5 αλλαγές στο παιδικό δωμάτιο που θα βοηθήσουν τον μαθητή να συγκεντρώνεται στο διάβασμά του

5 αλλαγές στο παιδικό δωμάτιο που θα βοηθήσουν το παιδί να συγκεντρώνεται στο διάβασμά του

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε, τα μαθήματα άρχισαν και η πρωταρχική υποχρέωση των παιδιών μας μπαίνει σιγά-σιγά σε τροχιά. Για να στηρίξουμε τους μικρούς μαθητές στο διάβασμά τους, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μεταξύ αυτών, να βεβαιωθούμε πως το δωμάτιο μέσα στο οποίο κάνουν τα μαθήματά τους να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο.

Έτσι, ενώ είναι σημαντικό το δωμάτιο των παιδιών μας να είναι ένας χώρος ευχάριστος για τα ίδια, την περίοδο του διαβάσματος επιβάλλεται να είναι και πρακτικός, ώστε να μπορούν αυτά να συγκεντρώνονται και να αποδίδουν καλύτερα στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

Πάρτε ιδέες για τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε

Βεβαιωθείτε ότι τα πάντα έχουν τη θέση τους

Τα παιδικά δωμάτια είναι κατά κανόνα πλημμυρισμένα από αντικείμενα που σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν καν και απλά… πιάνουν χώρο! Είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως, για ένα παιδί να διαβάζει σε ένα δωμάτιο ακατάστατο. Όταν ο χώρος του είναι καθαρός και οργανωμένος, το παιδί μπορεί πιο εύκολα να βρίσκει τα υλικά που χρειάζεται, ενώ και η προσοχή του δεν αποσπάται από σκόρπια παιχνίδια.

Ελέγξτε, λοιπόν, αν χρειάζεται στο δωμάτιο του παιδιού να προσθέσετε ράφια, να τοποθετήσετε μερικά καλάθια να μπαίνουν τα σκόρπια παιχνίδια και αν χρειάζεται μολυβοθήκες και βιβλιοστάτες στο γραφείο του.

Έμπνευση γραμμένη στους… τοίχους!

Αναφορικά με τους τοίχους του δωματίου, οι ειδικοί συμφωνούν, ότι αυτοί πρέπει να είναι “ήσυχοι”, αλλά όχι και θλιβεροί. Έτσι, αποφύγετε μεν τα πολύ έντονα χρώματα και σχέδια, αλλά μη διστάσετε να κρεμάσετε ένα πόστερ με λόγια που θα δίνουν έμπνευση στο παιδί. Κάτι, δηλαδή, που όταν το κοιτάζει θα το κάνει να νιώθει καλύτερα για την προσπάθεια που κάνει ως μαθητής.

Η τεράστια σημασία του καλού φωτισμού

Ο καλός φωτισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο να μένει ένα παιδί ξύπνιο και “ζωηρό” ενώ διαβάζει, ενώ ο κακός στο να νιώθει νυσταλέο. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθούμε πως το δωμάτιο του παιδιού μας φωτίζεται σωστά, με όσο το δυνατόν πιο φυσικό φως και με ένα καλό φωτιστικό γραφείου που θα φωτίζει καλά τα γραπτά του.

Το χρώμα του παιδικού δωματίου

Και η επιλογή του χρώματος του παιδικού δωματίου μπορεί να παίξει τον ρόλο της, λένε οι ειδικοί, αφού μπορεί να κάνει την διαφορά στον τρόπο που ο μικρός μαθητής “απορροφά” τις πληροφορίες. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ιδανικά χρώματα, αν θέλετε να ενισχύσετε την αυτοσυγκέντρωση και την παραγωγικότητα του παιδιού σας, είναι: Το μπλε, το πορτοκαλί και το πράσινο.

Όλα αυτά τα χρώματα ηρεμούν το μυαλό, ενισχύουν την δημιουργικότητα και ενθαρρύνουν την αυτοσυγκέντρωση.

Προσοχή στην καρέκλα και το γραφείο

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει κι εσείς, ειδικά αν έχει χρειαστεί να δουλέψετε από το σπίτι ή σε χώρους εκτός γραφείου, πόσο άβολο μπορεί να είναι ένα γραφείο ή μία καρέκλα, αν δεν είναι κατασκευασμένα για σκοπούς εργασίας. Το παιδί σας πλέον περνά πολλές ώρες σε μία καρέκλα καθημερινά, οπότε έχει μεγάλη σημασία -αυτή του σπιτιού- τουλάχιστον να το βολεύει, να μην το κουράζει και να είναι στο κατάλληλο ύψος αναλογικά με το γραφείο, αλλά και τα πόδια του.

Το κρεβάτι και η καρέκλα της κουζίνα δεν είναι φτιαγμένα για το σκοπό αυτό. Φροντίστε, λοιπόν, να επιλέξετε εργονομικά έπιπλα για το παιδί, ώστε να μπορεί να κάθεται στο γραφείο και να κάνει τα μαθήματά του ευχάριστα.

Διαβάστε ακόμα:

Δάλι: Στους δρόμους ξανά οι μητέρες για τον εφιάλτη του καρκίνου – Νέες μαμάδες έχουν χάσει τη ζωή τους

Παγκόσμια βαθμολογία IQ: Σε υψηλότερη θέση η Κύπρος από την Ελλάδα – Ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή

Θερμικά, ηλεκτρικά και χημικά εγκαύματα στα παιδιά: Όσα πρέπει να ξέρουμε και πώς αντιμετωπίζονται