Σαραντισμός βρέφους: Ο παιδίατρος εξηγεί πότε μπορεί πραγματικά η λεχώνα να βγει με το μωρό της από το σπίτι

Σαραντισμός βρέφος: Ο παιδίατρος εξηγεί πότε μπορεί πραγματικά η λεχώνα να βγει με το μωρό της από το σπίτι

Ακόμα και στις μέρες μας, ακόμα και στις πιο νέες γενιές, υπάρχει μεγάλη σύγχυση αναφορικά με το ζήτημα του σαραντισμού του βρέφους. Πότε μπορεί πραγματικά η λεχώνα να βγει με το μωρό της από το σπίτι, με απόλυτη ασφάλεια. Τι λέει η εκκλησία και τι ο παιδίατρος; Ο παιδίατρος κ. Χρήστος Χ. Τζορμπατζάκης, σε ανάρτησή του, απαντά και διευκρινίζει:

«Πλήρης σύγχυση υπάρχει μεταξύ των γονέων και μεγάλο πεδίο σύγκρουσης με παππούδες και γιαγιάδες, το θέμα του σαραντισμου του βρέφους. Είμαι κυριολεκτικά σε απόγνωση κάθε φορά που πάω να δω νεογέννητο στο σπίτι και πρέπει να αποκρούω δυσιδαιμονίες και λανθασμένες αντιλήψεις.

Θα προσπαθήσω να σας τα εξηγήσω σύντομα μήπως μπορέσω να βοηθήσω κάποιους:

Η ορθόδοξη εκκλησία έχει 3 προβαπτισματικές ευχές:

1) Η ευχή της λεχώνας, που δίνεται στη μητέρα την 1 μέρα που θα γεννησει,
2) Η ευχή της ονοματοδοσίας όπου δίνεται την 8η μέρα ζωής του βρέφους το όνομα το οποίο ΔΕΝ αλλάζει.
3) Η ευχή του σαραντισμού που δίνεται την 40η ημέρα ζωής του βρέφους.

Άλλες ευχές δεν υπάρχουν πριν τη βάπτιση. Με λύπη διαπιστώνω πως κάποιοι ιερείς δίνουν την ευχή του μισό-σαραντισμού, η οποία όμως δεν υφίσταται σε κανένα λειτουργικό βιβλίο ούτε στο Μέγα ευχολόγιο όπως εσφαλμένα αναφέρεται. Είναι λάθος. Μην το κάνετε.

Τώρα, ο σαραντισμος γίνεται για το βρέφος. Εκείνο παίρνει την «άδεια» να εισέλθει στην εκκλησία και να μετέχει των μυστηρίων εκτός της Θείας μετάληψης που μπορεί να γίνει μόνο αφού βαπτιστεί. Δευτερεύοντος παίρνει και η μητέρα.

Η εκκλησία βασισμένη σε κοινωνικούς και όχι θεολογικούς λόγους, επιτρέπει στη γυναίκα να μείνει σπίτι 40 μέρες και να μη μετέχει των ιερών ακολουθειών μέχρι να συνέλθει από τον τοκετό. Αυτό πέρασε σαν διδασκαλία τους Προηγούμενους αιώνες καθώς οι άντρες ανάγκαζαν τις γυναίκες να δουλέψουν σε σκληρές δουλειές αμέσως μετά τον τοκετό, οπότε και είχανε πάρα πολλούς θανάτους γυναικών.

Πέρασε λοιπόν τότε στην διδασκαλία της εκκλησίας η οδηγία να μείνει η γυναίκα στο σπίτι ακριβώς για να την προστατέψει και μην ξεχνάτε ότι το προηγούμενο αιώνα ο λόγος της εκκλησίας ήταν τόσο ισχυρός που δεν μπορούσε να τον αφισβητήσει κανένας.

Η γυναίκα επομένως Δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση «ακάθαρτη» δηλαδή βρώμικη από την εκκλησία ούτε οταν γεννήσει, ούτε όταν έχει περίοδο. Ο όρος «ακάθαρτη» σημαίνει ότι επιτρέπεται στην γυναίκα να μην προσέλθει καθόλου τις περιόδους αυτές που αισθάνεται έντονους σωματικούς πόνους στη θεία κοινωνία και να επανέλθει μόλις συνέλθει ο οργανισμός της.

Η νεα μητέρα είναι ελεύθερη να βγει έξω από το σπίτι όποτε της το επιτρέψει ο γιατρός και αισθάνεται κι εκείνη έτοιμη.

Ο σαραντισμός του βρέφους περιλαμβάνει την είσοδο ΟΛΩΝ των βρεφών μπροστά στο Άγιο Βήμα, από τη νότια πύλη και με την Ωραία πύλη κλειστή. Η άποψη πολλών ιερέων να βάζουν μόνο τα αγόρια αποτελεί Εβραϊκό κατάλοιπο και δεν έχει θέση στην ορθόδοξη εκκλησία.

Στο σαραντισμο πρέπει να είναι παρόντες και οι 2 γονείς…

Προσπάθησα παρα πολύ σύντομα να σας δώσω μια εικόνα, καθώς πρέπει όταν κάνουμε κάτι στη ζωή μας να γνωρίζουμε τι είναι και γιατί το κάνουμε. Το ζήτημα είναι λεπτό και δεν αφορά όλους τους γονείς, αλλά τουλάχιστον διαδώστε το σε όσους θέλουν.

Εάν υπάρχει κάποιος με περισσοτερες γνώσεις θεολογίας από εμένα θα χαρώ να εκφέρει άποψη.»

Διαβάστε ακόμα:

Ντροπή και αίσχος: Βανδάλισαν το μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων στον Στρόβολο

Σκότωσε την πρώην γυναίκα του και τον γιο της για τον λογαριασμό του ρεύματος!

Πατέρας καταγγέλλει: Χωρίς βιβλία και εξοπλισμό παιδιά με μειωμένη όραση