«Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή»: Ένα βιβλίο για την Σαρακοστή, την αγάπη στην τρίτη ηλικία και τις αρετές

Η Σαρακοστή πλησιάζει και τι πιο όμορφο από τα βιβλία που μιλούν στα παιδιά για τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Το παιδικό βιβλίο «Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή», σε εικονογράφηση Αγγελικής Δελεχά, αφηγείται μία τρυφερή ιστορία που εκτυλίσσεται την περίοδο της Σαρακοστής.

Η ιστορία: Στο χωριό του μικρού Λάμπη ζει μια ηλικιωμένη γυναίκα, αλλιώτικη από τις άλλες! Είναι πάντα καλοσυνάτη, όμως δεν έχει πολλές επαφές με κανένα σπίτι, εκτός από τον οίκο του Θεού, όπου ιδιαίτερα τη Σαρακοστή τον κάνει και δικό της σπίτι.

Γι’ αυτό κι οι συγχωριανοί της την ονόμασαν «κυρά Σαρακοστή»! Μάλιστα τα παιδιά του χωριού τη φοβούνται και πιστεύουν ότι έχει επτά πόδια κάτω από το μακρύ της φουστάνι, αλλά κανείς ως τώρα δεν τα έχει δει!

Όμως, ο μικρός Λάμπης θέλει πάση θυσία να λύσει το μυστήριο κι έτσι «κατασκηνώνει» κι εκείνος στην εκκλησία, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μια πολύ τρυφερή σχέση μεταξύ τους κι ο παιδικός φόβος να μετατραπεί σε αγάπη και φροντίδα.

Το βιβλίο περνάει πολύ όμορφα μηνύματα στα παιδιά για την αγάπη που τόσο έχει ανάγκη η τρίτη ηλικία αλλά και για τις αρετές, για τις οποίες οι χριστιανοί αγωνίζονται ιδιαιτέρως μέσα στην περίοδο της Σαρακοστής, όπως είναι η ελεημοσύνη, η ολιγάρκεια κι η εγκράτεια, και που όλες αντικατοπτρίζονται στο πρόσωπο αυτής της ηλικιωμένης γυναίκας.