Η Φινλανδία μας βάζει ξανά τα γυαλιά: Γονική άδεια μετ’αποδοχών και στους δύο γονείς έως 7 μήνες

Η Φινλανδία μας βάζει ξανά τα γυαλιά: Γονική άδεια μετ’αποδοχών και στους στους δύο γονείς έως 7 μήνες

Το νομοσχέδιο είχε ανακοινωθεί έδω και δύο χρόνια, όμως μόλις πριν από μερικές ημέρες τέθηκε σε εφαρμογή. Γιατί μπορεί η Σάνα Μαρίν να δέχθηκε άγρια κατακραυγή για το ξέφρενο πάρτι στο οποίο συμμετείχε, όμως η ουσία της ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας βρίσκεται αλλού.

Η ίδια, λοιπόν, κατάφερε και «πέρασε» μια μεταρρύθμιση που ενισχύει ουσιαστικά τον θεσμό της οικογένειας και που βοηθά τα νέα ζευγάρια να εξισορροπήσουν πραγματικά τον καταμερισμό των ευθυνών, όταν στην οικογένεια έρχεται ένα μωρό.

Γονική άδεια: Παράδειγμα προς μίμηση η Φινλανδία

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, λοιπόν, η άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών στη Φινλανδία παρατάθηκε σε σχεδόν επτά μήνες και ευθυγραμμίστηκε με την άδεια μητρότητας. Μάλιστα, περίπου η μισή από την άδεια αυτή μπορεί να δίνεται στον άλλον γονιό.

Συγκεκριμένα, και οι δύο γονείς δικαιούνται γονική άδεια και επίδομα 160 ημερών, με τον έναν γονέα να μπορεί να μεταφέρει έως και 63 ημέρες στον άλλο.

Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ημέρες της άδειας μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των δύο ετών, ενώ μπορούν να χωρίσουν την άδεια σε τέσσερα μέρη.

Εάν ένα παιδί έχει μόνο έναν γονέα, δικαιούται άδεια και επίδομα 320 εργάσιμων ημερών.

Η μεταρρύθμιση ισχύει για τους γονείς που περιμένουν παιδί από τις 4 Σεπτεμβρίου και μετά, ανεξάρτητα από το εάν είναι βιολογικοί ή θετοί γονείς, εάν έχουν την επιμέλεια ή όχι και ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Προσοχή: Τα παραπάνω αφορούν την άδεια μετά τον τοκετό. Οι έγκυοι δικαιούνται, επίσης, άδεια εγκυμοσύνης ενός μήνα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Έτσι θα αυξηθούν τα ποσοστά των γεννήσεων

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άινο-Κάισα Πεκόνεν δήλωσε πως ο στόχος της «ριζικής μεταρρύθμισης» είναι τόσο η βελτίωση της ισότητας των φύλων όσο και η ενίσχυση των χαμηλών ποσοστών των γεννήσεων.

«Αυτή (η μεταρρύθμιση) επιτρέπει τη βελτίωση της ισότητας μεταξύ των γονέων», είπε. Επισήμανε πως άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Ισλανδία, αύξησαν τα ποσοστά γεννητικότητας αφού προσέφεραν περισσότερη άδεια στους πατέρες.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί η Ερμιόνη θα παραμένει πάντα ο σημαντικότερος χαρακτήρας του Χάρι Πότερ

Συγκίνηση: Τα Μωρά Θαύματα έκαναν και πάλι το… θαύμα τους!

5 νέες και έξυπνες ιδέες για να μελετούν τα παιδιά την ορθογραφία τους χωρίς… γκρίνια!