Τι αλλάζει με τις γονικές άδειες – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι αλλάζει με τις γονικές άδειες - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για την άδεια μητρότητας και την γονική άδεια μίλησε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Αρχικά αναφέρθηκε στην άδεια μητρότητας, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει καταθέσει την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι χθες υπήρξε συζήτηση για το νομοσχέδιο και πλέον θα αυξηθεί η άδεια μητρότητας από 18 βδομάδες για το δεύτερο παιδί σε ακόμη τέσσερις εβδομάδες, ενώ για τρίτο και οποιοδήποτε επιπρόσθετο τέκνο ακόμη οκτώ εβδομάδες.

Συμπλήρωσε ότι είναι μέσα στα πλαίσια της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, αλλά και ένα από τα μέτρα της υπογεννητικότητας.

«Είναι μια σειρά μέτρων τα οποία εφαρμόζουμε και η γονική άδεια είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να λαμβάνουν πληρωμένη γονική άδεια για τουλάχιστον ενάμιση μήνα, μέχρι το παιδί να γίνει οκτώ ετών», ανέφερε.

Εφαρμοζεται η αδεια πατροτητας

Η κυρία Αιμιλιανίδου διευκρίνισε ότι πλέον εφαρμόζεται η πληρωμένη άδεια πατρότητας για δύο εβδομάδες.

«Η γονική άδεια ορίζει ότι είτε η μητέρα είτε ο πατέρας μπορούν να πάρουν άδεια τεσσάρων μηνών εκ των οποίων οι δύο μήνες θα είναι πληρωμένοι».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η γονική άδεια δίνεται μετά από διαβούλευση με τον εργοδότη, ενώ εξήγησε ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί τη γονική άδεια, αλλά μπορεί να την αναβάλει για λόγους που αφορούν τη επιχείρηση του.

«Είναι σημαντικό ότι εγκαθιδρύεται το δικαίωμα γονικής άδειας σε πατέρα ή μητέρα».

Πηγή: Sigmalive

Διαβάστε επίσης:

Είναι μπαμπάδες που θέλουν, αλλά ντρέπονται να ζητήσουν άδεια για να κρατήσουν το άρρωστο παιδί τους

Καλά τα νέα! Έρχεται αύξηση επιδόματος γέννας και άδειας μητρότητας