Οι ανησυχίες των γονέων για τα μικρά τους είναι κάτι το φυσιολογικό, πολύ περισσότερο δε, όταν ξεκινούν τις στερεές τροφές. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, πρέπει να μάθουν πώς να μασούν την τροφή τους, ούτως ώστε να αποφύγουν τον πνιγμό.
Μία διασώστρια αποκάλυψε τα σημάδια που χρειάζεται κάθε γονιός να γνωρίζει και να προσέχει και τα οποία δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να κινδυνεύει.
Μπορεί να θεωρείτε, ότι το μοναδικό σημάδι που αποδεικνύει έναν πνιγμό είναι ο βήχας, καθώς το παιδί προσπαθεί να αποδεσμεύσει την τροφή από τον αεραγωγό. Όμως η διασώστρια αποκαλύπτει πέντε σημάδια που δεν πάει καν το μυαλό σας
1. Όταν το παιδί δεν μπορεί να βήξει
2. Όταν είναι απόλυτα σιωπηλό, δεν κλαίει, δεν μιλάει, δεν έχει αέρα
3. Όταν κάνει απεγνωσμένη προσπάθεια να αναπνεύσει
4. Έχει γδάρσιμο στο λαιμό
5. Αλλάζει χρώματα στο πρόσωπό του
Μπορεί να παρερμηνεύσετε το γεγονός, ότι το μωρό σας πνίγεται, εάν δεν μπορεί να βήξει ή είναι απόλυτα ήσυχο, καθώς τις περισσότερες φορές ο άνθρωπος που πνίγεται βήχει. Όμως, αν οι αεραγωγοί είναι φραγμένοι, τότε δίνουν μάχη να βγάλουν λέξεις ή ήχους, σύμφωνα με τη διασώστρια.
Τι να κάνετε αν πνιγεί παιδί ή ενήλικας
Σύμφωνα με τον παιδίατρο, κ. Ηλία Χαραμαρά, η πρώτη κίνηση – σε κάθε περίπτωση ανάγκης – είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Προσπαθήστε να μην χάσετε την ψυχραιμία σας γιατί ο πανικός σας μεταδίδεται στα παιδιά και προκαλεί μεγαλύτερο σπασμό και ταχυπνοΐα. Μετά από αυτό ενθαρρύνετε το παιδί να βήξει»
Το πώς θα αντιδράσετε για να βγει το αντικείμενο (τροφή ή παιχνίδι) από τον οργανισμό του παιδιού εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού:
Μωρά και παιδιά προνηπιακής ηλικίας
Χτύπημα μωρού στην πλάτη – πνιγμός από τροφή
«Αν ένα μωράκι στραβοκαταπιεί, τότε γυρίστε το με την κοιλίτσα του πάνω στον πήχη του χεριού σας και χτυπήστε το με δύναμη στην πλάτη. Προσέξτε έτσι ώστε το κεφαλάκι του να κοιτάζει προς τα κάτω και προσπαθήστε η δύναμή σας να είναι αρκετή για να σπρώξετε το αντικείμενο προς τα έξω. Το χέρι σας να χτυπά την πλάτη του μωρού με φορά προς τα κάτω – δηλαδή προς τα έξω».
Δείτε σε αυτό το video βήμα βήμα πώς θα δώσετε τις πρώτες βοήθειες σε ένα μωρό που πνίγεται
Παιδιά σχολικής ηλικίας
«Στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά και πάλι η λύση είναι το χτύπημα στην πλάτη. Γυρίστε το παιδί πάνω στο χέρι σας, το κεφαλάκι να κοιτάζει ελαφρά προς τα κάτω και χτυπήστε το στην πλάτη».
Έφηβοι και ενήλικες
«Από την εφηβεία και έπειτα εφαρμόζεται η λαβή του Heimlich. Στην περίπτωση αυτή πηγαίνουμε πίσω από το παιδί και το αγκαλιάζουμε έτσι ώστε τα χέρια μας να δημιουργούν ένα “στεφάνι” κάτω από τον θώρακά του, στο σημείο που ξεκινά το στομάχι. Πιέζουμε με δύναμη το σημείο αυτό μέχρι το αντικείμενο που φράσει την αναπνοή να βγεί».
Διαβάστε επίσης:
Η Νεφέλη Αντωνίου ερμηνεύει την άρια Vittoria Vittoria και μας μαγεύει (βίντεο)
Γάμος σε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο – Τι ισχύει και πόσο θα σας κοστίσει
«Δολοφόνησαν παιδιά, 14 και 16 ετών πριν προλάβουν να φιλήσουν, να ερωτευτούν»