Αυτό είναι το κυπριακό παιδικό βιβλίο στη λίστα με τα καλύτερα της φετινής χρονιάς

λίστα0

Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια διαπιστώσαμε ότι στη φετινή λίστα με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς από τον κατάλογο White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας παγκοσμίως, συγκαταλέγεται και ένα κυπριακό!

Όπως κάθε χρόνο στις αρχές του Οκτώβρη, έτσι και φέτος, η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου ανακοίνωσε τη λίστα με τα βιβλία στους καταλόγους white Ravens για το 2019.

Στους καταλόγους αυτούς συμπεριλήφθει και ένα βιβλίο από την Κύπρο. Ποιο;

«Η κίτρινη κουβέρτα της ευτυχίας», της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Κάδη σε εικονογράφηση Βασίλη Κουτσογιάννης, από τις εκδόσεις Τελεία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

λίστα3

Πρόκειται για ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή, για τους γονείς που δεν είναι πια μαζί και τα παιδιά που αναζητούν την ευτυχία.

Τα βράδια η μαμά κι εγώ καθόμασταν στο σαλόνι τυλιγμένες με μία κίτρινη, ζεστή κουβέρτα. «Να βάλω μία ταινία;» με ρωτούσε. «Τη Μελωδία της Ευτυχίας!» της απαντούσα κι εκείνη γελούσε, αφού την είχαμε δει πάνω από εκατό φορές μαζί.

Ήμουν χαρούμενη και δεν ήθελα να προσέξω ότι το χαμόγελο της μαμάς άρχισε να χάνεται σιγά σιγά από το πρόσωπό της…

Πώς γίνεται η επιλογή των βιβλίων

Ο κατάλογος και το σήμα «White Ravens» εκδίδεται από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο.

Κάθε χρόνο, ειδικοί λέκτορες-συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, στα χέρια των οποίων φτάνουν χιλιάδες βιβλία από όλο τον κόσμο, ξεχωρίζουν τα 200 βιβλία τα οποία θεωρούν πως έχουν παγκόσμια απήχηση θεμάτων που πραγματεύονται ή λόγω της εξαιρετικής και πρωτοπόρου εικαστικής και λογοτεχνικής προσέγγισής τους.

Τον διεθνούς κύρους κατάλογο «White Ravens» συμβουλεύονται οι μεγαλύτεροι εκδότες του κόσμου προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης ενώ η εισαγωγή ενός τίτλου σε αυτόν πολλές φορές σηματοδοτείται ως προθάλαμος για τις κορυφαίες ατομικές διακρίσεις. Για την φετινή χρονιά οι τίτλοι επιλέχθηκαν ανάμεσα από χιλιάδες βιβλία από 50 χώρες και σε 30 γλώσσες.

Η επίσημη ανακοίνωση των φετινών White Ravens θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου 2019 στην μεγάλη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Φρανκφούρτη.