10 χρώματα που επηρεάζουν τη διάθεση του παιδιού, τι ταιριάζει στο δωμάτιό του;

Όταν οι γονείς φτιάχνουν ή ανανεώνουν το δωμάτιο του παιδιού τους, σχεδόν πάντα ψάχνουν για λίγο χρώμα. Θα πρέπει να αποφασίσουν τι χρώμα θα το βάψουν και αυτό είναι όντως μία μεγάλη απόφαση.

Κι αυτό επειδή δεν μπορούμε κάθε τρεις και λίγο να βάφουμε τους τοίχους, αλλά και γιατί θα πρέπει να σκεφτούμε, ποιο χρώμα αγαπά το παιδί μας και πώς επηρεάζει τη διάθεσή του.

Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες αποκαλύπτουν, ότι το χρώμα του δωματίου μας επηρεάζει την ψυχοσύνθεσή μας. Το χρώμα του τοίχου μας μπορεί να μας κάνουν από χαρούμενους και ήρεμους μέχρι και να μας ενοχλήσει ή να μας εκνευρίσει.

Κι αυτό μπορεί να κάνει την απόφαση ακόμη πιο δύσκολη, αλλά υπάρχουν 10 δημοφιλή χρώματα που κάθε γονιός θα μπορούσε να σκεφτεί για το δωμάτιο του παιδιού του και την επίδραση που θα έχει στην ψυχολογία του.

Έτσι, μπορεί να τον βοηθήσει να επιλέξει πιο σίγουρα το ιδανικό χρώμα, είτε βάφοντας τοίχους, είτε με διακόσμηση στο κυρίαρχο χρώμα.

Κόκκινο

Ένα από τα πιο τολμηρά χρώματα και δημοφιλής επιλογή για παιδιά που θέλουν να ξεχωρίζουν. Παρόλα αυτά, αυτό το χρώμα μπορεί να γίνει και -ας το πούμε- καμπανάκι κινδύνου. Σύμφωνα με μελέτες, είναι ένα από τα πιο έντονα χρώματα και μπορεί να αυξήσει την ενέρεια στο σπίτι. Επίσης, φαίνεται πως ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς κι έτσι μπορεί το παιδάκι σας να είναι λίγο πιο θορυβώδες από το κανονικό. Διαλέγετε και παίρνετε!

Πορτοκαλί

Ένα πολύ φωτεινό και επίσης τολμηρό χρώμα, που πρέπει να δούμε λίγο τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό. Το πορτοκαλί προωθεί την ενεργητικότητα και συχνά αυξάνει τον ενθουσιασμό. Ενώ αυτό μπορεί να είναι κάτι ακλό, ενδέχεται σαν χρώμα να φαντάζει καλύτερα για playroom και όχι για το δωμάτιο, όπου το παιδί περνά τον περισσότερο χρόνο του.

Κίτρινο

Ένα ζωντανό, χαρούμενο χρώμα, μία εξαιρετική επιλογή για παιδικό δωμάτιο. Δίνει χαρά και θυμίζει ήλιο, καλοκαίρι και αυτό το χαρούμενο συναίσθημα μεταδίδεται και στο παιδί!

Ροζ

Ενώ υπάρχουν αγόρια που τους αρέσει το εν λόγω χρώμα, συνήθως είναι δημοφιλέστερο στα κορίτσια. Συνδέεται με την αγάπη και την ευγένεια, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα και συμβάλλει στα θετικά συναισθήματα.

Πράσινο

Ένα γήινο χρώμα που τα περισσότερα παιδιά αγαπούν για τα δωμάτιά τους. Έχει ηρεμιστική επίδραση και είναι το πλέον ιδανικό για παιδιά με πολλή ενέργεια που χρειάζεται κάποια στιγμή να χαλαρώνουν στο τέλος της μέρας. Το πράσινο είναι γνωστό, ότι ανακουφίζει από το στρες και προφανώς είναι εξαιρετικό σε περίπτωση που το παιδί έχει άγχος και θλίψη.

Μπλε

Αν το πράσινο είναι ένα ήρεμο χρώμα, το μπλε είναι ακόμη περισσότερο. Μία δημοφιλής χρωματική επιλογή, όχι μόνο από τα μικρά αγόρια, αλλά και γενικότερα. Λέγεται, ότι το μπλε μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Μία πολύ καλή επιλογή για ένα παιδί που χρειάζεται ένα «καταφύγιο ηρεμίας»

Μωβ

Το μωβ είναι επίσης μία τολμηρή επιλογή, που οι γονείς πρέπει να σκεφτούν δύο φορές, αν θα το διαλέξουν. Είναι ένα χρώμα που συνδέεται από παλιά με γαλαζοαίματους και μπορεί να είναι μία εξαιρετική επιλογή για την πριγκίπισσα ή τον πρίγκιπα της ζωής σας. Το μωβ, επίσης, είναι γνωστό, ότι ενεργοποιεί τη δημιουργικότητα, οπότε, αν το παιδάκι σας αγαπά τις τέχνες, τότε είναι το χρώμα του.

Λευκό

Ένα απλό χρώμα, ιδανικό για τους γονείς που θέλουν τα δωμάτια να φαίνονται ακόμη μεγαλύτερα, ωστόσο μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για το δωμάτιου του παιδιού. Δεν έχει στην πραγματικότητα καμία επίδραση στη διάθεση κι αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα. Το λευκό δεν εμπνέει ουσιαστικά καμία αλλαγή στην προσωπικότητα, ενώ φαίνεται η βρομιά πιο εύκολα.

Μαύρο

Είναι το χρώμα που όλοι οι γονείς θέλουν να αποφύγουν. Όχι μόνο, επειδή κάνει τον χώρο να μοιάζει μικρότερος, αλλά και επειδή προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προσθήκη, πχ να φτιάξετε έναν τοίχο σαν μαυροπίνακα, αλλά σίγουρα ένα ολόμαυρο δωμάτιο δεν είναι και το καλύτερο. Συμφωνείτε;

Γκρι

Είναι ένα χρώμα που κερδίζει δημοφιλία και είναι υπέροχο για μικρούς και μεγάλους. Έχει πραγματικά ηρεμιστική ιδιότητα και μπορεί να είναι ένα όμορφο μέρος για τα παιδιά που θέλουν να ηρεμήσουν μετά το σχολείο και πριν τον ύπνο.

Διαβάστε επίσης:

Τρία υπέροχα σνακ σφολιάτας για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία και κοινοτικά νηπιαγωγεία