Πριν πούμε ότι το παιδί μας είναι «δύσκολο», ας σκεφτούμε πώς είμαστε εμείς ως γονείς

Πριν πούμε ότι το παιδί μας είναι «δύσκολο», ας σκεφτούμε πώς είμαστε εμείς ως γονείς

«Γενικά δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες, ειδικά όταν αφορούν σε παιδιά που ακόμη διαμορφώνουν την ταυτότητά τους.

Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως και το γεγονός ότι πολλοί γονείς “δικαίως” κάποιες φορές αναρωτιώμαστε εάν η δύσκολη συμπεριφορά του παιδιού μας – η δυσκολία του να κοιμηθεί, αν κλαίει εύκολα, αν δεν προσαρμόζεται εύκολα, αν προσκολλάται έντονα, αν γίνεται απαιτητικό κλπ- είναι γιατί το παιδί μας γεννήθηκε «δύσκολο» και γι’αυτό μας δυσκολεύει η ανατροφή του.

Έχει σημασία αρχικά να καταλάβουμε ότι κάθε βρέφος έρχεται με τη δική του συλλογή από γονίδια τα οποία είτε θα ενεργοποιηθούν είτε θα παραμείνουν ανενεργά ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Όμως από τις πρώτες εβδομάδες, μπορούμε να αντιληφθούμε τις ιδιαιτερότητες της ιδιοσυγκρασίας του μωρού μας που αναδύονται. Για παράδειγμα, κάποια βρέφη αντιδρούν πολύ έντονα στα ερεθίσματα και κάποια άλλα λιγότερο έντονα. Κάθε παιδί ανταποκρίνεται με έναν δικό του μοναδικό τρόπο.

Το γεγονός αυτό όμως έχει αντίκτυπο με τη σειρά του στο φροντιστή καθώς κι αυτός έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα.

Και οι συμπεριφορές που αναδύονται ως αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης προσωπικοτήτων είναι αποτέλεσμα μιας δράσης-αντίδρασης.

Οπως μπορούμε να πούμε για παράδειγμα για ένα μωρό ότι δεν προσαρμόζεται εύκολα στο περιβάλλον του ή στις ενήλικες απαιτήσεις, αντίστοιχα υπάρχει και ο γονέας που δεν προσαρμόζεται εύκολα στο νέο περιβάλλον (αυτό που περιλαμβάνει ένα μωρό ή το συγκεκριμένο μωρό) και στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες-απαιτήσεις του μωρού του.

Συνεπώς πριν αποφασίσουμε ότι το παιδί μας είναι «δύσκολο» ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κάποια άλλα ερωτήματα πρώτα. Για παράδειγμα, τι τύπος γονέα είμαστε εμείς για το παιδί μας; Ποια είναι η δυναμική αυτής της συγκεκριμένης σχέσης; Και τι χρειαζόμαστε για να γίνει αυτή η ΣΧΕΣΗ πιο “εύκολη”;»

Μαρία Μπεσίνη 

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη νοσοκόμα αφού γέννησε έκανε η ίδια την εξέταση στο μωρό της (εικόνες)

«Δεν προλαβες να χαρείς το μωρό σου»: Θρήνος για την 33χρονη Μαίρη που «έσβησε» στον ύπνο της

Γιατί οι αναμνήσεις που χτίζουμε με τους παππούδες μας είναι ανεκτίμητες