Πότε το ροχαλητό του παιδιού μας δεν είναι αθώο; Ο παιδίατρος απαντά

Πότε το ροχαλητό του παιδιού μας δεν είναι αθώο; Ο παιδίατρος απαντά

Το ροχαλητό είναι ένα συχνό φαινόμενο. Περίπου 12-13% των παιδιών ηλικίας 1-9 χρόνων ροχαλίζει καθημερινά ή το λιγότερο 3-4 φορές την εβδομάδα κατά τον ύπνο, και 2-3% εμφανίζει επεισόδια άπνοιας στον ύπνο (σταμάτημα της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα ή δύσκολη και εργώδης αναπνοή).

Όταν ένα παιδί έχει ίωση του ανώτερου αναπνευστικού και η μύτη του είναι βουλωμένη, είναι αναμενόμενο να ροχαλίζει παροδικά.

Όπως εξηγεί, ωστόσο, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, το καθημερινό ροχαλητό δεν είναι αθώο, και οφείλεται σχεδόν πάντοτε σε υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), σε υπερτροφία των αμυγδαλών (μεγάλες) ή σε συνδυασμό και των δύο.

Σπανιότερες αιτίες ροχαλητού στα παιδιά είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η παχυσαρκία, το σύνδρομο Down, διάφορες νευρομυικές παθήσεις και το άσθμα.

Επίσης, παιδιά με γονείς που καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου.

Όταν το ροχαλητό συνοδεύεται από επεισόδια άπνοιας το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει και μειώνεται το οξυγόνο στους ιστούς. Ο ύπνος του είναι ανήσυχος με αποτέλεσμα το παιδί να μην ξεκουράζεται και να εμφανίζει κατά την διάρκεια της ημέρας υπνηλία, νευρικότητα, μείωση της συγκέντρωσης και διάσπαση της προσοχής του με συνοδά προβλήματα συμπεριφοράς π.χ επιθετικότητα. Πολλές φορές τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μειωμένη σωματική ανάπτυξη καθώς και μαθησιακές δυσκολίες.

Συστήνουμε στους γονείς να προσέχουν εάν το παιδί τους είναι ανήσυχο στον ύπνο του, εάν δείχνει να αγωνίζεται να αναπνεύσει, αν έχει θορυβώδη αναπνοή (ροχαλίζει), αν εμφανίζει υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας και δεν είναι ευδιάθετο.

Μάριος Ανδρέου – Παιδίατρος