Αυτά είναι τα καλύτερα παιδικά και εφηβικά βιβλία για το 2018 στην Κύπρο

Τα αποτελέσματα για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τις εκδόσεις του 2018 ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες και αυτά είναι τα βιβλία που κέρδισαν τα βραβεία στις κατηγορίες τους.

Δείτε εδώ όλα τα βιβλία που βραβεύτηκαν

Καλύτερο βιβλίο για μικρά παιδιά

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά για εκδόσεις του έτους 2018, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη για το έργο Σαλιγκάρι και φεγγάρι.

«Σαλιγκάρι και Φεγγάρι»: Το βιβλίο κέρδισε το Βραβείο για το καλύτερο παιδικό βιβλίο

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το Σαλιγκάρι και φεγγάρι είναι η μόνη ποιητική συλλογή του βραβευμένου ποιητή Κυριάκου Χαλαμπίδη που απευθύνεται σε παιδιά.

Τα ποιήματα αυτά είναι γραμμένα με παιδικότροπο ύφος, με χιούμορ, με υπερρεαλιστικά στοιχεία, με την όσμωση του φανταστικού και του πραγματικού. Δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και παιγνιώδες ποιητικό περιβάλλον και εξοικειώνουν τα παιδιά με τον ποιητικό λόγο και ρυθμό, με χαμογελαστή πάντα διάθεση, απροσδόκητες εικόνες και μεταφορές. Ακόμη, διεγείρουν τη φαντασία τους, διευρύνουν τη λογική τους, τα «ψυχαγωγούν» με την αρχαία του όρου σημασία και τα καλλιεργούν –το υπογραμμίζουμε– αισθητικά.

Είναι μια συλλογή που σε κάνει να γελάς, να σκέφτεσαι,  να φαντάζεσαι, να δημιουργείς…

Το Βιβλίο «Σαλιγκάρι και Φεγγάρι», του Κυριάκου Χαλαμπίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Καλύτερο βιβλίο για μεγάλα παιδιά και εφήβους

Η συγγραφέας Άντρη Αντωνίου απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις του έτους 2018, για το έργο της «Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία»!

«Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία;»: Το βιβλίο που κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το εφηβικό βιβλίο

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο ο Σόλωνας, στην τρυφερή ηλικία των δέκα ετών, έρχεται αντιµέτωπος µε ένα από τα δυσκολότερα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου. Την απώλεια. Η αγαπηµένη του αδελφή Ορσαλία δεν είναι πια µαζί του. Ο θάνατός της κλονίζει τις ισορροπίες και ταράζει τις σχέσεις µέσα στην οικογένεια.

Ο καθένας βρίσκει τον τρόπο του να το αντιµετωπίσει: η µαµά κλείνεται στον εαυτό της, ο µπαµπάς µαγειρεύει συνεχώς και ο Σόλωνας αναζητεί παρηγοριά στην καλή του φίλη Λυδία και στην Αλεξία, την παιδοψυχολόγο που τον παρακολουθεί.

Οι µήνες διαδέχονται ο ένας τον άλλο και ο καιρός περνά. Θα µπορέσουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι να το ξεπεράσουν και να βρουν τη δύναµη να συνεχίσουν; Ή µήπως κάποιες πληγές δεν είναι δυνατό να κλείσουν ποτέ;

Το βιβλίο «Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία;», της Άντρης Αντωνίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για μικρά παιδιά και εφήβους

Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις του έτους 2018, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Σάντρα Ελευθερίου για την εικονογράφηση του έργου «Το κρυφτό» (συγγραφέας: Δήμητρα Χαραλάμπους).

«Το κρυφτό», κέρδισε το Βραβείο για την καλύτερη εικονογράφηση

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Βαγγέλης ζει κοντά στο δάσος, αλλά κάθεται συνεχώς μέσα στο σπίτι. Ακόμα δεν παίζει κρυφτό με τ’ άλλα παιδιά, γιατί δεν έχει βρει την κατάλληλη κρυψώνα. Δε θέλει να τον ξετρυπώσουν με την πρώτη οι φίλοι του. Λίγο πριν τα γενέθλιά του τον επισκέπτεται ο παππούς του.

Βγαίνουν μαζί στο δάσος και ανακαλύπτουν διάφορες κρυψώνες. Μα η αγωνία του αγοριού είναι να μην αποχωριστεί τον Γουίλι. Ποιος είναι αυτός ο ξεχωριστός φίλος του Βαγγέλη; Και γιατί νιώθει τόσο διαφορετικός;

Το βιβλίο «Κρυφτό», της Δήμητρας Χαραλάμπους κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη