«Κάποια παιδιά θα βλέπουν τον θερμοθάλαμο του κυλικείου, αλλά δεν θα μπορούν να πάρουν κάτι…»

«Υπάρχουν παιδιά που θα βλέπουν τον θερμοθάλαμο του κυλικείου, αλλά δεν θα μπορούν να πάρουν κάτι...»

Τα σχολεία ξεκίνησαν. Τα παιδιά πήραν τις καινούργιες σχολικές τους τσάντες, τις κασετίνες, τα καινούρια τετράδια που μυρίζουν φρέσκο χαρτί, μολύβια, μαρκαδόρους.

Φόρεσαν τα καλά τους ρούχα και έφτασαν στο προαύλιο του σχολείου για τον αγιασμό και με τον παιδικό ενθουσιασμό της επιστροφής στην τάξη. 

Όμως, υπάρχουν και αυτά τα παιδιά που μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά. Αυτά τα παιδιά που δεν θα έχουν καινούρια κασετίνα ή τσάντα, αλλά την περσινή, μπορεί να έχουν έρθει από άλλη χώρα ή πόλη, να έχουν ιδιαιτερότητες. 

Αφιερώστε λίγη ωρα να διαβάσετε το παρακάτω κειμενάκι, προκειμένου να δώσετε στα παιδάκια σας να καταλάβουν, να διακρίνουν και να αποδεχθούν αυτά τα παιδιά που μπορεί να μην τους μοιάζουν και τόσο.

«Υπάρχουν κάποια παιδιά που θα έρθουν στο σχολείο με το ίδιο περσινό παντελόνι κι ας είναι πια ξεθωριασμένο και στενό.

Υπάρχουν κάποια παιδιά που θα έχουν την ίδια κασετίνα,την ίδια τσάντα αλλά και τα ίδια όνειρα, τα ίδια χαμόγελα με πέρυσι.

Υπάρχουν κάποια παιδιά που θα κοιτούν με λαχτάρα το θερμοθάλαμο του κυλικείου αλλά δε θα μπορούν να αγοράσουν κάτι από εκεί.

Υπάρχουν κάποια παιδιά που δε θα τα συνοδεύσει η μητέρα τους γιατί εκείνη «ταξίδεψε» νωρίς και τώρα τα καμαρώνει απ’τον ουρανό.

Υπάρχουν κάποια παιδιά που θα έρθουν στο σχολείο με ένα κενό στην ψυχή γιατί οι γονείς τους δε μοιράζονται πια το ίδιο σπίτι κι ίσως δε μιλιούνται καν μεταξύ τους.

Υπάρχουν κάποια παιδιά που δε βρίσκουν εύκολα παρέα και συνήθως τα συναντάς μόνα και σκυθρωπά σε μια γωνιά της σχολικής αυλής.

Υπάρχουν κάποια παιδιά που ήρθαν από άλλη πόλη ή χώρα και στο παιδικό τους μυαλό φωλιάζει ο τρόμος μπροστά στο άγνωστο περιβάλλον.

Υπάρχουν κάποια παιδιά που δυσκολεύονται να αφομοιώσουν γνώσεις αλλά έχουν υψηλή συναισθηματική ευφυΐα, ενσυναίσθηση κι ευγένεια στη συμπεριφορά τους.

Υπάρχουν κάποια παιδιά διαφορετικά, με ιδιαιτερότητες που γίνονται συχνά αντικείμενο χλευασμού και κοροϊδίας.

Υπάρχουν κάποια παιδιά ίσως πιο ατίθασα και ζωηρά απ’τα υπόλοιπα που μπλέκουν σε καβγάδες και που δεν πήραν όση αγάπη χρειάζονταν απ’το σπίτι και δεν τα συμβούλεψε ποτέ κανείς.

ΟΛΑ τα παιδιά αξίζουν τη σκέψη μας αλλά και μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά.

Καλή αρχή σε όλα τα παιδιά, όπως και να ‘χει!»

Κείμενο: Αλέξανδρος Σουλιώτης

Το βρήκαμε εδώ

Διαβάστε επίσης:

Όχι στις βαριές σχολικές τσάντες: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία, γέμισαν με παιδικά χαμόγελα οι τάξεις

Νέα σχολική χρονιά: Σε ποια σχολεία θα λειτουργήσει ο θεσμός του Ολοήμερου