Έντονες οι αντιδράσεις για το Test to Stay στα σχολεία: Δεν ξεκινά η εφαρμογή του τη Δευτέρα

ΟΕΛΜΕΚ: Κίνδυνος να κλείσουν σχολεία με το «test to stay»

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που επέφερε η απόφαση του Υπουργικού για το Test to Stay στα σχολεία. Οι υπουργοί παιδείας και Υγείας, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής εξέτασαν χθες το απόγευμα τους τρόπους εφαρμογής του μέτρου και απηύθυναν πρόσκληση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις για διάλογο.

«Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα τύχουν σχετικής ενημέρωσης σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, όπου θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του μέτρου «test to stay»», ανέφερε χθες το Υπουργείο Υγείας.

Έντονες οι αντιδράσεις των δασκάλων

Δάσκαλοι και καθηγητές είχαν εκφράσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.

«Εμείς πειραματόζωα δεν θα δεχτούμε να γίνουν ούτε τα παιδιά ούτε οι συνάδελφοι. Αν θέλουν να δοκιμάσουν ένα μέτρο που θα μετατρέψει τα σχολεία σε εστίες μετάδοσης του ιού εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Και αν είναι τόσο αποτελεσματικό το μέτρο τους προκαλούμε να το εφαρμόσουν παντού και όχι μόνο μέσα στα σχολεία», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου.

«Ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι με ποιο μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί, πως αυτό το μέτρο θα διασφαλίσει την ασφάλεια σε μια τάξη με 25 παιδιά όταν σε πολλές περιπτώσεις οι αποστάσεις δεν τηρούνται», είπε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Το test to stay θα αποτελεί επιλογή και όχι υποχρέωση, διευκρίνισε απόγευμα της Πέμπτης το Υπουργείο Υγείας.

«Το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτελεί επιλογή στους μαθητές που βάσει των πρωτοκόλλων πρέπει να περιοριστούν και θα τους δίνεται η δυνατότητα να προσέρχονται στις σχολικές μονάδες. Νοουμένου ότι προσκομίζουν αρνητική εξέταση Rapid test για περίοδο 5 ημερών μετά την ημέρα επαφής», ανέφερε το Υπουργείο Υγείας.

Παρά την πρόσκληση για διάλογο, η ΠΟΕΔ προχωρεί αύριο με έκτακτες Παγκύπριες γενικές συνελεύσεις. Σε αυτές τα μέλη της οργάνωσης θα ψηφίσουν με σκοπό την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για λήψη πιθανών μέτρων αντίδρασης, μη αποκλειομένων των απεργιακών.

«Θέλουμε ανοικτά και ασφαλή σχολεία. Νομίζω ότι απεργία σημαίνει κλειστό σχολείο», είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Το νέο μέτρο test to stay συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τη συνομοσπονδία γονέων δημοτικής εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμα:

Κύπρος: Ρεκόρ στις νοσηλείες των παιδιών που νοσούν με κορωνοϊό – Νεογόνο 16 ημερών το μικρότερο

Ανεξαρτησία ή υπακοή; Ποιες αξίες ενθαρρύνονται να μάθουν τα παιδιά ανά χώρα

«Ο πολλαπλασιασμός του 9»: Πώς ένας δάσκαλος δίδαξε στα παιδιά να μην κρίνουν απ’ τα λάθη