9 σχόλια που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ σε μια λεχώνα

Η περίοδος μετά τον τοκετό λέγεται λοχεία. Πρόκειται για ένα διάστημα , 40 περίπου ημερών, που χρειάζεται ο οργανισμός  για να ξεκουραστεί και να επανακάμψει σταδιακά στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Είναι μια μεταβατική περίοδος, όπου συντελούνται πολλές μεταβολές, με πιο χαρακτηριστικές αυτές στα γεννητικά όργανα.

Το Infokids.com.cy σας παρουσιάζει τα 9 σχόλια που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε να κάνετε μπροστά σε μια λεχώνα που παλεύει να επανέλθει στους καθημερινούς ρυθμούς της, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να χαλαρώσει.


1. Πολύ άβολα και φαρδιά αυτά τα εσώρουχα που φοράς

Μετά το τοκετό, το ζήτημα των εσωρούχων είναι σημαντικό. Οι λεχώνες αφήνουν για λίγο στην άκρη τα αγαπημένα σλιπ τους και στρέφονται στα εσώρουχα της «γιαγιάς». Εναλλακτικά και ιδίως μετά από καισαρική, τα εσώρουχα μιας χρήσης που δίνονται στο μαιευτήριο είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται. Μπορεί να μοιάζει με τεράστια σακούλα, είναι όμως το πιο απαλό, το πιο ελαστικό και το λιγότερο επώδυνο ρούχο που μπορείς να φορέσει η λεχώνα.

2. Σου πέφτουν τα μαλλιά;

 Η επιλόχεια τριχόπτωση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τις γυναίκες  που μόλις γέννησαν.Η φυσιολογική απώλεια τους πρώτους έξι μήνες είναι πάνω κάτω 100 τρίχες την ημέρα. Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση αποκαθίσταται τρεις μήνες περίπου μετά τον τοκετό, μια που οι ορμόνες επανέρχονται στα κανονικά τους και ξεκινά και πάλι η περίοδος. Τα καινούργια μαλλιά επιστρέφουν σταδιακά στον παλιό και φυσιολογικό τους κύκλο.

 3. Γιατί πονάς τόσο πολύ στην περίοδο;

Μετά τον τοκετό η μήτρα συσπάται και μετά χαλαρώνει. Έτσι αποβάλλει τα λόχεια και επανακτά σιγά σιγά το αρχικό της μέγεθος. Οι ενοχλήσεις από τους υστερόπονους θα κρατήσουν λίγες μέρες και θα είναι πιο έντονες κατά το θηλασμό ή αν έχετε γεννήσει κι άλλο παιδάκι. Η πρώτη περίοδος μετά την εγκυμοσύνη εμφανίζεται συνήθως αφού περάσουν 6 με 8 εβδομάδες από τον τοκετό, μπορεί όμως να καθυστερήσει για 5 μήνες ή περισσότερο, σε περίπτωση που θηλάζετε το βρέφος. Οι γυναίκες που θηλάζουν συνήθως παρουσιάζουν την περίοδό τους αργότερα, διότι ο θηλασμός αυξάνει την προλακτίνη, μια ορμόνη που αναστέλλει την έμμηνο ρύση.  Ο μηνιαίος κύκλος αμέσως μετά τον τοκετό δεν είναι σταθερός. Υπάρχουν αποκλίσεις στις ημερομηνίες που αναμένει περίοδο η γυναίκα, οι οποίες οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές. Επίσης, η ποσότητα του αίματος της περιόδου κατά τους πρώτους κύκλους ποικίλλει, αλλά σύντομα ο κύκλος σας θ’ αποκατασταθεί.

