5 υπέροχα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν το Αλτσχάιμερ

5 υπέροχα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν το Αλτσχάιμερ

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην άνοια τύπου Alzheimer’s, την συχνότερη μορφή άνοιας, η οποία αυξάνεται σε συχνότητα με την πάροδο της ηλικίας, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και πρόωρα, ακόμα και σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Δεδομένου, ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 10 εκ. νέες περιπτώσεις άνοιας παγκοσμίως, είναι πάρα πολύ πιθανό ένα άτομο που υποφέρει από την άνοια αυτή να βρίσκεται και στο δικό σας περιβάλλον. Ενδεχομένως να είναι η γιαγιά ή ο παππούς τους παιδιού σας.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι βέβαιο πως τα ερωτηματικά που γεννιούνται στο παιδί είναι αμέτρητα -μαζί με αυτά και οι αγωνίες του. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι ότι εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε σωστά σε αυτές. Ένα καλό βιβλίο, όμως, θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα…

Δείτε παρακάτω 5 εξαιρετικά παιδικά βιβλία που μιλούν στα παιδιά με τα σωστά λόγια για το Αλτσχάιμερ

Ποιος είμαι εγώ παππού;

Το βιβλίο αυτό περιγράφει την ιστορία µιας παρέας παιδιών, που ανακαλύπτουν πως ο παππούς έχει Αλτσχάιµερ. Δύο αδέρφια, ο Φίλιππος και η Άννα, µαζί µε τους φίλους τους, τον Κωστή και τη Δανάη, είναι οι τέσσερις πρωταγωνιστές. Όλοι µαζί προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για τις διάφορες περίεργες συµπεριφορές που εµφανίζει τον τελευταίο καιρό ο παππούς τους.

Τι συµβαίνει και έχει αλλάξει; Πώς µπορούν να βοηθήσουν ο Φίλιππος και η Άννα τον παππού τους; Θα τους βοηθήσουν οι φίλοι τους; Θα µπορέσει να αλλάξει ο παππούς µόλις ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από την περίεργη συµπεριφορά του;

Συλλογικό Έργο – Εκδότης: iWrite

Πάντα θα σ’αγαπώ παππού

Ο μικρός Νικόλας είναι πολύ δεμένος με τον παππού του. Περνούν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους μαζί, διασκεδάζουν, τραγουδούν και παίζουν μουσική. Όταν, όμως, ο παππούς αρχίζει να ξεχνά και δυσκολεύεται να θυμηθεί ως και το όνομα του εγγονού του, εκείνος θυμώνει…

Μια ιστορία για την πολύτιμη και ξεχωριστή σχέση παππού και εγγονού, για την αξία και σημασία των οικογενειακών δεσμών και για το σεβασμό στην τρίτη ηλικία, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές της. Το 2017 απέσπασε Έπαινο Ιστορίας Βραχείας Φόρμας για παιδιά 3-6 ετών, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Πηγή Γρύλλη – Εκδότης Σαϊτης

Το χρυσόψαρο του κυρίου Αλτσχάιμερ

“Θα πάω στον κύριο Αλτσχάιμερ και θα του ζητήσω να μου δώσει τις μνήμες της γιαγιάς” είπε ο μικρός Πάυλος και ξεκίνησε το μαγικό του ταξίδι.

Για τους μικρούς που δεν θα σταματήσουν να είναι δίπλα στους μεγάλους και να τους θυμίζουν ποιοι είναι και τι αξίζουν!

Μέσα από τον ρόλο του παραγωγού, σεναριογράφου, σκηνοθέτη η Μαρία Σβολιαντοπούλου κάνει ακόμα μια προσπάθεια, ως συγγραφέας, να ενημερώσει το κοινό και να τους προτρέψει να οικειοποιηθούν και να εξοικειωθούν με τη νόσο.

Μαρία Σβολιαντοπούλου – Εκδόσεις Φυλάτος

Γιατί η γιαγιά μου δεν θυμάται τ’όνομά μου;

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ιάσονας, ένας 8χρονος που μαθαίνει ότι η αγαπημένη του γιαγιά πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ. Η συγγραφέας παρακολουθεί τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα ολόκληρης της οικογένειας και κυρίως, του Ιάσονα και της μεγαλύτερης αδερφής του, από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι τη συμφιλίωση και την αποδοχή του προβλήματος.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τα παιδιά μαθαίνουν βασικές πληροφορίες για τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και παίρνουν ειλικρινείς απαντήσεις στις απορίες τους. Επιπλέον, μαθαίνουν ότι τα συναισθήματα λύπης, φόβου ή ακόμα και θυμού που μπορεί να βιώσουν εξαιτίας του προβλήματος είναι απολύτως φυσιολογικά. Και το σημαντικότερο: διαπιστώνουν μέσα από τις εμπειρίες του Ιάσονα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να περάσουν καλά με τον παππού ή τη γιαγιά που έχει Αλτσχάιμερ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμούνται τα μικρά μυστικά που κάνουν την επικοινωνία με τον ασθενή ευκολότερη.

Κυκλοφορεί, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

Όλγα Λυμπεροπούλου – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το κύμα

Ο παππούς δε θυμάται πράγματα όπως παλιά…
Μα εγώ τον αγαπάω όπως τον αγαπούσα πάντα.
Και ξέρω ότι κι αυτός με αγαπάει και θα με αγαπάει για πάντα!
Μια τρυφερή οικογενειακή ιστορία που θα βοηθήσει το παιδί σας να κατανοήσει τις αλλαγές που συμβαίνουν όταν κάποιο μέλος της οικογένειας πάσχει από άνοια.

ΓΟΥΕΛΣ ΚΛΕΡ-ΕΛΕΝ – Εκδόσεις: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ – ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Διαβάστε ακόμα:

Πρήξιμο στα μάτια του μωρού: Ο παιδίατρος εξηγεί πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Νέο επεισόδιο βίας σε Γυμνάσιο: Μαθητές ξυλοκόπησαν 13χρονο συμμαθητή τους στην Πάφο

Η Φινλανδία μας βάζει ξανά τα γυαλιά: Γονική άδεια μετ’αποδοχών και στους στους δύο γονείς έως 7 μήνες