Γάμος σε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο – Τι ισχύει και πόσο θα σας κοστίσει

Γάμος σε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο - Τι ισχύει και πόσο θα σας κοστίσει

Ενισχύεται η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της τέλεσης πολιτικών γάμων σε συγκεκριμένα αρχαία μνημεία.

Κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Μεταφορών και στη βάση πρακτικών που πραγματοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα την πρόταση για τέλεση πολιτικών γάμων σε εννέα αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και κάστρα στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.

Για τη χρήση των πιο πάνω χώρων και μνημείων για την τέλεση πολιτικών γάμων και εκδηλώσεων απαιτείται η υποβολή αίτησης στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του οικείου Δήμου, τουλάχιστον έναν μήνα πριν την προγραμματιζόμενη ημερομηνία της τελετής.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν στις τελετές γάμων στους συγκεκριμένους χώρους καθορίζεται στα 30 άτομα, και με βάση τους Κανονισμούς, απαγορεύεται η ρίψη λουλουδιών, κομφετί, ρυζιού, φωτοβολίδων, πυροτεχνημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου ή υλικού.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος για χρήση των χώρων αυτών για τέλεση πολιτικών γάμων, η χρέωση διαφέρει για κάθε αρχαιολογικό μνημείο/χώρο και κυμαίνεται από €1.000 μέχρι €1.500. Ο σκοπός καθορισμού υψηλής χρέωσης είναι να αποτραπούν οι μαζικοί γάμοι στους χώρους αυτούς και να προστατευθεί η ιστορική και αρχαιολογική τους αξία.

Συγκεκριμένα, οι χώροι που ορίστηκαν για τέλεση γάμων/εκδηλώσεων είναι:
  1. Το Κτίριο πρώην Δημαρχείου στον προμαχώνα D’ Avila
  2. Το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου Ευρύχου
  3. Το Κάστρο Λάρνακας
  4. Το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας Λευκάρων
  5. Το Κάστρο Λεμεσού
  6. Το Κάστρο Πάφου
  7. Η Παραδοσιακή Κατοικία στην τοποθεσία Φάπρικα στην Πάφο
  8. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Γεροσκήπου
  9. Η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στα Κούκλια.

Η παραχώρηση συγκεκριμένων αρχαίων μνημείων, κάστρων και αρχαιολογικών χώρων για την τέλεση γάμων στοχεύει στην παράλληλη αύξηση της επισκεψιμότητας στα μνημεία αυτά και τη μεγαλύτερη προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο εξωτερικό, σημειώνει ο Υπουργός Μεταφορών.

«Το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών για τέλεση πολιτικών γάμων σε γραφικούς χώρους που είναι σημεία κατατεθέν για τη χώρα μας μας, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συντονισμένη προώθηση των μνημείων μας, υπό αυστηρούς περιορισμούς που θα προστατεύουν την ιστορική τους αξία, έτσι ώστε να αποτελούν επιπρόσθετη επιλογή για την τέλεση γάμων», επισημαίνει ο κ. Καρούσος.

To Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους τους Βουλευτές και κόμματα που στήριξαν την πρόταση και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Δανία: Εκτροχιάστηκε rollercoaster σε λούνα παρκ – Νεκρή 14χρονη

«Βερεγγάρια»: Το ιστορικό ξενοδοχείο των βασιλιάδων ανοίγει ξανά και αποκτά νέα πνοή (βίντεο)

Στην Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη το παιδικό βιβλίο «Η ευχή της Μαρίνας» της Αλεξίας Παπαχριστοφόρου