαρητήρια κορίτσια!
Έρευνα με στόχο την βελτίωση του ΓεΣΥ από την ΟΣΑΚ: Ο λόγος στους πολίτες!
ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ! Η μεγάλη μέρα έφτασε!