Ντομάτες, η ασπίδα μας για τον ήλιο!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ντομάτες μπορούν να γίνουν ασπίδα για το δέρμα μας απέναντι στον ήλιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology.

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε καροτενοειδές λυκοπένιο, μια λιποδιαλυτή χρωστική ουσία που δίνει στα κόκκινα φρούτα το χρώμα τους. Έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους (UV) βλάβης από τον ήλιο.

εσωτερικό αντηλιακό

Στην ουσία, αν τρώτε αρκετές ντομάτες, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εσωτερικό αντηλιακό (φυσικά, αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μη βάλετε αντηλιακό!). Εκτός από αυτό, οι ντομάτες είναι το φρούτο (ναι, είναι φρούτο) με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, σύμφωνα με το UCLA Health. Κι όμως, είναι πιο ενυδατικές ακόμα και από το καρπούζι.

 σας βοηθά να μείνετε ενυδατωμένοι

Οι ντομάτες αποτελούνται κατά 94% από νερό, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά ενυδατικές. Περιέχουν επίσης κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που υποστηρίζει τη σωστή ενυδάτωση συμβάλλοντας στη διατήρηση του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών.

Κάνουν καλό στα μάτια

Μαζί με το λυκοπένιο, οι ντομάτες περιέχουν τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Παράλληλα, συμβάλλουν στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη που σχετίζονται με την ηλικία.

Η βιταμίνη Α που βρίσκεται στις ντομάτες είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των ματιών και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νυχτερινής τύφλωσης, σύμφωνα με το Michigan State University Extension.

Είναι γεμάτες με την αντιοξειδωτική βιταμίνη C

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες παρέχει περίπου το 27% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας βιταμίνης C. Αυτό το αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή κολλαγόνου.

Ταυτόχρονα, μειώνει τη φλεγμονή και συμβάλλει στην προστασία από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν ασθένειες και τη γήρανση.

Η βιταμίνη C ενισχύει, επίσης, την απορρόφηση του σιδήρου. Οπότε, συνδυάζοντας τις ντομάτες με άπαχες πρωτεΐνες πλούσιες σε σίδηρο, όπως φασόλια, φακές, τόφου, κοτόπουλο, γαλοπούλα και υγιεινά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, θα αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε.

Πηγή: Vita

Διαβάστε επίσης:

Απλές πρακτικές, για σωστή ενυδάτωση: Όχι ζεστό νερό, όχι σαπούνι σε όλο το σώμα και λίγη ώρα!

Αφροδίτη Γεωργίου: «Σχεδόν 300 ενέσεις χρειάστηκαν για να φτάσω σε αυτά τα πατουσάκια»

Ο πλανήτης γιορτάζει την Σελήνη: Μαζί και ο δικός μας CSEO!