Ταρτάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Μια λιχουδιά που μπορούμε να φτιάξουμε με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι. Ανοίξτε τα ντουλάπια και αξιποιήστε τις μαρμελάδες που ήδη έχετε. Ροδάκινο, φράουλα, βερίκοκο, πορτοκάλι, κίτρο αλλά και όποια άλλη γεύση έχετε θα αποτελέσουν τη γέμιση για τα ταρτάκια που θα συνοδεύσουν το πρωινό της οικογένειας.

Υλικά

για τα ταρτάκια:

250 γρ. αλεύρι
250 γρ. άχνη ζάχαρη
125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1 μεγάλο αβγό
1 λεμόνι ή πορτοκάλι, ξύσμα
λίγο γάλα

για τη γέμιση:

μαρμελάδες της αρεσκείας μας

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το βούτυρο μαζί με μια πρέζα αλάτι κι ανακατεύω με το φτερό, μέχρι να δημιουργηθεί μια θρυμματισμένη ζύμη, που να θυμίζει ψίχουλα. Εναλλακτικά, μπορώ να δουλέψω τα υλικά μου με το χέρι, ζυμώνοντάς τα μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσθέτω στα ψίχουλα το αβγό και το ξύσμα και δουλεύω λίγο ακόμη, να ενσωματωθούν. Αν δω ότι η ζύμη είναι πολύ συμπαγής και δεν δουλεύεται, χύνω ελάχιστο γάλα στο μείγμα μου.
Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30′.

Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου και τον πλάστη με αλεύρι. Ξετυλίγω τη ζύμη και την ανοίγω σε λεπτού προς μεσαίου πάχους φύλλο. Παίρνω μικρές μεταλλικές θηκούλες ή από σιλικόνη και τις γεμίζω με τη ζύμη, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα και να προεξέχει λιγάκι. Αν δεν έχω φορμάκια, φτιάχνω καλαθάκια με το χέρι ή δίνω στα ταρτάκια μου το σχήμα που θέλω.

Έχω στον πάγκο μου τις μαρμελάδες που θα χρησιμοποιήσω για τη γέμιση. Ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα ταρτάκια μου τα γεμίζω με 1-2 κουταλιές και τα λειαίνω ελαφρώς. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 12′-15′, τοποθετώντας τη σχάρα στη μεσαία θέση!