Βγάζουν από τη μηχανική υποστήριξη 12χρονο με βαριά εγκεφαλική βλάβη – Τι οδήγησε στην απόφαση

Δικαστήριο επιτρέπει σε γιατρούς να βγάλουν από τη μηχανική υποστήριξη 12χρονο με βαριά εγκεφαλική βλάβη

Το πράσινο φως έδωσε ανώτατο δικαστήριο στο Έσεξ σε γιατρούς να αποσυνδέσουν από την μηχανική υποστήριξη έναν 12χρονο με βαριά εγκεφαλική βλάβη.

Ο μικρός Άρτσι υπέστη βαρύ εγκεφαλικό τραύμα πριν από τρεις μήνες και οι γιατροί που τον περιθάλπτουν επεσήμαναν, ότι η θεραπεία δεν λειτουργεί και ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί, κάτι με το οποίο δεν ήταν σύμφωνοι οι γονείς του.

Η υπόθεση πήρε τη νομική οδό και σήμερα ανακοινώθηκε η απόφαση από το δικαστήριο, η οποία ανέφερε ότι ο τερματισμός της θεραπείας θα ήταν προς όφελος του Άρτσι.

Ένας άλλος δικαστής  είχε καταλήξει νωρίτερα στο συμπέρασμα ότι ο Άρτσι ήταν νεκρός, αλλά οι δικαστές του Εφετείου δέχθηκαν την έφεση των γονέων, τονίζοντας ότι τα στοιχεία πρέπει να επανεξεταστούν.

Η μητέρα ισχυρίστηκε, ότι οι γιατροί θα έπρεπε να αφήσουν το παιδί να πεθάνει φυσιολογικά και να επιτρέψουν την συνέχιση της θεραπείας.

Οι γιατροί που φροντίζουν τον Άρτσι στο Royal London Hospital, κατέθεσαν στό δικαστήριο, ότι το παιδί είναι εγκεφαλικά νεκρό και προφανώς η συνέχιση της θεραπείας δεν έχει το παραμικρό όφελος για εκείνο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Άρτσι βρίσκεται σε κώμα από τότε που βρέθηκε αναίσθητος με έναν επίδεσμο τυλγμένο στον λαιμό του, στις 7 Απριλίου. Το παιδί ήταν στο σπίτι του στο Southend του Έσεξ.

Η μητέρα του πιστεύει πως ο γιος της, ένα ταλαντούχο παιδί στη γυμναστική, πνίγηκε, όταν συμμετείχε στο επικίνδυνο blackout challenge, μία διαδικτυακή πρόκληση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε αρκετά παιδιά. Από τότε δεν ανέκτησε τις αισθήσεις του.

Το παιδί έχει υποστεί βλάβη σε πολλαπλά σημεία του εγκεφάλου του και δεν έχει την παραμικρή αντίδραση σε κανένα ερέθισμα, ενώ του έχει στερήσει κάθε σωματική αυτονομία.  Εκ των πραγμάτων θα καταλήξει με πολυοργανική ανεπάρκεια και η καρδιά του θα σταματήσει.

Ο πατέρας του 12χρονου, που ζει στην ίδια πόλη, αν κι έχει χωρίσει από την σύζυγό του, ανέφερε με τη σειρά του στο δικαστήριο, όταν θα πρέπει να τον αφήσουν λίγο ακόμη στη ζωή. «Δεν τα βλέπω όλα μέσα από ένα ροζ συννεφάκι, αλλά θέλω να ξέρω ότι έφυγε με το θέλημα του θεού», σημείωσε.

Τι είναι το blackout challenge

Στο εν λόγω challenge που έχει γίνει trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιδιά τραβούν βίντεο σφίγγουν ένα κασκόλ ή άλλο παρόμοιο αντικείμενο γύρω από το λαιμό τους, περιορίζοντας την οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια καλούνται να ανεβάσουν αυτό το βίντεο στο TikTok.

Πηγή: Daily Mail