Μία αποστομωτική απάντηση στο αιώνιο κλισέ «Πότε θα χαρίσεις στους δικούς σου ένα εγγόνι;»

Μία αποστομωτική απάντηση στο αιώνιο κλισέ «Πότε θα χαρίσεις στους δικούς σου ένα εγγόνι;»

«Πότε θα κάνετε το πρώτο παιδί, Πότε θα έρθει το δεύτερο, Πότε θα κάνετε δεύτερο παιδί να κάνει παρέα στο πρώτο, πολλές οι ερωτήσεις σχετικά με τα παιδιά που φέρνουν σε δύσκολη θέση και έτοιμη η απάντηση «Εγώ από ενδιαφέρον ρώτησα, πώς κάνεις έτσι;».

Είναι εκφράσεις που πολλά ζευγάρια έχουν ακούσει κατά καιρούς και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα σχόλια κινούνται οριακά μεταξύ ενδιαφέροντος και κουτσομπολιού.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έλληνας δάσκαλος, Μάριος Μάζαρης, μέσα από την εμπειρία του σε φιλικό σπίτι, δίνει μία πολύ σοφή απάντηση σε όλες αυτές τις -πολλές φορές- άβολες ερωτήσεις.

Η ανάρτηση του δασκάλου

«Βρισκόμαστε σε φιλικό σπίτι, μεταξύ φίλων και γνωστών και λιγότερο γνωστών. Η κουβέντα αναπόφευκτα έρχεται στα παιδιά, καθώς οι μισοί στο δωμάτιο έχουν δικά τους. Δυσκολίες, τσακωμοί, άλλα στην εφηβεία που επαναστατούν, άλλα στο δημοτικό που διαμορφώνονται. Περιττό, να πω, πόσα αρνητικά άκουσα για τα σχολεία, τους δασκάλους (κυρίως γιατί κάποιο στο δωμάτιο δεν ήξεραν, ότι είμαι δάσκαλος). «Τα παιδιά σήμερα έχουν ξεφύγει», λέει η μία, «δεν υπολογίζουν, δεν σέβονται». «Από τους γονείς ξεκινούν όλα», συμπληρώνει ο σύζυγος. «Κι απ’ το σχολείο», τονίζει εκείνη.

Εγώ σε τέτοιες κουβέντες δεν παίρνω σχεδόν ποτέ μέρος, γιατί είναι αφελές να πιστεύω, ότι έχει νόημα να εξηγήσεις που η μία δεν αναιρεί την άλλη. Μία άλλη κοπέλα της παρέας, όμως, λέει: «για αυτό δεν θέλω να κάνω παιδιά».

Κάποιοι την κεραυνοβόλησαν με το βλέμμα τους, άλλοι γέλασαν. «Γιατί το λες», συνεχίζει ο άνδρας. «Τα παιδιά είναι χαρά, η συνέχειά σου στον κόσμο». Δεν ήταν ξεκάθαρο, αν της έκανε πλάκα ή μιλούσε σοβαρά. Εκείνη όμως του απάντησε: «Εσύ είσαι καλυμμένος από τη δική σου συνέχεια;»

Εκεί σαν να τσίτωσε λίγο ο άντρας, το προσπέρασε όμως, όπως, όταν μέσα σε αστεία λέγονται ατάκες που τσούζουν. «Καλά, αν κάνεις δικά σου παιδια θα δεις τι έχανες»

Η μία ατάκα πιο παλιακή από την άλλη και μου κάνει πάντα εντύπωση που νέοι άνθρωποι αναπαράγουν τέτοια κλισέ σήμερα. Εκείνη την ώρα μίλησαν άλλοι, προσπάθησαν να αλλάξυον θέμα για να μην ξεφύγει ο έλεγχος.

«Πάντως», συνεχίζει εκείνη, «είμαι πολύ καλά οπως είμαι». «Μην του δίνεις σημασία», της λέει μία φίλη μου, «σε πειράζει». «Θα μπορούσα να μην μπορώ να κάνω παιδιά», λέει εκείνη. «Να έπεφτα να πνιγώ από τις τύψεις μου;»

«Σου ζητώ συγγνώμη» της είπε εκείνος. «Είπα απλώς αν θα χάριζες κανα παιδί στη μάνα σου να χαρεί».

Εκείνη την ώρα ήταν λες και έσκασε βόμβα. «Να το χάριζα;» Τα παιδιά δεν είναι μπρελόκ», του είπε και η κουβέντα μετά συνεχίστηκε και συνεχίστηκε και γύρω βλέμματα κουτούσαν αμήχανα, γυναικών και κοριτσιών που μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που τις βλέπει σαν αναπαραγωγικές μονάδες. Κι όσο κι αν με στεναχωρεί αυτή η στερεότυπη συζήτηση, χαίρομαι που όλο και περισσότερες γυναίκες παίρνουν τη σκυτάλη της αγένειας και απαντάνε, ξεμπροστιάζουν, βάζουν τα πράγματα στη θέση τους.

Σε έναν κόσμο που θέλει να ορίσει τις επιλογές του, δείξε του τα όρια, τα δόντια και τα θέλω σου. Κάποτε θα κλείσει το στόμα του»

Διαβάστε επίσης:

Κοριτσάκι 11,5 ετών έπεσε σε πηγάδι μαζί με την αδελφή της – Καρέ καρέ η επιχείρηση διάσωσης (video)

Πώς να συνδυάσετε τις γιορτινές μέρες με το εποικοδομητικό διάβασμα

Άγιος Βασίλης: Ποιος είναι τελικά ο ευτραφής άγιος των παιδιών με την κόκκινη κάπα;