Επίθεση με βόμβα σε σχολείο θηλέων – «Σκοτώνουν» την εκπαίδευση των κοριτσιών

Επίθεση με βόμβα σε σχολείο θηλέων - «Σκοτώνουν» την εκπαίδευση των κοριτσιών

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε σχολείο θηλέων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στην πρώτη τέτοια επίθεση μετά από πολλά χρόνια και εδώ και λίγες εβδομάδες, αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Η βόμβα εξερράγη το βράδυ της Τετάρτης σε σχολείο στην πόλη Τανκ του Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου επί σειρά ετών αποτελούσε στρατιωτική βάση ανταρτών που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα.

Από την έκρηξη καταστράφηκε μερικώς ένας εξωτερικός τοίχος και μια αίθουσα διδασκαλίας, δήλωσε ο Μουτζίμπ Ουλάχ, τοπικός αστυνομικός. Κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αν και οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είχαν στοχοθετήσει εκατοντάδες σχολεία θηλέων στην περιοχή προτού απωθηθούν το 2014 έπειτα από σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων.

9 χρονια απο την επιθεση στη Μαλαλα

Η επίθεση εναντίον της Μαλάλα Γιουσαφζάι το 2012, η οποία αργότερα τιμήθηκε με Νόμπελ, και ενός στρατιωτικού σχολείου δύο χρόνια αργότερα, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 150 παιδιά, ήταν οι δύο χειρότερες επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον σχολείων και μαθητών στο Πακιστάν.

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και την επιστροφή τους στην εξουσία, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας στα πρώην προπύργιά τους σε επαρχίες κοντά στα αφγανικά σύνορα.

«ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ»

Η Νασρίν Σουλτανί, διευθύντρια του Λυκείου Θηλέων Sardar -e- Kabuli της Καμπούλ εδώ και πολλά χρόνια δίνει μάχες για τα δικαιώματα των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, όμως τώρα λέει ότι ζει με το φόβο για την ασφάλεια των μαθητριών της.

«Είμαι πολύ θλιμμένη. Όταν βλέπω όλα αυτά τα κορίτσια, πραγματικά στεναχωριέμαι πολύ», ανέφερε με δάκρυα στα μάτια σε συνέντευξή της στο NBC, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.

«Προσπάθησα, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρη ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα βγουν από αυτήν την δυσάρεστη θέση», πρόσθεσε η Σουλτανί, η οποία διευθύνει το σχολείο για μία δεκαετία σχεδόν, αφότου επετράπη το εκ νέου άνοιγμά του.

Η Σουλτανί θυμήθηκε τον καιρό που είχε δεχθεί απειλές από τους Ταλιμπάν κατά το παρελθόν. Μέλη του σκληροπυρηνικών Ισλαμιστών της είχαν πει για το χρώμα του αυτοκινήτου που θα εκραγεί. «Θα πεθάνετε όλες», μας είχαν απειλήσει.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε προσπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια να δίνει κίνητρα στις μαθήτριές της για να μορφωθούν.

Η Σουλτανί είναι μία από τις πολλές γυναίκες με ηγετική θέση – μέχρι στιγμής- στη χώρα, η οποία λέει τώρα πως φοβάται τον ζυγό των Ταλιμπάν και την επιστροφή στον σκοταδισμό του σκληρού Ισλάμ, το οποίο είχε περιορίσει σε τεράστιο βαθμό τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών, πριν από την εκδίωξή τους το 2001 από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Διαβάστε επίσης:

«Θα πεθάνουμε αργά μέσα στην ιστορία»: Τα δάκρυα ενός κοριτσιού για το αβέβαιο αύριο στο Αφγανιστάν (video)

Το σκίτσο που σοκάρει: «Θα εξαναγκάσουν μικρά κορίτσια σε γάμους με μαχητές Ταλιμπάν»