Δηλώνουν μονογονείς ενώ δεν είναι: Πώς ξεφεύγουν από τον έλεγχο για να παίρνουν το επίδομα τέκνου

Ανεπαρκείς έλεγχοι διαπιστώνονται στις οικογένειες που δηλώνουν μονογονεϊκές, ώστε να λαμβάνουν επίδομα τέκνου.

Ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση της υπηρεσίας του μετά από έλεγχο που έκανε για το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κάνει λόγο για ψευδείς δηλώσεις που κατατέθηκαν ώστε να εξασφαλιστεί το επίδομα τέκνου.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση μετά από απαντητική επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, η διαδικασία που ακολουθείται από το αρμόδιο Τμήμα για σκοπούς εξακρίβωσης κατά πόσο τα άτομα που αιτούνται επίδομα τέκνου, ως μονογονεϊκή οικογένεια, διαβιούν μόνοι τους χωρίς σύζυγο ή συμβίο έχει αλλάξει μετά τον τερματισμό της τακτικής που ακολουθείτο για διεξαγωγή της απαραίτητης έρευνας από την Αστυνομία.

Ανεπαρκής ο έλεγχος

Συγκεκριμένα, η αίτηση μονογονιού γίνεται μετά από υπεύθυνη δήλωση στο έντυπο της σχετικής αίτησης, ότι ζουν μόνοι με τα εξαρτώμενα τέκνα χωρίς σύζυγο ή συμβίο, ενώπιον του Πρωτοκολλητή του Δικαστηρίου, με τον Γενικό Εισαγγελέα να απαντά πως η διαδικασία είναι επαρκής, καθώς μετά το πιο πάνω, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η δήλωση είναι ψευδής το πρόσωπο είναι ένοχο με βάση το άρθρο 117 του Ποινικού Κώδικα. Όμως, όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή, η εν λόγω δήλωση ζητείται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει καταγγελία ή εύλογη υποψία ότι ο λήπτης επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας συμβιώνει.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά τα πιο πάνω εισηγήθηκε όπως σε περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες ή περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων που είχαν επιβεβαιωθεί από την Αστυνομία όταν ασκούσε έλεγχο, το αρμόδιο Τμήμα να μην αρκείται στην ύπαρξη μόνο αυτών των δηλώσεων, καθώς δεν έχει εξεύρει τρόπους διερεύνησης ή αντιμετώπισης των δυσκολιών που υπάρχουν για επιβεβαίωση τους.

Σε επιστολή της μάλιστα, ημερομηνίας 20/1/2016, η Ελεγκτική ανέφερε πως θεωρούσε αναγκαίο να μελετηθούν και πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες με σκοπό την εξεύρεση πρακτικών τρόπων αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίζονται για το εν λόγω θέμα. Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου τον Φεβρουάριο του 2018, σε απαντητική του επιστολή ανέφερε πως «παρόλο που το θέμα απασχολεί έντονα το Υπουργείο δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε εξελίξεις εφόσον αυτό είναι ιδιαίτερα σύνθετο ως και  περίπλοκο και αφορά και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του απαραβίαστου της κατοικίας (ακόμη και με τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων). Από τον Φεβρουάριο του 2017, δόθηκαν οδηγίες όπου υπάρχει καταγγελία συμβίωσης λήπτη, ο Τομέας τη διαβιβάζει, όπου αυτό είναι δυνατό για  περαιτέρω έρευνα.»

Με πληροφορίες από το businessnews.tothemaonline.com