Λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα από τα χέρια του ίδιου της του παιδιού, το οποίο πάσχει από το λεγόμενο «Σύνδρομο του Εξορκιστή».
Ο 18χρονος ανέπτυξε αυτήν την σπάνια νευρολογική διαταραχή, ως αποτέλεσμα μόλυνσης, και η οποία προκαλεί παραισθήσεις και βίαιες εκρήξεις, με συνέπεια να τραυματίσει άσχημα τη μητέρα του και αφήνοντάς τη με μώλωπες στα μάτια, εκδορές και σπασμένα δάχτυλα, ενώ την χτυπούσε ανελέητα στα πλευρά.
Σε άλλο επεισόδιο μάλιστα απειλούσε την οικογένειά του με μαχαίρι.
Η 45χρονη μητέρα ανέφερε ότι η παιδιατρική αυτοάνωση νευροψυχιατρική αυτή διαταραχή συνδέεται με στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις (σύνδρομο PANDAS) και προκαλεί κάτι σαν «σεισμό» στον εγκέφαλο του παιδιού της, κάνοντάς το να συμπεριφέρεται σαν «δαιμονισμένος».
Ωστόσο, έπειτα από θεραπεία με πλάσμα, αντιψυχωσικά φάρμακα και ψυχολογική υποστήριξη ο νεαρός έμαθε ξανά να περπατά και να μιλά, ενώ έπιασε και δουλειά στην εξυπηρέτηση πελατών.
Η μητέρα ζει μαζί με τον 18χρονο γιο της, τον σύζυγό της και την 16χρονη κόρη τους. «Δεν είχα ιδέα πώς να τον βοηθήσω, όταν ξεκίνησε όλο αυτό. Τότε δεν ήταν πολύ καλά τα πράγματα, όμως τώρα η αλλαγή είναι θεαματική και είμαι πολύ περήφανη για ό,τι έχει καταφέρει», λέει η 45χρονη.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Ήταν μόλις 11 ετών, το 2013, όταν η πάθηση αυτή χτύπησε τον νεαρό και έγινε τρομερά αγχώδης, ενώ εμφάνιζε «τικ» και παραισθήσεις.
Τον Φεβρουάριο του 2014, η κατάστασή του επιδεινώθηκε σημαντικά και διακομίστηκε σε τοπικό νοσοκομείο, προτού μεταφερθεί σε μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα και διαγνωστεί με το Σύνδρομο PANDAS.
Το σύνδρομο PANDAS είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του ανοσοποιητικού να εξουδετερώσει τη λοίμωξη, καταστρέφοντας παράλληλα εγκεφαλικά κύτταρα με δομή παρόμοια με αυτή του παθογόνου μικροοργανισμού.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), το σύνδρομο PANDAS αποκαλείται από ορισμένους ειδικούς «σύνδρομο του εξορκιστή» λόγω των τάσεων βίας και των χαρακτηριστικών κινήσεων συστροφής του σώματος που κάνουν οι ασθενείς. Θεωρείται αποτέλεσμα στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, με τα υπεύθυνα βακτήρια να «κρύβονται» αρχικά από το ανοσοποιητικό, αφού μιμούνται τη λειτουργία των υγιών κυττάρων.
Όταν πια το ανοσοποιητικό τα εντοπίσει, αντιδρά σε αυτά παράγοντας αντισώματα. Επειδή όμως δεν γίνεται σωστά η διάκριση ανάμεσα στα βακτήρια και στα υγιή κύτταρα, τα αντισώματα καταστρέφουν και τα δύο.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ
Για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια το παιδί μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, προκειμένου να διαχειριστούν τα συμπτώματά του, τα οποία συνδέθηκαν με την οστρακιά που είχε περάσει σε ηλικία 10 ετών.
Οι γιατροί τού αφαίρεσαν τις αμυγδαλές –αφού τα βακτήρια εγκαθίστανται συχνά εκεί– και του χορήγησαν θεραπεία με αντισώματα για να αποτρέψουν τις κρίσεις, όμως τα συμπτώματα παρέμειναν και εντείνονταν κάθε φορά που αρρώσταινε.
Τα συμπτώματα που εκδήλωνε δεν σταματούσαν στο άγχος και στη βία. Εμφάνιζε ισχυρούς πόνους στο κεφάλι, τάσεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και προβλήματα μνήμης.
Σε ένα από τα περιστατικά, νόμιζε ότι έβλεπε τον Αδόλφο Χίτλερ έξω από το παράθυρό του, είχε προσπαθήσει αρκετές φορές να βλάψει και τον εαυτό του, πέφτοντας επίτηδες από τις σκάλες ή βάζοντας τα χέρια του επάνω στα αναμμένα μάτια της κουζίνας.
Το 2015 μάλιστα του χορήγησαν θεραπεία με πλάσμα, προκειμένου να μειώσουν τα συμπτώματα και σε εκείνο το χρονικό σημείο σχεδόν εξαφανίστηκαν.
Τρία χρόνια μετά, το 2018, άρχισε να βελτιώνεται η κατάστασή του χάριν ενός συνδυασμού αντιψυχωσικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται για περιπτώσεις ΔΕΠΥ.
«ΕΜΕΙΝΑΝ ΔΥΟ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΟΘΙΕΣ ΤΟΥ»
Η μητέρα του θυμάται ένα περιστατικό, όταν άρχισε να κυνηγά τη μικρότερη αδελφή του. «Καταλήξαμε να κρύψομε όλα τα επικίνδυα αντικείμενα και μετά να κρυφτούμε κάτω από το κρεβάτι της γιατί απειλούσε με μαχαίρι», λέει η μητέρα, τονίζοντας ότι είχε προκληθεί στο κοριτσάκι παιδικό τραύμα.
Σήμερα, στα 18 του, τα συμπτώματα και οι εκρήξεις του είναι πιο ήπιες και λιγότερο συχνές, δεν απαιτούν νοσηλεία, αν και ακόμη οι αντιδράσεις και οι αλλαγές στη διάθεσή του φαίνονται απειλητικές.
Όπως λέει η μητέρα, το lockdown ήταν μία πρόκληση, καθώς η απομόνωση ενέτεινε τις εκρήξεις του νεαρού. «Ήταν δύσκολο να το διαχειριστεί, καθώς ήταν περιορισμένος και δεν μπορούσε να δει τους φίλους του. Στην αρχή περάσαμε δύσκολα, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι ήμασταν στην ίδια κατάσταση. Η ζωή μας ακόμη γυρίζει γύρω από τον γιο μας και όσο μπαίνει στην ενήλικη ζωή χρειάζεται ακόμη περισσότερη στήριξη. Η τελευταία του πολύ σοβαρή έκρηξη ήταν πριν από ένα χρόνο. Είχαμε δύο τρύπες από μπουνιά στον τοίχο. Ευτυχώς, τις καλύψαμε με κάδρα», συνεχίζει η μητέρα.
Αν και ακόμη ο νεαρός δεν έχει ιαθεί πλήρως από το σύνδρομο PANDAS, η κατάστασή του είναι πολύ πολύ καλύτερη.
Το περιστατικό σημειώθηκε στην Ιρλανδία.
Πηγή: Daily Mail
Διαβάστε επίσης:
Αυτή η 4χρονη είναι το μοναδικό παιδί στον κόσμο με το Σύνδρομο «Μπέντζαμιν Μπάτον»
Τι είναι το Σύνδρομο του Μπλε Μωρού: Οι αιτίες και τα συμπτώματα
«Έβαλε το χέρι της στην πρίζα; Γελάνε με την κόρη μου, αλλά πάσχει από πολύ σπάνιο σύνδρομο»