«Χειρίσου το με προσοχή»: Πώς μια δασκάλα βοηθά τους μαθητές της όταν είναι σε κακή μέρα

«Χειρίσου το με φροντίδα»: Πώς μια δασκάλα βοηθά τους μαθητές της όταν είναι σε κακή μέρα

Ο κόσμος γίνεται ένα ακόμη καλύτερος, όταν όχι μόνο κάποιος αναγνωρίζουμε πως κάποιες βρίσκεται σε κακή μέρα, αλλά συνάμα φροντίζουμε να πράττουμε αναλόγως για να βοηθάμε.

Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε, υπάρχουν στιγμές που απλά μπορούμε να δώσουμε μία μικρή χαρά . Μία δασκάλα το αναγνώρισε αυτό και βρήκε έναν εκπληκτικό τρόπο να βοηθήσει τους μαθητές της και της οικογένειές τους.

Λίγα χρόνια πριν, η δασκάλα αυτή από το Κάνσας παρακολούθησε ένα συνέδριο σχετικά με το τραύμα και της έδωσε την έμπνευση να πραγματοποιήσει κάτι αντίστοιχο και στην τάξη της, για τα παιδιά που θα χρειάζονταν ειδική αντιμετώπιση.

Ένα χρόνο μετά από αυτό το συνέδριο, η δασκάλα είχε μία μαθήτρια με αυτισμό που είχε συχνά άσχημες μέρες. Για να την στηρίξη, είπε στην μαμά της απλά να της γράψει (σσ. στη δασκάλα) “Χειρίσου το με προσοχή”, έτσι ώστε να γνωρίζει η δασκάλα, πότε θα ήταν μία άσχημη μέρα για το παιδί.

«Ήξερα, ότι όταν μου έγραφε πως η κόρη της χρειαζόταν επιπλέον χρόνο και μία ήρεμη τοποθεσία, έτσι ώστε η μέρα της να κυλήσει ομαλά», λέει η ίδια.

Τα παιδια χρειαζονται χωρο και χρονο

Η απλή αυτή μέθοδος ήταν τόσο επιτυχημένη που παποφάσισε να στείλει σε όλους τους μαθητές της στο σπίτι με ένα σημείωμα για τους γονείς τους. Τους εξηγούσε τι ήταν το σύστημα «Χειρίσου το με προσοχή» και πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό.

Στο κειμενάκι που έστειλε στους γονείς γράφει:

«Χειρίσου το με προσοχή

Εάν η οικογένειά σου έχει δυσκολίες στο σπίτι, εγώ θα σου δώσω επιπλέον στήριξη στο σχολείο. Καταλαβαίνω, ότι δεν μπροείς να μοιραστείτε λεπτομέρειες κι αυτό δεν είναι κακό. Εάν το παιδί σας έρθει στο σχολείο, έπειτα από μία δύσκολη νύχτα, πρωινό ή σαββατοκύριακο γράψτε μου: “Χειρίσου το με φροντίδα”. Δεν θα χρειαστεί να μου πείτε τιποτα άλλο ή να ρωτήσω. Αυτό θα μου επιτρέψει να γνωρίζω, ότι το παιδί σας χρειάζεται επιπλέον χρόνο, υπομονή ή βοήθεια μέσα στην ημέρα»

Έτσι, οι γονείς άρχισαν να δείχνουν την εκτίμησή τους για την απίστευτη πράξη ευγένειας της δασκάλας.

Ωστόσο, δεν σταμάτησε στο επίπεδο της σχολική τάξης της, αλλά τη χρησιμοποίησαν και άλλοι εκπαιδευτικοί.

«Οι γονείς μου επέτρεπαν να γνωρίζω, αν τα παιδιά τους είχαν δύσκολο πρωινό. Δεν χρειαζόταν να ξέρω λεπτομέρειες, αλλά οι γονείς το αγάπησαν και έτσι ήξεραν, ότι θα προσέχω λίγο παραπάνω το παιδί τους», σημειώνει η δασκάλα.

«Είναι σημαντικό για μένα να δίνω στα παιδιά λίγο επιπλέον χώρο και χρόνο στα παιδιά και είναι εύκολο να γίνει», κατέληξε.

Πηγή: Inspire More

Διαβάστε επίσης:

Δάσκαλος έκανε το μάθημα συλλαβισμού ένα υπέροχο παιχνίδι στην τάξη!

«Πετάξτε το βάρος»: Πώς μία δασκάλα μαθαίνει στα παιδιά να ξεφορτώνονται ό,τι τα πληγώνει

Το παιχνίδι με τις πατάτες: Πώς μία δασκάλα έδωσε στα παιδιά το καλύτερο μάθημα για το μίσος