Τα μικρά παιδιά πρέπει να πίνουν μόνο γάλα και νερό, λένε οι ειδικοί

Επιτρέπεται τα παιδιά κάτω των 5 ετών να πίνουν χυμό, έστω και φυσικό; Αρκεί το γάλα για την ανατροφή τους; Πόσο νερό επιτρέπεται να πίνουν;

Η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων έχουν εκδώσει οδηγίες για υγιεινές επιλογές ποτών για μικρά παιδιά.

Μεταξύ των συστάσεων: Τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω θα πρέπει να αποφεύγουν τα αρωματισμένα γάλατα, τα παιδικά παρασκευάσματα, τα γαλακτοκομικά φυτικά / μη γαλακτοκομικά «γάλατα» (εκτός αν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά), ποτά με καφεΐνη και ζαχαρούχα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ποτά με γλυκαντικές ουσίες.

Τα βρέφη ηλικίας 0 έως 6 μηνών θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο μητρικό γάλα ή βρεφική formula.

Στα βρέφη ηλικίας 6 έως 12 μηνών προσφέρονται μικρές ποσότητες νερού, όταν εισάγονται οι στερεές τροφές.

Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 24 μηνών πρέπει να πίνουν πλήρες γάλα. Επιτρέπεται επίσης η χορήγηση μικρής ποσότητας 100% χυμού φρούτων, αλλά τα ολόκληρα φρούτα είναι προτιμότερα .

Τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών πρέπει να συνεχίσουν να καταναλώνουν γάλα, αλλά μπορούν να πίνουν πλέον γάλα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά (1%).

Συνιστάται, επίσης, η ελεύθερη κατά βούληση χορήγηση νερού. Εάν οι γονείς θέλουν, μπορούν να προσφέρουν μικρή ποσότητα χυμού, αραιωμένη με νερό.

Η ανακοίνωση των ιατρών

πηγή: Facebook page – Γεώργιος Τσόλας, παιδίατρος