Πείτε “όχι” στους φρουτοχυμούς κατά τη διάρκεια του παιδικού γεύματος

Πείτε "όχι" στους φρουτοχυμούς κατά τη διάρκεια του παιδικού γεύματος

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην συνοδεύουν το γεύμα των παιδιών με φρουτοχυμούς, αλλά να τους αντικαταστήσουν με ένα ποτήρι νερό ή γάλα. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι χυμοί φρούτων συμβάλλουν στην απότομη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Ενώ οι περισσότεροι γονείς αντιλαμβάνονται ότι τα ανθρακούχα ποτά είναι βλαβερά για την υγεία των παιδιών, συγχρόνως λανθασμένα πιστεύουν ότι ο χυμός φρούτων είναι υγιεινός.

Ο καθηγητής Tom Sanders, επικεφαλής των διατροφικών επιστημών στο King’ s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι τυποποιημένοι χυμοί θα πρέπει να χορηγούνται στα παιδιά μόνο ως κέρασμα.

“Τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα υγρά για την ενυδάτωση του οργανισμού μόνο από το πόσιμο νερό. Είναι ανάγκη οι γονείς να επαναφέρουν τη συνήθεια της παραδοσιακής κανάτας με το νερό πάνω στο οικογενειακό τραπέζι, αντί να καταφεύγουν στα φρουτώδη ροφήματα”.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Lancet Diabetes and Endocrinology” προειδοποιεί ότι οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων είναι δυνητικά τόσο επιβλαβείς όσο τα ζαχαρούχα αναψυκτικά.

Πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σχετικά με το πόσο «φυσικοί» είναι τελικά οι συσκευασμένοι χυμοί, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν σε τίποτα να συγκριθούν με τους φρέσκους, μη συμπυκνωμένους χυμούς που απολαμβάνουμε στο σπίτι μας.

Διαβάστε επίσης

Η διαφήμιση που προκάλεσε: Καλόγριες τρώνε πατατάκια για Θεία Κοινωνία

Παιδιά καταθέτουν με e-μαρτυρία για υποθέσεις σεξουαλικής βίας από το «Σπίτι του Παιδιού»