Αυτές είναι οι 5 πιο περίεργες, κινητές βιβλιοθήκες στον κόσμο (εικόνες και video)

Αυτές είναι οι 5 πιο περίεργες, κινητές βιβλιοθήκες στον κόσμο (εικόνες και video)

Ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες είχε πει: «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης».

Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους αυτός ο «Παράδεισος» είναι αρκετά μακριά. Ίσως γιατί ζουν σε αρκετά απομακρυσμένες και φτωχές περιοχές. Όμως, αν δεν μπορούν εκείνοι να φτάσουν σε μία βιβλιοθήκη, η βιβλιοθήκη φτάνει σε αυτούς.

Οι κινητές βιβλιοθήκες κατά καιρούς έχουν προσφέρει την χαρά του βιβλίου και της γνώσης σε ανθρώπους απομονωμένων περιοχών. Και μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισαν αυτές τις περιοχές ήταν μοναδικός, αν φανταστεί κανείς τι έβαλαν στο μυαλό τους για να φτάσουν τα βιβλία στην εκάστοτε περιοχή: Επιστρατεύτηκαν από γαϊδουράκια και καμήλες, μέχρι ελέφαντες και βάρκες.

Βρήκαμε τις 5 πιο περίεργες κινητές βιβλιοθήκες και σας τις παρουσιάζουμε:

Κινητή βιβλιοθήκη ελεφάντων

Η Mobile Elephant Libraries είναι μία οργάνωση που φέρνει βιβλία στα παιδιά του Λάος. Η ομάδα περιγράφει αυτό το σκηνικό με τα πιο γλυκά λόγια: «Μέσα σε μία “θάλασσα” από χαμογελαστά πρόσωπα που κοιτούν με δέος, χαρίζουμε από ένα βιβλίο.

Τα μικροσκοπικά αυτά χέρια ανταποδίδουν το δώρο της γνώσης, προσφέροντας στους ελέφαντες ένα κομμάτι ζαχαροκάλαμο, μπανάνες και φύλλα μπαμπού. Κουβαλώντας περίπου 150 κιλά βιβλίων στις πλάτες τους, οι ελέφαντες-βιβλιοθήκες μπορούν αν φτάσουν και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

The Donkey Library

Ο Λουίς Σοριάνο λατρεύει τα βιβλία. Κατάγεται από τη μικρή πόλη Λα Γκλόρια, σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Κολομβίας. Ανησυχούσε, ότι τα παιδιά εκεί δεν θα έχουν πρόσβαση σε βιβλία στο σπίτι τους και αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό.

Δημιούργησε το Biblioburro. Με τα δύο γαϊδουράκια του Alfa και Beto, μετέφερε βιβλία σε πάμφτωχες κοινότητες της περιοχής. Ξεκίνησε με 70 τίτλους και η κίνησή του αγκαλιάστηκε από συγγραφείς που δώρισαν βιβλία τους. Έτσι, η βιβλιοθήκη του έφτασε τα 4.800 βιβλία. 

Η αποστολή του Σοριάνο δεν ήταν εύκολη. Έπρεπε να υπολογίσει στη διαδρομή του αντάρτες και εμπόρους ναρκωτικών. Για καλή του τύχη, όμως, του άνοιξαν τον δρόμο, καθώς είχαν στο μυαλό τους, ότι δεν είχε κάτι… αξίας για να του κλέψουν, παρά μόνον βιβλία. 

Πλέον το Biblioburro έχει μεγαλώσει. Ο Σοριάνο έχει 20 υπαλλήλους και έχει φτιάξει μία βιβλιοθήκη για την πατρίδα του και μάλιστα με κρατική επιχορήγηση και την βοήθεια μίας τοπικής μη κυβερνητικής  οργάνωσης.

Logos Hope: Ένα πλοιο γεματο βιβλια

«Logos Hope»: Η μεγαλύτερη πλωτή βιβλιοθήκη «δένει» τον Νοέμβριο στο λιμάνι Λεμεσού

Είναι η μεγαλύτερη πλωτή βιβλιοθήκη στην κόσμο. Τη διαχείρισή της έχει αναλάβει η γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση «Καλά Βιβλία για όλους». Το πλοίο Logos Hope ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο με πλήρωμα εθελοντές. 

