Η ακράτεια ούρων είναι συχνό πρόβλημα των εφήβων αθλητών: Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Η ακράτεια ούρων είναι συχνή μεταξύ των εφήβων αθλητών. Αλλά πολλοί αισθάνονται πολύ αμήχανα για να το αναφέρουν. Διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Η ακράτεια ούρων συνήθως είναι ως γνωστό πρόβλημα μετά τον τοκετό. Η έρευνα ωστόσο που δημοσιεύθηκε το 2021 εξέτασε τα δεδομένα από εννέα διαφορετικές μελέτες που επικεντρώθηκαν στην ακράτεια ούρων σε αθλήτριες ηλικίας κάτω των 19 ετών. Συμπέρασμα: κατά μέσο όρο περίπου το 49% των εφήβων αθλητριών εμφάνισαν ακράτεια ούρων. Το χειρότερο είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 87% από αυτούς δεν θα το αναφέρουν στους προπονητές τους.

Αιτίες ακράτειας ούρων σε έφηβους

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια, η διαρροή που συμβαίνει με την άσκηση, μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από την ηλικία. Ένα αδύναμο πυελικό έδαφος είναι πιο συχνά υπεύθυνο για την ακράτεια που βιώνουν οι αθλητές. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Urogynecology Journal διαπίστωσε ότι η ενδοκοιλιακή πίεση και η επίδρασή της στο πυελικό έδαφος κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων -από προσπάθεια- σε αθλητές.

Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο, προσγείωση ή άλματα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ακράτεια.

Επιπτώσεις στην αθλητική συμμετοχή

Μια νεαρή γυναίκα με το όνομα Taylor μου είπε ότι παρά το γεγονός ότι το αντιμετώπιζε κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ξεκινώντας από την ηλικία των 16 ετών, δεν το ανέφερε σε κανέναν εκτός από τον γιατρό της – όταν ήταν 21. Άλλοι είχαν παρόμοιες εμπειρίες. Ενώ πολλοί από αυτούς τελικά το ανέφεραν στους γονείς τους, μόνο αφού βίωσαν τα συμπτώματα σιωπηλά μόνοι τους, ανησυχώντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την υγεία τους.

Ως φυσιοθεραπευτής – γράφει  η  του πυελικού εδάφους, έχω δει πώς η ακράτεια ούρων αναγκάζει τους ανθρώπους να αλλάξουν τη ζωή τους με πολλούς τρόπους. Σταματούν να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις, σταματούν να ασχολούνται με τη γυμναστική τους, φορούν μόνο μαύρα κολάν και μένουν μακριά από τραμπολίνα.

Ο στόχος μου ως φυσιοθεραπεύτρια  είναι να επαναφέρω κάποιον που αντιμετωπίζει ακράτεια πίσω στην κίνηση που αγαπά, με τους ανθρώπους που αγαπά.
Νιώθω θλίψη σκεπτόμενη πώς τόσοι πολλοί έφηβοι επιλέγουν τα εξωσχολικά τους μαθήματα γύρω από δραστηριότητες λόγω αυτού: Για παράδειγμα, η Olivia, 18 ετών, μου είπε: «Η διαρροή δεν άλλαξε τις αθλητικές μου δραστηριότητες όσον αφορά τη συμμετοχή, αλλά έπρεπε να φοράω ένα maxi pad όλη την ώρα, και αυτό ήταν ντροπιαστικό».
Τα καλά νέα είναι ότι η ακράτεια ούρων μπορεί να επιλυθεί. Το κόλπο είναι να κάνετε τους εφήβους να μιλήσουν για το πρόβλημα.

Ρωτήστε γι ‘αυτό

Η διαρροή ούρων σε έφηβους αθλητές είναι πολύ συχνή. Ακόμα πιο συνηθισμένος είναι ο δισταγμός τους να μιλήσουν γι ‘αυτό με τους προπονητές και τους γονείς τους από αμηχανία. Το να ρωτάτε χωρίς κριτική μπορεί να σας βοηθήσει να ομαλοποιήσετε την εμπειρία και να ενημερώσετε τον έφηβό σας ότι είστε εδώ για να βοηθήσετε και ότι δεν είναι μόνος.

Δείτε έναν φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους

Εκτός από οποιαδήποτε λοίμωξη ή ανωμαλία του ουροποιητικού συστήματος, η έλλειψη συντονισμού των μυών του πυελικού εδάφους είναι ο πιο πιθανός ένοχος διαρροής για τους έφηβους αθλητές. Η συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους για την προώθηση της δύναμης και του συντονισμού ολόκληρου του σώματος μπορεί να βοηθήσει.

Συμπερασματικά

Η ακράτεια ούρων μπορεί να είναι ενοχλητική και τρομακτική για τους εφήβους. Παρά το πόσο συχνά συμβαίνει, μπορεί να αισθάνονται απομόνωση ιδιαίτερα όταν πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσουν τον αθλητισμό. Ανοίγοντας μια συζήτηση, ομαλοποιώντας την εμπειρία τους, υποστηρίζοντας τις αθλητικές τους προσπάθειες μέσω της οικοδόμησης ελέγχου του σώματος και ζητώντας τη βοήθεια ενός επαγγελματία μπορείτε να βοηθήσετε τους έφηβους αθλητές σας, να βρουν λύση.

Διαβάστε επίσης:

Κόμμα: Το πιο συχνό σημείο στίξης του γραπτού λόγου: Πώς θα το χρησιμοποιήσετε σωστά

Εκστρατεία ενημέρωσης από ΠΑΣΥΚΑΦ για καρκίνο θυρεοειδούς