Σχεδόν 300 παιδιά έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται διασχίζοντας φέτος τη Μεσόγειο

Η UNICEF ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 289 παιδιά εκτιμάται ότι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν φέτος, προσπαθώντας να διασχίσουν την επικίνδυνη μεταναστευτική οδό της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 11 παιδιά που πεθαίνουν ή εξαφανίζονται κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, η UNICEF ανέφερε ότι υπολογίζει ότι περίπου 1.500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους ή χάθηκαν κατά την απόπειρα διέλευσης στην Κεντρική Μεσόγειο από το 2018.

Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε έναν στους πέντε από τους συνολικά 8.274 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν στη διαδρομή, σύμφωνα με τα αρχεία του έργου Missing Migrant του IOM.

αγνοουμενοι

Πολλά ναυάγια στη διέλευση της Κεντρικής Μεσογείου δεν αφήνουν επιζώντες ή δεν καταγράφονται, καθιστώντας τον πραγματικό αριθμό των ανήλικων θυμάτων πρακτικά αδύνατο να επαληθευτεί και πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο, ανέφερε η υπηρεσία.

Η UNICEF ανέφερε ότι υπολογίζεται πως 11.600 παιδιά έχουν φτάσει στις ακτές της Ιταλίας από τη Βόρεια Αφρική από τον Ιανουάριο του 2023, διπλάσια από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022.

Η πλειοψηφία των παιδιών αναχωρεί από τη Λιβύη και την Τυνησία, έχοντας ήδη κάνει επικίνδυνα ταξίδια από χώρες σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Φωτό: UNICEF/UN0538982/Raab

Διαβάστε επίσης:

Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν τις θύμησες

Νέα προειδοποίηση από την μετεωρολογική υπηρεσία για υψηλές θερμοκρασίες

«Κόκκινος Συναγερμός» για κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών