Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Μαρίνα Μιχαηλίδου Καδή για τη σημασία των βιβλίων στη ζωή των παιδιών!
Κυρία Καδή, εσείς ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων θα λέγατε ότι τα βιβλία εν έτη 2023 έχουν ήδη χάσει τη θέση που θα έπρεπε να έχουν στη ζωή των παιδιών ελέω της τεχνολογικής εξέλιξης;
«Το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο σε μικρότερες ηλικίες (νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του δημοτικού), όταν τα παιδιά έχουν ακόμα επαφή με τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία. Καθώς τα παιδιά αποκτούν κινητό τηλέφωνο, αυτό αποσπά μεγάλο μέρος του ελεύθερου τους χρόνου. Κι ενώ στα μάτια των γονιών φαίνεται ότι τα παιδιά απομονώνονται, στην πραγματικότητα, μέσα από το κινητό επιδιώκουν σύνδεση και επικοινωνία με άλλα παιδιά.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν τα βιβλία ως μέρος της μελέτης, δηλαδή κάτι που θα τους κουράσει τις λίγες ελεύθερες ώρες που έχουν, σε αντίθεση με το διαδίκτυο. Όταν η πίεση που βιώνουν είναι τόσο μεγάλη, ποιος αλήθεια τους αδικεί; Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους».
Για ποιους λόγους τα παιδιά καλό είναι να διαβάζουν βιβλία;
«Με τα βιβλία τα παιδιά μπορούν να ονειρευτούν, να ταξιδέψουν, να ζήσουν νέους κόσμους και νέες περιπέτειες. Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους και τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα που μας ταλανίζουν, να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνα στις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής τους. Τα βιβλία δίνουν ελπίδα, γιατί παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, υπάρχουν και ήρωες που αγωνίζονται να κάνουν τον κόσμο καλύτερο».
Mε ποιους τρόπους οι γονείς μπορούν να εντάξουν τα βιβλία στην καθημερινότητα των παιδιών τους;
«Οι γονείς μπορούν να εντάξουν το διάβασμα στην καθημερινότητα των παιδιών, διαβάζοντάς τους ιστορίες πριν ακόμα μάθουν τα ίδια να διαβάζουν. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο μαζί με τα παιδιά μας σε τακτική βάση, θα τα φέρει σε επαφή με διάφορα είδη λογοτεχνίας, για να ανακαλύψουν νέους συγγραφείς και διάφορα είδη λογοτεχνίας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά προγράμματα φιλαναγνωσίας, φεστιβάλ βιβλίων και παιδικές βιβλιοθήκες, που έχουν συμβάλει στην προώθηση του παιδικού βιβλίου. Το στοίχημα είναι τα παιδιά να δουν το βιβλίο σαν ένα μέσο που θα τους βοηθήσει να ξεφύγουν από την πίεση του διαβάσματος της ύλης του σχολείου και όχι κάτι που τα προστεθεί σε αυτή».
Πως να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα των βιβλίων;
«Φέρνοντάς τα σε επαφή με καλά βιβλία! Πολλά έχουν λεχθεί για τα συστατικά που πρέπει να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο: πρωτοτυπία, αμεσότητα, ενδιαφέρουσα πλοκή και ήρωες με τους οποίος ένα παιδί μπορεί να ταυτιστεί. Τα βιβλία όμως που θα μείνουν στην καρδιά των παιδιών είναι εκείνα που θα τα προβληματίσουν βαθιά και θα τα συγκινήσουν».
Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε πως ήρθε η συγγραφή στη ζωή σας και να μας προτείνετε κάποια βιβλία από το συγγραφικό σας έργο.
«Η ενασχόληση μου με την παιδική λογοτεχνία ξεκίνησε μέσα από την ανάγκη μου να μιλήσω στα παιδιά για θέματα δύσκολα, αλλά ουσιαστικά, όπως είναι η μετανάστευση, η κοινωνική ανισότητα, η καταστροφή της φύσης και η εκμετάλλευση των ζώων. Συνεχίζω να γράφω για τον ίδιο λόγο, αλλά επίσης επειδή το γράψιμο είναι μια θεραπευτική διαδικασία για μένα. Οι περισσότερες ιστορίες που έχω γράψει είναι εμπνευσμένες από την ίδια τη ζωή. «Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ», για παράδειγμα είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που αναγκάζεται να φύγει ξαφνικά από τον τόπο της, όπως χιλιάδες παιδιά που ξεριζώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα τους, λόγω πολεμικών συγκρούσεων.
Στη «Μελένια» συναντούμε ένα κοριτσάκι που ανακαλύπτει, μέσα από την επαφή της με τη γιαγιά στο χωριό, την ιδιαίτερη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα και τη σημαντική τους θέση στη ζωή μας. Το βιβλίο «Ένα χαμόγελο και δύο όμορφες λέξεις» ρίχνει φως στο δύσκολο, ωστόσο διαχρονικό και επίκαιρο θέμα της μοναξιάς, μέσα από την παράλληλη πορεία των ηρώων της ιστορίας, οι οποίοι βλέπουν εντέλει τους δρόμους τους να διασταυρώνονται. Το φθινόπωρο κυκλοφορεί και μία μικρή ποιητική συλλογή για παιδιά, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καλέντη και την εικονογράφο Ρένια Μεταλληνού».
Διαβάστε επίσης:
«Μας λείπεις πολύ… Σήμερα θα γιόρταζες…»
Λέων Τολστόι: Η απόγονός του, Αλεξάνδρα, ζει ζωή ηρωίδας βγαλμένης από τα βιβλία του