Η Παρασκευή είναι για τους περισσότερους μία πολύ αγαπημένη μέρα, καθώς ακολουθεί το Σαββατοκύριακο της χαλάρωσης και της ξεκούρασης. Πόσο μάλλον για τους μαθητές. Πάντα την Παρασκευή η διάθεσή μας αλλάζει, κατεβάζουμε λίγο τους ρυθμούς -όσο το δυνατόν, γιατί πάντα εξαρτάται από τη φύση της απασχόλησής μας- και μετράμε αντίστροφα.
Η εκπαιδευτικός Ευστρατία Κλαρνέτατζη εφαρμόζει μία πρακτική, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την οποία ονομάζει «Χαλαρή Παρασκευή».
Όπως επισημαίνει η εκπαιδευτικός, με τα παιδιά του δημοτικού, άλλοτε φτιάχνουν παραμύθια, τραγουδάκια ή ποιηματάκια χωρισμένα σε ομάδες. Άλλοτε πάλι, τα παιδιά δημιουργούν φανταστικές ιστορίες από το μυαλό τους για μέρη, ανακαλύπτοντας τον ιδανικό τόπο γι’ αυτούς.
Όσον αφορά το γυμνάσιο, μία φορά την εβδομάδα τα παιδιά καλούνται να εξιστορήσουν ένα γεγονός, ένα λόγο, μια μυρωδιά, οτιδήποτε τους έκανε να νιώσουν ευγνωμοσύνη και χαρά.
Και εξηγεί τη διαδικασία:
Διαδικασία
Δημοτικό: «Κάθε Παρασκευή, μισή ώρα πριν τη λήξη του μαθήματος μας, ξεκινάει η δράση. Πιο συγκεκριμένα, το παιχνίδι μας. Τα παιδιά δημιουργούν από τη φαντασία τους ιστορίες. Τους δίνω το ελεύθερο να γράψουν ό,τι επιθυμούν, ό,τι νιώθουν και θέλουν να το εκφράσουν καθώς τους έχω πει πως τίποτα δεν είναι λάθος. Τα παιδιά στη συγκεκριμένη πρακτική δεν διορθώνονται ούτε για ορθογραφικά λάθη ούτε συντακτικά. Τα λάθη τα οποία γίνονται, τα συλλέγω και τους τα εξηγώ την ώρα του μαθήματος, βρίσκοντας πάντα μια αφορμή.
Γυμνάσιο: Κάθε Παρασκευή τα παιδιά, αλλά κι εγώ φέρνουμε υγιεινά σνάκ, τα οποία κολατσίζουμε μισή ώρα πριν τη λήξη του μαθήματος κάνοντας συζήτηση για εκείνο, το οποίο τους έκανε μέσα στην εβδομάδα να νιώσουν ευγνωμοσύνη, αλλά και παράλληλα πολλή χαρά»
Αποτελέσματα
Τα παιδιά τόσο του δημοτικού, όσο και του γυμνασίου ξεδιπλώνουν τις ψυχούλες τους. Αρχίζουν να δίνουν σημασία σε πράγματα που ενώ είναι απλά, ξεκινούν να κατανοούν πως είναι σημαντικά. Αυτή η μισή ώρα της χαλαρής Παρασκευής «ξεμπλοκάρει» τα παιδιά, τους δείχνει πως είναι ικανά να διαμορφώσουν ιστορίες μόνοι από την αρχή, να μιλούν γι’ αυτές , να μην ντρέπονται για τα λάθη τους, αλλά και να μη φοβούνται να εκφράσουν αυτά που πιστεύουν και αγαπούν»
*Το βρήκαμε στην σελίδα του συγγραφέα Στέφανου Ξενάκη
Διαβάστε επίσης:
Δάσκαλος έκανε το μάθημα συλλαβισμού ένα υπέροχο παιχνίδι στην τάξη!
Ως πότε θα μεγαλώνουμε «μορφωμένα αμόρφωτα» παιδιά; Ένας παιδίατρος μας βάζει σε σκέψεις
Κάν’ το όπως οι Ολλανδοί: Γιατί μεγαλώνουν τα πιο υπάκουα και χαρούμενα παιδιά στον κόσμο