Δεν μαθαίνουν δεύτερη ξένη γλώσσα οι Κύπριοι μαθητές – Τι κάνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη

Δεν μαθαίνουν δεύτερη ξένη γλώσσα οι Κύπριοι μαθητές – Τι κάνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη

Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα χαμηλότερα ποσοστά μαθητών στην ανώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης που μάθαιναν δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες βρισκόταν η Κύπρος το 2019 (με 38%), σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 59%, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά η Κύπρος βρισκόταν ψηλότερα από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Ο μέσος όρος είναι σχετικά ψηλός στην Ευρώπη καθώς όλοι οι μαθητές στο Λουξεμβούργο και τη Γαλλία διδάσκοντας τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες, ενώ το ποσοστό ήταν 99% στην Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Τσεχία και τη Φινλανδία. 98% στη Σλοβακία, 95% στην Κροατία και 92% στη Σλοβενία.

Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν η Ελλάδα (1%), η Πορτογαλία (6%) και η Ιρλανδία (12%), ενώ ακολουθούσαν, αμέσως πριν την Κύπρο, η Ιταλία (25%) και η Ισπανία (27%).

Η Eurostat σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως τα δεδομένα αφορούν τις ξένες γλώσσες που αποτελούν αναγκαστικά μαθήματα, ή μέρος μιας αναγκαστικής δέσμης μαθημάτων, και δεν περιλαμβάνουν τα επιπρόσθετα μαθήματα επιλογής.

Επίσης, σημειώνεται, αν και στο Λουξεμβούργο επίσημες γλώσσες θεωρούνται τα λουξεμβουργιανά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, για σκοπούς στατιστικής ανάλυσης τα γαλλικά και τα γερμανικά θεωρούνται ξένες γλώσσες.

Τα αγγλικά διδάσκονται πιο συχνά ως ξένη γλώσσα στην ανώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης το 2019 ήταν τα αγγλικά, καθώς κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 96% των μαθητών παρακολουθούσε μαθήματα αγγλικών.

Ακολουθούσαν τα ισπανικά με 26%, τα γαλλικά με 22%, τα γερμανικά με 20% και τα Ιταλικά με 3%.

Τα ρωσικά ήταν η πιο δημοφιλής γλώσσα εκτός ΕΕ που διδασκόταν στην ΕΕ, με 3%, ειδικά στην Εσθονία (68% των μαθητών ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), τη Λετονία (57%), την Λιθουανία (30%) και τη Βουλγαρία (24%).

Στην Κύπρο η πρώτη ξένη γλώσσα στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν τα αγγλικά (100%), και ακολουθούσαν τα γαλλικά (28%), τα ρώσικα (6%), τα ισπανικά (4%), τα ιταλικά (2%) και τα γερμανικά (1%).

Διαβάστε επίσης:

Σπουδαία διάκριση για το Β’ Δημοτικό Σχολείου Αγίου Αθανασίου στα Cyprus Education Leader Awards

12χρονη με σύνδρομο Down έστειλε πίνακά της στην Βασίλισσα Ελισάβετ – Πώς αντέδρασε εκείνη (εικόνες)

Το παιδί δεν συμμετέχει ενεργά την ώρα του μαθήματος: 4 πράγματα να σκεφθείτε