Καμπύλες ανάπτυξης: Τι ακριβώς δείχνουν και πώς ξέρουμε ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού είναι φυσιολογική;

καμπύλες ανάπτυξης12

Μεγαλώνοντας ένα μωράκι μπορεί να μας απασχολήσουν πολλά θέματα. Αυτό που θέλουμε όλοι οι γονείς είνα το παιδί μας να είναι καλά και να μεγαλώνει με υγεία.

Σε αυτό παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Άλλοι γενετικοί και άλλοι περιβαλλοντικοί. Ας δούμε τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε για την ανάπτυξη του παιδιού και για το πότε θα πρέπιε να ανησυχήσουμε για αυτήν.

Η σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού καθορίζεται από το γενετικό δυναμικό του (το DNA του) και από εξωτερικούς παράγοντες (διατροφή, ακόμη και διατροφή της εγκύου κατά την εμβρυική περίοδο, την ψυχική κατάσταση του παιδιού, τυχόν νοσήματα στο παιδί).

Πώς ξέρουμε ότι η ανάπτυξη του παιδιού είναι φυσιολογική;

Oι παράμετροι της ανάπτυξης που παρακολουθεί ο παιδίατρος είναι το βάρος σώματος, το μήκος σώματος/ύψος και η περίμετρος κεφαλής του παιδιού. Εφόσον οι παράμετροι αυτές ακολουθούν μία φυσιολογική πορεία, τότε το παιδί είναι «υγιές και μεγαλώνει καλά».

Τι είναι οι καμπύλες ανάπτυξης;

Η πορεία των παραμέτρων ανάπτυξης αποτυπώνεται σε πίνακες, που ονομάζονται καμπύλες ανάπτυξης. Υπάρχουν ξεχωριστές καμπύλες ανάπτυξης για το βάρος, το ύψος και την περίμετρο κεφαλής.

Οι πίνακες με τις καμπύλες ανάπτυξης είναι διαφορετικοί για τα αγόρια και τα κορίτσια και διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι τιμές για τις καμπύλες ανάπτυξης για τα παιδιά της Κύπρου κυμαίνονται από την 3η έως την 97η εκατοστιαία θέση (ΕΘ). Η 3η ΕΘ θεωρείται κατώτερη φυσιολογική και η 97η ανώτερη φυσιολογική.

Τι ακριβώς δείχνουν οι καμπύλες ανάπτυξης;

Στις καμπύλες αυτές φαίνεται η εκατοστιαία θέση που κατέχει ένα παιδί σε ότι αφορά το βάρος, το ύψος και την περίμετρο του κεφαλιού του, όταν συγκρίνεται με άλλα 99 παιδιά του ίδιου φύλου, ηλικίας και καταγωγής.

Eάν για παράδειγμα ένα παιδί κατέχει την 25η εκατοστιαία θέση στο βάρος, αυτό σημαίνει ότι από 100 παιδιά ίδιας ηλικίας, φύλου και καταγωγής, 25 παιδιά έχουν χαμηλότερο βάρος από εκείνο και 75 παιδιά έχουν μεγαλύτερο βάρος από εκείνο.

Πότε θεωρείται παθολογική η ανάπτυξη ενός παιδιού;

Για να θεωρηθεί η ανάπτυξη ενός παιδιού παθολογική, εκτός από την καμπύλη ανάπτυξης, συνεκτιμώνται πολλοί άλλοι παράγοντες, που ερμηνεύονται σωστά μόνο μετά από τακτική παιδιατρική παρακολούθηση.

Ένα προειδοποιητικό σημείο απόκλισης από τη φυσιολογική ανάπτυξη είναι, όταν το παιδί δεν λαμβάνει βάρος ή ύψος σε τέτοιο βαθμό, που μεταπηδά σε (2 ή περισσότερες) χαμηλότερες καμπύλες ανάπτυξης από αυτήν που βρισκόταν.

Επίσης ανησυχητικό μπορεί να είναι εάν ένα παιδί αρχίζει να λαμβάνει υπέρμετρο βάρος και αντίστοιχα μεταπηδά σε υψηλότερες καμπύλες (π.χ. παχυσαρκία).

Κατά τα 2-3 πρώτα έτη ζωής το βρέφος ή το παιδί, συνήθως, μεταπηδά από μια καμπύλη στην άλλη, διότι είναι περίοδος διαφόρων φυσιολογικών μεταβολών που επηρεάζουν το βάρος και ύψος.

Μετά τα 2-3 έτη, το κάθε παιδί συνήθως παραμένει στην ίδια ΕΘ, διότι ρόλο πια παίζει το γενετικό δυναμικό του.

Η τακτική παιδιατρική παρακολούθηση θα εντοπίσει έγκαιρα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του βρέφους/παιδιού.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω πληροφορίες προορίζονται μόνο για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.

Πηγή: Facebook page – Pediamed.cy