4. Έχεις αλλάξει κάτι στο στήθος σου;

Το πρησμένο και σκληρό στήθος οφείλεται στο γάλα που παράγει ο μαστός και στο αίμα που ρέει στην περιοχή. Όταν θηλάζει το μωρό, συνήθως το στήθος ξεπρήζεται ελαφρώς και γίνεται πάλι πιο μαλακό, έως ότου γεμίσει και πάλι με γάλα και αίμα. Περίπου δύο εβδομάδες μετά τη γέννα, το στήθος σας θα επιστρέψει κατά προσέγγιση στο μέγεθος που είχε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα παραμείνει έτσι μέχρι να απογαλακτιστεί το μωρό σας. Όταν επιστρέψετε στο βάρος που είχατε πριν μείνετε έγκυες το στήθος σας είναι πιθανό να επανέλθει στο μέγεθος που είχε, αν και πιθανότατα δεν θα είναι τόσο στητό όσο πριν την εγκυμοσύνη.

5. Υποφέρεις από αιμορροΐδες;

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους εμφανίζουν αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες είναι κοινές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους αιμορροίδες όταν μένουν έγκυες, μόλις όμως παρέλθει η περίοδος της κύησης ανακουφίζονται δια παντός από το πρόβλημα. Προκαλούνται λόγω της πίεσης που ασκείται στις φλέβες που βρίσκονται στην περιοχή της πυέλου, με αποτελέσμα να σπρώχνει το αίμα στα κάτω μέρος του σώματος και να προκαλεί το πρήξιμο. Επίσης, η δυσκοιλιότητα που προκαλείται στην κύηση επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνη συμβάλλει επίσης. Αν το πρόβλημα επιμείνει και μετά τον τοκετό, που συνήθως σε συμβαίνει, τότε υπάρχει η επιλογή της  χειρουργικής επέμβασης που δίνει μόνιμη λύση.

6. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να έχεις πόνους κατά την ούρηση

Η ουροδόχος κύστη κατά την εγκυμοσύνη υφίσταται μεταβολές λόγω της συμπίεσης που δέχεται από την αύξηση του μεγέθους της μήτρας. Αυτό όμως στην λοχεία αποκαθίσταται και τα όργανα ελευθερώνονται. Γι αυτό είναι σημαντική η συχνή ούρηση της λεχώνας άρα και η λήψη νερού. Bέβαια σε πολλές περιπτώσεις, η ούρηση είναι επώδυνη αλλά το πρόβλημα είναι παροδικό. Τα πρώτα 24ωρα υπάρχει αυξημένη διούρηση λόγω της κατακράτησης υγρών στους ιστούς κατά την κύηση και την σταδιακή αποβολή τους στην λοχεία, καθώς και την σταδιακή μείωση του ολικού όγκου αίματος.

7. Έχεις αέρια, ε;

Ένα πιθανό σύμπτωμα που μπορεί να έχει η λεχώνα, είναι τα αέρια… Πρόκειται για μια αναμενόμενη απόρροια της καισαρικής οπότε καλό θα είναι τα σχόλια να αποφεύγονται.

8. Γιατί δένεις την κοιλιά σου;

Μία από τις λύσεις που αναζητούν οι νέες μανούλες, προκειμένου να «μαζέψουν» την κοιλιά είναι οι ζώνες σύσφιξης. Η πίεση στην κοιλιά βοηθάει το στομάχι να επιστρέψει στην αρχική του θέση, βελτιώνει τη στάση του σώματος και υποστηρίζει τη μέση. Ωστόσο, καλό είναι να παίρνουν τη γνώμη του γυναικολόγου τους πριν βάλουν μία τέτοια ζώνη.

9. Υποθέτω δεν θα απολαμβάνεις το σεξ όπως παλιά…

Η σεξουαλική δραστηριότητα μετά από τον τοκετό προϋποθέτει την επίδειξη υπομονής. Είναι καλό να πειραματιστείτε με το σύντροφό σας, ώστε να βρείτε μαζί τις στάσεις, οι οποίες σας επιτρέπουν να αισθάνεστε πιο άνετα. Σταδιακά θα ξαναβρείτε τον παλιό καλό σας εαυτό!

Πηγή: hotmomsclub.com