Τι είναι το Σύνδρομο του Μπλε Μωρού: Οι αιτίες και τα συμπτώματα

Υπάρχουν μωράκια, τα οποία γεννιούνται με το Σύνδρομο Μπλε Μωρού ή το αναπτύσσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Πρόκειται για ένα σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από μία αλλαγή στο χρώμα του δέρματος με μπλε ή μωβ απόχρωση, που ονομάζεται κυάνωση.

Αυτό το μπλε χρώμα είναι περισσότερο αισθητό στις περιοχές που δέρμα είναι πιο λεπτό, όπως στα χείλη, το πρόσωπο και τα νύχια.

Το σύνδρομο μπλε μωρού, αν και δεν είναι συνηθισμένο, ενδέχεται να εμφανιστεί λόγω αρκετών συγγενών καρδιακών προβλημάτων ή περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Τι προκαλεί το Σύνδρομο του Μπλε Μωρού;

Το μωρό παίρνει μια γαλαζωπή απόχρωση όταν το αίμα δεν οξυγονώνεται σωστά. Ειδικότερα, όταν υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά, τους πνεύμονες ή το αίμα, το αίμα μπορεί να μην οξυγονωθεί σωστά.

Αυτό δημιουργεί την μπλε απόχρωση στο δέρμα. Η έλλειψη οξυγόνωσης μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

Διαβάστε επίσης: «Έβαλε το χέρι της στην πρίζα; Γελάνε με την κόρη μου, αλλά πάσχει από πολύ σπάνιο σύνδρομο»

Τετραλογία Fallot (TOF)

Αυτή η συγγενής καρδιακή πάθηση είναι η κύρια αιτία του συνδρόμου μπλε μωρού. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα συνδυασμό τεσσάρων καρδιακών ελαττωμάτων που μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στους πνεύμονες.

Ανάλογα με το βαθμό στένωσης, όλο και μεγαλύτερη ποσότητα μη οξυγωνομένου αίματος (φλεβικού » μπλε» αίματος), πηγαίνει προς τη συστηματική κυκλοφορία και το μωρό παρουσιάζει μπλε απόχρωση.

Μεθαιμοσφαιριναιμία

Η μεθαιμοσφαιριναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος κατά την οποία πολύ λίγο οξυγόνο διοχετεύεται στα κύτταρα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μωρά συνήθως κάτω των 6 μηνών, που τρέφονται με βρεφική φόρμουλα αναμεμιγμένη με νερό ή σπιτική παιδική τροφή με πλούσια σε νιτρικά άλατα τρόφιμα, όπως σπανάκι ή τεύτλα.

Όταν είναι μικρά τα μωρά έχουν πιο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα που δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και είναι πιθανό μέσω της γαστρεντερικής οδού να μετατραπούν τα νιτρικά άλατα σε νιτρώδη. Καθώς το νιτρώδες νάτριο κυκλοφορεί στο σώμα, παράγει μεθαιμοσφαιρίνη η οποία παρότι είναι πλούσια σε οξυγόνο, δεν το απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό δίνει στα μωρά την μπλε απόχρωση.

Διαβάστε επίσης:  Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού: Γιατί δεν πρέπει να πετάμε τα μωρά ψηλά;

Άλλες συγγενείς καρδιακές παθήσεις

Τα μωρά που γεννιούνται με σύνδρομο Down συχνά έχουν καρδιακά προβλήματα. Ζητήματα με την υγεία της μητέρας, όπως ο υποκείμενος και ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 2 , μπορούν επίσης να οδηγήσουν ένα μωρό να αναπτύξει προβλήματα με την καρδιά.

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις προκαλούνται επίσης χωρίς προφανή λόγο και αρκετές φορές χωρίς κυάνωση.

Διαβάστε επίσης: Κοριτσάκι 8 ετών πέθανε από… γηρατειά – Μάθετε για το σύνδρομο

Τα συμπτώματα

Εκτός από το μπλε χρώμα του δέρματος, άλλα συμπτώματα του συνδρόμου μπλε μωρού περιλαμβάνουν:

  • λήθαργο
  • διαταραχές διατροφής
  • αδυναμία αύξησης του βάρους
  • αναπτυξιακά ζητήματα
  • γρήγορο καρδιακό παλμό ή αναπνοή
  • στρογγυλεμένα άκρα

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το Σύνδρομο Rett που χτυπά μόνο κορίτσια; Η περίπτωση ενός παιδιού 1 έτους

12χρονη με σύνδρομο Down έστειλε πίνακά της στην Βασίλισσα Ελισάβετ – Πώς αντέδρασε εκείνη (εικόνες)

Αυτό είναι το σύνδρομο pica που εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και έγκυες