Τι είναι το μοντέλο «Test to Stay» που εξετάζεται για ελέγχους στα σχολεία

ΟΕΛΜΕΚ: Απόσυρση του μέτρου «test to stay» στα σχολεία

Οι αυξημένες απουσίες μαθητών τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των σχολείων έχει θέσει σε ετοιμότητα όλους τους εμπλεκομένους, σε μια προσπάθεια να παραμένουν με κάθε τρόπο ανοικτά τα σχολεία. Τόσο στα Δημοτικά όσο και στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης απουσίαζε κατά την πρώτη μέρα περίπου το 19% των μαθητών. Οι απουσίες αφορούν κυρίως άτομα θετικά στον κορωνοιό  ή επαφές κρουσμάτων.

Στη σκιά των ποσοστών αυτών και σε συνδυασμό με την ανησυχία που επικρατεί για περαιτέρω αύξηση των περιστατικών στα σχολεία τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στη διαμόρφωση του πρωτοκόλλου του CDC με την ονομασία Test to Stay. Το μοντέλο αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων και έχει ήδη εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες τις Ευρώπης.

Πώς μπορεί να λειτουργήσει το Test to Stay στην Κύπρο

Μιλώντας στο SigmaLive, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Ζωή-Δωροθέα Πανά είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία θα τεθούν τα δεδομένα στο τραπέζι. Στόχος να βρεθεί ο τρόπος που θα μπορούσε το μοντέλο αυτό να αξιοποιηθεί ορθά και να λειτουργήσει στα σχολεία της Κύπρου.

Σημείωσε επίσης πως, η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που εφάρμοσε από το προηγούμενο κύμα έξαρσης του ιού τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού.

«Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είδαμε ότι έχουν αποτέλεσμα, αφού βοηθάει στο να γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Το μοντέλο Test to Stay, εφαρμόστηκε σε αρκετές χώρες με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας θα γίνει προσπάθεια να δούμε εάν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εάν εφαρμοστεί εάν θα έχει αποτέλεσμα», εξήγησε η δρ Πανά.

Τέλος είπε πως οι αποφάσεις θα παρθούν από κοινού και οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις θα μεταφερθούν για έγκριση.

Τι είναι το Test to Stay

Υπενθυμίζεται πως το μοντέλο προνοεί τα συνεχή προληπτικά τεστ από μαθητές και κυρίως όσα απαιτούνται μετά τον εντοπισμό κρούσματος εντός της τάξης. Σε δηλώσεις του στις «Τομές στα γεγονότα», ο υπουργός Παιδεία Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως, γίνονται σκέψεις για αξιοποίηση των self test στα σχολεία.

Πώς λειτουργεί:

Το σχολείο ειδοποιεί τους γονείς ότι το παιδί βρίσκεται σε στενή επαφή με γνωστό κρούσμα COVID-19 ενώ είναι στο σχολείο.

Ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει έντυπα συγκατάθεσης και εγγραφής που δίνουν άδεια για τεστ COVID-19 στο παιδί τους και συμφωνούν να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις του προγράμματος Test to Stay: Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα εκτός σχολείου και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή μετά το σχολείο ή κοινωνικές συγκεντρώσεις. Αυτό θεωρείται τροποποιημένη καραντίνα.

Τα τεστ για COVID-19 εκτελούνται σε συγκεκριμένο χώρο. Δεν γίνονται δεκτά τεστ που εκτελούνται στο σπίτι από τον γονέα, τον κηδεμόνα ή το ίδιο το άτομο.
Ακολουθείται το πρωτόκολλο DOH Test to Stay: Δύο τεστ μέσα σε μια περίοδο 7 ημερών.

Εάν οι δοκιμές δεν διεξάγονται σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές πρέπει να ακολουθούν τις τυπικές οδηγίες καραντίνας.

Η εξέταση συνιστάται αμέσως μετά την ταυτοποίηση (μετά από συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα) και ξανά μετά από 5-7 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση.

Εάν τα αποτελέσματα των τεστ COVID-19 είναι:

-Θετικό, ο μαθητής πρέπει να απομονωθεί αμέσως στο σπίτι.
-Αρνητικό, ο μαθητής μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο εφόσον δεν έχει συμπτώματα και δεν έχει πυρετό τις τελευταίες 24 ώρες.

Διαβάστε ακόμα:

MasterChef: Η προσωπική ιστορία της Βασιλικής είναι ένα δυνατό μήνυμα για όλες τις μητέρες – Η παίκτρια που μας ενέπνευσε

Έφηβη μητέρα πετά το νεογέννητο μωρό της σε κάδο σκουπιδιών (σοκαριστικές εικόνες)

Πότε θα πρέπει το παιδί μας να αρχίσει να φορά αποσμητικό;