6 διασκεδαστικές δραστηριότητες που εκτοξεύουν την εγκεφαλική ανάπτυξη των νηπίων

Οι πιο μικροί άνθρωποι μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε ακριβά ή τεράστια παιχνίδια.

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου συστήνει 6 διασκεδαστικές δραστηριότητες που συμβάλλουν αποδεδειγμένα στην εγκεφαλική ανάπτυξη των νηπίων:

Τουβλάκια

Προκαλέστε το ενδιαφέρων των νηπίων δίνοντάς τους τουβλάκια σε ποικιλία σχημάτων, βάρους και χρωμάτων.

Κατασκευές στην άμμο

Δοκιμάστε μια ανοιχτή ερώτηση κάθε τόσο για να προσελκύσετε το παιδί σας. («Αυτά τα μπαστούνια που τοποθέτησες στέκονται στην άμμο μόνα τους. Αναρωτιέμαι γιατί;»)

«Είμαι ο αρχηγός»

Αφήστε το παιδί σας να ηγηθεί και κάντε περιστασιακά μια ερώτηση παρατήρησης. («Σκάβεις πολύ βαθιά. Τι βρήκες;»).

Παιχνίδι ρόλων

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει ρούχα που έχετε βάλει στην άκρη γι’ αυτό το σκοπό και δείτε τη φαντασία του να «απογειώνεται»

Μικροί μάγειρες

Εάν το παιδί σας ζητά «πραγματικό» φαγητό, αλλά δεν είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ένα μεγάλο χάος, δοκιμάστε να του δώσετε ένα σφουγγάρι που μπορεί να χρησιμεύσει ως σάντουιτς, για παράδειγμα, και τραπουλόχαρτα που θα μπορούσαν να είναι κομμάτια κοτόπουλου. (Προσοχή: Αποφύγετε μικρά αντικείμενα, όπως τα φασόλια, που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού για ένα μικρό παιδί)

Κρυφτό

Για ένα νήπιο που δεν αντιλαμβάνεται καλά την ιδέα της απόκρυψης, δοκιμάστε να κρύψετε ένα αντικείμενο. Βάλτε ένα φλιτζάνι ή ένα λούτρινο ζωάκι κάτω από ένα μαξιλάρι καθώς σας παρακολουθεί και μετά ζητήστε του να το βρει. Θα είναι περήφανο, θα εκπλαγεί και θα μάθει την πλοήγηση και την προβλεψιμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τον χαμό της Ελευθερίας

Δεκάδες άδεια σχολικά λεωφορεία διέσχισαν το Τέξας: Ο λόγος θα σας συγκλονίσει…

Aλέξανδρος Θεοφάνους: Ο Κύπριος φοιτητής του UCL που βελτιώνει τη ζωή ασθενών με ALS