“Κανείς δεν μου είχε πει πώς θα είναι το σεξ για μια μαμά στα 40”

“Κανείς δεν μου είχε πει πώς θα είναι το σεξ για μια μαμά στα 40”

“Αν κάποιος μου είχε πει στα τέλη της δεκαετίας των 20 μου, ότι σε περίπου 20 χρόνια η λίμπιντο μου θα είναι σε πλήρη άνθηση, θα του είχα γελάσει κατάμουτρα.

Στα 28 μου, μετά το πρώτο μου παιδί, η σεξουαλική μου ορμή ήταν ανύπαρκτη. Φαντάστηκα, ότι θα επέστρεφε, όταν το σώμα μου θα ανάρρωνε πλήρως ή όταν θα σταματούσα να φοράω αποκλειστικά ρούχα εγκυμοσύνης. Δεν έγινε έτσι, όμως.

Αφού απέκτησα άλλα δύο παιδιά, συνέχισα να περιμένω το κομμάτι αυτό του εαυτού μου να επιστρέψει. Το κομμάτι που αγαπούσε το σεξ και όλα τα συναισθήματα σύνδεσης που σχετίζονται με αυτό.

Περίμενα και περίμενα… Ήμουν, όμως, τόσο εξαντλημένη όσο τα παιδιά μου ήταν μικρά. Ήμουν τόσο κουρασμένη στο τέλος κάθε ημέρας που το τελευταίο που ήθελα να κάνω ήταν αυτό.

Υπήρχε, όμως, και κάτι ακόμα. Εκείνη την εποχή, η σκέψη και μόνο του σεξ με απωθούσε. Και τρόμαζα στην ιδέα, ότι θα είμαι έτσι για πάντα. Ωστόσο και οι συνομήλικες φίλες μου ομολογούσαν, ότι ένιωθαν το ίδιο, οπότε ήξερα τουλάχιστον ότι δεν είμαι μόνη. Η συζήτηση μαζί τους με έκανε να νιώσω καλύτερα -όμως δεν σταμάτησε να με ενοχλεί.

Ο (τότε) σύζυγός μου κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κρατήσουμε τη σπίθα αναμμένη. Κάθε φορά που ερχόμασταν πιο κοντά, όμως, ένιωθα σαν ρομπότ που έκανε μηχανικές κινήσεις. Τίποτα δεν μου έφτιαχνε τη διάθεση, σταμάτησα να έχω ερωτικές σκέψεις και είχα αρχίσει να σκέφτομαι, ότι η εποχή του σεξ στη ζωή μου είχε παρέλθει.

Μετά έγινα 40. Δεν είμαι ακόμα σίγουρη αν ήταν ότι μεγάλωσαν τα παιδιά μου και με χρειάζονταν λιγότερα ή ότι άρχισα να αποδέχομαι τον εαυτό μου. Ίσως υπήρξε μια μεταβολή στις ορμόνες μου ή ίσως να ήταν και συνδυασμός όλων αυτών. Δεν έγινε φυσικά μέσα σε μία νύχτα, αλλά αυτή η σταδιακή αλλαγή στο πώς ένιωθα για το σεξ μου έφερε μεγάλη ανακούφιση. Ό,τι κι αν ήταν αυτό που συνέβαλε, ανακουφίστηκα που άρχισα να νιώθω ξανά ο εαυτός μου.

Πιστεύω, ότι χρειαζόμουν μια ανάπαυλα από την οικειότητα. Εννοώ πως, όσο τα παιδιά ήταν μικρά και ήταν διαρκώς κολλημένα πάνω μου, ίσως απλά ήθελα το βράδυ την ησυχία μου -να μη με ακουμπάει κανείς. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποδεχτούμε, ότι κάποιοι άνθρωποι απλά δεν έχουν όρεξη για σεξ. Και αυτό μπορεί να κρατήσει λίγους μήνες ή μπορεί και χρόνια. Και μερικές φορές, αυτό αποτελεί μέρος της ιδιοσυγκρασίας κάποιου.

Τώρα είμαι 47 και έχω περισσότερη όρεξη για… οικειότητα. Δείχνει, μάλιστα, η όρεξη αυτή να μεγαλώνει όσο μεγαλώνω. Δεν λέω, ότι υπάρχει κάποια μαγική θεραπεία εκεί έξω ή ότι κάθε γυναίκα θα επιστρέψει στον 20χρονο εαυτό της μόλις φτάσει τα 40.

Αλλά αν βρίσκεστε στο σημείο που ήμουν και αναρωτιέστε αν η επιθυμία σας για σεξ πέθανε οριστικά… διατηρήστε την πίστη. Μόλις εγώ είδα την αλλαγή, πίστεψα σε αυτήν. Έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερη εμπειρία ζωής και δεν φοβάμαι να ζητήσω αυτό που μου αρέσει. Η σεξουαλική μου ορμή είναι καλύτερη από ποτέ.

Η μητρότητα είναι δύσκολη. Καταναλώνει τεράστιο μέρος της ενέργειά μας. Και αυτό δεν είναι κακό -είναι απλά μια περίοδος που επικεντρωνόμαστε σε κάτι άλλο, πέρα από το σεξ. Όμως αν αυτό είναι κάτι που σας ανησυχεί και σας στεναχωρεί ή αν σας λείπει ο παλιός, πιο ορεξάτος εαυτός σας, θέλω να ξέρετε, ότι το πιθανότερο είναι, ότι η λίμπιντό σας θα επιστρέψει και μάλιστα καλύτερη από ποτέ. (Και αν δεν επιστρέψει και εσείς δεν έχετε πρόβλημα με αυτό, τότε και πάλι όλα καλά!). Το σεξ πρέπει να είναι διασκεδαστικό, απολαυστικό, κάτι που πραγματικά θες να κάνεις, όχι μια διαρκής πηγή άγχους.”

Γράφει η μαμά-blogger Katie Bingham-Smith με τρία παιδιά στην εφηβεία – πηγή Scarymommy.com

Διαβάστε ακόμα:

10 φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά μας είναι πολύ πιο έξυπνα από εμάς

Αυτή είναι η πρώτη Κύπρια που λαμβάνει μετάλλιο από τον Βασιλιά Κάρολο

Γέννησε η Σόφη Χρυσάνθου – Η συγκινητική φωτογραφία από το μαιευτήριο (εικόνα)