Test to Stay από σήμερα στα σχολεία …παρά τις αντιδράσεις

Υπουργικό: “Test to stay” και σε σε νηπιαγωγεία, προδημοτική και ειδικά σχολεία

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα, το μέτρο Test to Stay στη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το μέτρο εφαρμόζεται κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, το επικουρικό μέτρο απευθύνεται μόνο σε μαθητές/τριες, που θα αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού COVID-19. Που δηλώθηκαν εντός του σχολείου, όπως αυτές καθορίζονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο που διέπει τις σχολικές μονάδες (δύο μέτρα απόσταση από όλες τις κατευθύνσεις του θετικού περιστατικού, εντός της σχολικής αίθουσας, κατά την ώρα του διαλείμματος, κατά τη διάρκεια των αθλοπαιδιών και κατά τη μεταφορά με ιδιωτικό όχημα).

Η τήρηση του πιο πάνω μέτρου είναι προαιρετική επιλογή για μαθητές/τριες και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Συνεπώς, το μέτρο δεν ισχύει για μαθητές/τρίες που βρίσκονται σε καθεστώς αυτοπεριορισμού ως στενές επαφές.

Τι ισχύει για τις επαφές χωρίς ιστορικό εμβολιασμού

Σε σχέση με το τι ισχύει για τις στενές επαφές που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού ή έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ή ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών ή νόσησαν και έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι θα έχουν την επιλογή είτε να περιοριστούν για 10 ημέρες. Όπως προνοεί το σχετικό πρωτόκολλο και να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα εάν προσκομίσουν αρνητική εξέταση PCR με ίδια έξοδα. Είτε να προσέρχονται στο σχολείο και να υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) καθημερινά για την περίοδο 6 συνεχόμενων ημερών μετά την επαφή (εξαιρούνται αργίες και Σαββατοκύριακα).

Όσον αφορά στην εξέταση με μοριακό έλεγχο PCR την 7η ημέρα όπως προνοεί το πρωτόκολλο διαχείρισης στενών επαφών, το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο η εξέταση PCR κατά την 7η ημέρα να αντικατασταθεί με Rapid test.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά μόνο στο ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Μετά την αποχώρηση των στενών επαφών από τα σχολεία, θα πρέπει να τίθενται σε αυτοπεριορισμό, καθώς συνεχίζουν να θεωρούνται στενές επαφές και δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε άλλες απογευματινές δραστηριότητες, όπως φροντιστήρια, αθλοπαιδιές κ.α.

Εξάλλου, σημειώνει ότι τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν τη διακίνηση τους μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η μετάβαση τους στο σχολείο να γίνεται με ιδιωτικό όχημα.

Τι ισχύει για τις επαφές που έχουν εμβολιαστεί

Αναφορικά στο τί ισχύει για τις στενές επαφές που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι βάσει του πρωτοκόλλου δεν υποχρεούνται να αυτοπεριοριστούν. Ωστόσο, θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) καθημερινά για την περίοδο 6 συνεχόμενων ημερών μετά την επαφή. Σημειώνει ότι εξαιρούνται αργίες και Σαββατοκύριακα.

Για τη διαδικασία, αναφέρει πως κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας θα επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες, στις οποίες την προηγούμενη ημέρα εντοπίστηκαν θετικά περιστατικά COVID-19 και οι στενές επαφές θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test).

Τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) θα διενεργούνται μεταξύ των ωρών 07:30 μέχρι 09:00. Και οι μαθητές θα εισέρχονται στις τάξεις τους μετά την έκδοση του αποτελέσματος.

Η απουσία των μαθητών από την τάξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εργαστηριακού ελέγχου, θα είναι δικαιολογημένη.

Σε περίπτωση εντοπισμού θετικού περιστατικού, θα ακολουθούνται οι συνήθεις διαδικασίες από τη διεύθυνση του σχολείου.

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Διαβάστε ακόμα:

Σύλληψη 24χρονου στη Λάρνακα για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

10 συναρπαστικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μικρό σου Υδροχοάκι!

Πολλή ζέστη, πολύ κρύο, πολλοί… τα μπερδεύουμε: Πώς θα ξεχωρίσουμε τα πολύς, πολλή, πολύ