Διαθέτει πάνω από 6000 βιβλία στη συλλογή του, τα οποία μπορούν να αγοραστούν από άλλους. Στα 6000 βιβλία υπάρχουν βιβλία αναψυχής, επαγγελματικά, βιβλία που αφορούν στην προσωπικότητα και την ατομική ανάπτυξη και άλλα που μιλούν για διαφορετικούς πολιτισμούς.

Έχει επισκεφτεί πάνω 158 χώρες έως τώρα και έχει έρθει σε επαφή με πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους.

Bibliomotocarro: Μοιράζοντας γνώση σε ένα τρίκυκλο

Ο Antonio La Cava είναι ένας από εκείνους του εκπαιδευτικούς που αποδεικνύουν χωρίς λόγια πως η δουλειά του δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα.

Διαθέτοντας ένα παλιό τρίκυκλο που τροποποίησε μόνος του σε φορητή βιβλιοθήκη, το βάφτισε «Il Bibliomotocarro» και ταξιδεύει στα απομακρυσμένα μικρά της Νότιας Ιταλίας μοιράζοντας γνώση σε μικρούς και μεγάλους.

Το σχέδιό του ξεκίνησε το 1999 και έκτοτε έχει καλύψει πάνω από 180.000 χιλιόμετρα σε χωριά με λιγότερους από 1000 κατοίκους. Προερχόμενος και ο ίδιος από επαρχία της νότιας Ιταλίας, γνωρίζει καλά πόσο εύκολο είναι να χαθεί η επαφή με τη μόρφωση στις μέρες μας.

Έτσι παρά τα 74 του χρόνια ο Ιταλός συνταξιούχος δάσκαλος δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να ξεκουραστεί.

Βιβλιοθήκη στην ράχη μίας καμήλας

Ένα ποσοστό από 25-40% της Μογγολίας είναι νομαδικές φυλές. Μετά το τέλος του Κομμουνισμού στη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι οργανώσεις εστίασαν στο γεγονός, ότι η παιδική λογοτεχνία ήταν ο μεγάλος ασθενής. Δεν υπήρχαν επενδύσεις, ενώ οι περισσότερες παιδικές βιβλιοθήκες είχαν μετατραπεί σε τράπεζες, σύμφωνα με το Trumpet. 

Τότε ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Dashdondog Jamba αποφάσισε να αναλάβει δράση. Ξεκίνησε να μεταφέρει παιδικά βιβλία πάνω σε καμήλες και να διανύει δεκάδες χιλιόμετρα για να βρει τους μικρούς του αναγνώστες. Μέχρι το 2014, η κινητή του βιβλιοθήκη είχε διανύσει 32.000 χιλιόμετρα.

Το πρότζεκτ του ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς χρησιμοποιοούσε τα χρήματα που κέρδιζε από τα δικά του βιβλία και τις μεταφράσεις άλλων παιδικών συγγραφέων στα μογγολικά.

Τέτοιες βιβλιοθήκες μπορεί να συναντήσει κανείς και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κένυα. 

Βιβλία… Όπλα Μαζικής Καταστροφής

Στην Αργεντινή ένα τεθωρακισμένο μετατρέπεται σε κινητή βιβλιοθήκη με το όνομα… «Όπλα Μαζικής Καταστροφής». Ο καλλιτέχνης Ραούλ Λεμέσοφ μετέτρεψε ένα παλιό Ford Falcon του 1979 σε κινητή βιβλιοθήκη, προκειμένου να ταξιδεύει σε ολόκληρη της χώρα και να χαρίζει βιβλία, από το Μπουένος Άιρες μέχρι σε μικρές πόλεις που μετά βίας έχονυ ένα βιβλίο.

Το ονόμασε έτσι καθώς θεωρεί ότι τα βιβλία μπορούν να καταστρέψουν οτιδήποτε πολεμικό και να φέρουν την ειρήνη μέσα από τη λογοτεχνία και να τη διαδόσει εκεί που δεν μπορούν να την βρουν.

Διαβάστε επίσης:

3χρονη κάλεσε 27 παιδιά στο πάρτι της και δεν ήρθε κανένα – Σπαράζει η εικόνα της να τρώει πίτσα μόνη (εικόνα+vid)

Ξανά στο χειρουργείο ο μικρός Κυριάκος – Συγκινεί η ανάρτηση της μητέρας του

«Τίποτα δεν είναι αδύνατον»: Γνωρίστε την 11χρονη πρωταθλήτρια που κάνει πατινάζ με ένα πόδι