Φωτιά στις τιμές των προϊόντων: Η κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση

Τα απανωτά σαραντάρια συνεχίζονται και επηρεάζουν αρκετούς τομείς στην αγορά και στην κοινωνία. Ένας από αυτούς είναι και οι γεωργοί, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένη η παραγωγή, κάτι που συνεπάγεται αύξηση στις τιμές των προϊόντων, που διατίθενται στην αγορά, ενώ είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες, οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στους καταναλωτές, όσον αφορά στις τιμές των καυσίμων, αφού μετά την κατάργηση της επιδότησης του φόρου κατανάλωσης, υπήρξε αύξηση μέχρι και 14 σεντ.

αύξηση στην κατηγορία τροφίμων

Τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν καταγραφεί οι τιμές σε διάφορα προϊόντα, που υπάρχουν στην αγορά και διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στην κατηγορία τροφίμων και κυρίως στα γεωργικά προϊόντα, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας είχε αποτέλεσμα να μειώσει την παραγωγή τους, δεδομένου ότι ήταν δύσκολο οι γεωργοί να βρίσκονται πολλές ώρες στον ήλιο, ενώ η αυξημένη ζήτηση είχε αποτέλεσμα όσοι πωλούν τα εν λόγω προϊόντα, να αυξήσουν τις τιμές τους.

«Οι τιμές στα γεωργικά προϊόντα αυξήθηκαν και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, λόγω καύσωνα. Και αυτό επειδή ο καύσωνας μειώνει σημαντικά την παραγωγή των φρούτων και λαχανικών. Εκεί που ένας παραγωγός, θα έβγαζε 100 κιλά, τώρα θα βγάλει 30 κιλά. Η μειωμένη προσφορά και η αυξημένη ζήτηση, επειδή είναι καλοκαίρι και υπάρχει και τουρισμός και θέλουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, ανεβάζουν τις τιμές», εξήγησε στον Reporter ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Κατανωλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

αυξημένη παρουσία των τουριστών

Στο μεταξύ, λόγω της εν λόγω κατάστασης, καθώς επίσης και λόγω των διακοπών και της αυξημένης παρουσίας των τουριστών, που οι περισσότεροι έχουν σπεύσει στις παράλιες περιοχές, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να έχουν περισσότερη πελατεία, οι εκτιμήσεις των αρμοδίων είναι ότι αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση στις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων, τις επόμενες εβδομάδες.

«Οι τιμές των φρούτων και λαχανικών, τον Αύγουστο θα είναι ακόμη πιο ψηλά και από τον Ιούλιο. Η κατηγορία των τροφίμων, με τη μεγαλύτερη αύξηση, που παραμένει σε ψηλά επίπεδα είναι τα τρόφιμα και οι χυμοί. Σε σύγκριση του Ιουλίου του 2023 και του Ιουλίου 2022, παρουσιάζουν αύξηση 9,9% τα τρόφιμα. Όσον αφορά στον Αύγουστο του 2023, είναι σίγουρο ότι οι τιμές θα είναι αρκετά αυξημένες, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022».

Την ίδια ώρα, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε πως υπάρχει μία θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να προσφέρει χαμόγελα στους καταναλωτές. «Ο γενικός πληθωρισμός παρουσίασε μείωση και έφτασε στο 1,5% για τον Ιούλιο, ενώ για τον Ιούλιο του 2022 ήταν 10%. Και όταν λέμε πληθωρισμό, αναφερόμαστε σε 800 προϊόντα και υπηρεσίες και είναι όλες οι κατηγορίες. Το γεγονός ότι παρουσιάστηκε μείωση είναι το μόνο ενθαρρυντικό σημείο».

Προβληματισμός για τις τιμές των καυσίμων

Παράλληλα, με ανησυχία παρακολουθούν οι καταναλωτές την κατάσταση που επικρατεί, όσον αφορά στις τιμές των καυσίμων, αφού έχουν πάρει την ανιούσα, από την ημέρα που έχει σταματήσει η επιδότηση του φόρου κατανάλωσης.

«Υπάρχει μία αύξηση, από την 1η Ιουλίου που καταργήθηκε η επιδότηση στο φόρο κατανάλωσης. Στις 30 Ιουνίου η βενζίνη ήταν 1,386 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης 1,408 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης 0,969. Από την 1η Ιουλίου, αυτόματα μπήκαν τα 8 σεντ της επιδότησης και οι τιμές από τότε μέχρι σήμερα, ανέβηκαν ακόμη 6 σεντ πιο πάνω και από τότε οι καταναλωτές πληρώνουν 14 σεντ το λίτρο περισσότερα, από ό,τι πλήρωναν 30 Ιουνίου».

Πάντως, επικρατεί προβληματισμός, όσον αφορά στις εν λόγω αυξήσεις, καθώς εκτός από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, του Υπουργείου Εμπορίου, κανείς άλλος δεν είναι σε θέση να συγκρίνει τις τιμές και να είναι σε θέση να δηλώσει με σιγουριά, αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες.

«Κανείς από μας δεν μπορεί να ξέρει, αν είναι δικαιολογημένες οι αυξήσεις, επειδή τα στοιχεία που δίνουν οι εταιρείες στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η ίδια τα θεωρεί ως εμπιστευτικά και δεν τα δίνει σε κανένα. Εκείνο που κάνει είναι ότι βγαίνει και ανακοινώνει ότι είναι δικαιολογημένα και τα παρακολουθεί. Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε ή να το διαψεύσουμε, επειδή δεν ξέρουμε τις πραγματικές τιμές».

Διαβάστε επίσης:

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην ορεινή Λεμεσό

Charcuterie: Πίνακες ζωγραφικής που τρώγονται, τελευταία τάση η burrata!