InfoΓνώση: Γνωρίζοντας τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου

InfoΓνώση: Γνωρίζοντας τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου

Όλοι οι άνθρωποι έχουν πέντε αισθήσεις και είναι όλες εξαιρετικά σημαντικές, καθώς μας βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κόσμο γύρω μας.

Χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής για να βλέπουμε και να ακούμε αντίστοιχα. Η όσφρηση και η γεύση μας βοηθούν να απολαμβάνουμε καλό φαγητό, ενώ με την αίσθηση της αφής νιώθουμε πώς είναι τα πράγματα όταν τα αγγίζουμε.

Όσφρηση: μικροί αισθητήρες στον οσφρητικό βολβό της μύτης στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για να καταλάβουμε αν αυτό που μυρίζουμε π.χ. ένα τριαντάφυλλο έχει ευχάριστη μυρωδιά.

Όραση: το φως εισέρχεται αρχικά στο μάτι μέσα από την κόρη. Η εικόνα του αντικειμένου προβάλλεται αντεστραμμένη πάνω στον αμφιβληστροειδή, όμως ο εγκέφαλος την αντιστρέφει, έτσι ώστε να μπορούμε να τη δούμε σωστά.

Γεύση: τα μικροσκοπικά εξογκώματα πάνω στη γλώσσα ονομάζονται γευστικοί κάλυκες. Διαφορετικές περιοχές της γλώσσας ανιχνεύουν τη γλυκιά, την ξινή, την αλμυρή και την πικρή γεύση.

Ακοή: τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν στον αέρα για να φτάσουν στα αυτιά μας. Η ένταση του ήχου μετριέται με τη μονάδα ντεσιμπέλ, ενώ εάν ακούμε ένα δυνατό ήχο για πολλή ώρα μπορεί να βλάψουμε την ακοή μας.

Αφή: όταν αγγίζουμε κάτι, υποδεκτικά κύτταρα κάτω από το δέρμα μας στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω των αισθητήριων νεύρων. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτά τα μηνύματα και μας κάνει να αντιδρούμε ανάλογα με αυτό που αγγίζουμε.

Μερικά ζώα έχουν περισσότερες αισθήσεις, όπως τα ψάρια και κυρίως οι καρχαρίες, ενώ υπάρχουν οργανισμοί (π.χ. τα φυτά) που δε φαίνεται να έχουν καθόλου αισθήσεις.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τις αισθήσεις με τα συναισθήματα. Οι πρώτες είναι ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ οι άλλες δημιουργούνται από τον ίδιο τον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης

Κατασκευή: Βραχιόλια από μπουκάλια νερού!

Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι;