Πώς θα καταφέρει να σπουδάσει ο Νικόλας που έχει εγκεφαλική παράλυση – Η επιστολή στο Παν. Κύπρου

Πώς θα καταφέρει να σπουδάσει ο Νικόλας που έχει εγκεφαλική παράλυση - Η επιστολή στο Παν. Κύπρου

Συνεχίζεται ο σάλος, που έχει ξεσπάσει λόγω της άρνησης του Υπουργείου Παιδείας να παραχωρήσει διευκολύνσεις και διαφοροποιήμενο γραπτό, στο Νικόλα Μαρκαντώνη, ώστε να μπορεί να διαγωνιστεί στις Παγκύπριες Εξετάσεις, όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές του.

Αυτή τη φορά, στη δημοσιότητα έρχεται επιστολή, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, κατά την οποία ζητείται να παραχωρηθεί υπεράριθμη θέση στο Νικόλα, ώστε να καταφέρει την εισδοχή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από τον πρύτανη του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Στην εν λόγω επιστολή, η οποία διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόδρομος Προδρόμου κάνει λόγο για μία ιδιαίτερη περίπτωση τελειόφοιτου μαθητή και υποψήφιου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός προβαίνει σε ανάλυση του ιατρικού ιστορικού του παιδιού, αναφέροντας ότι έχει εγκεφαλική παράλυση, εντάσσεται στην Ειδική Εκπαίδευση και δικαιούται των προβλεπόμενων διευκολύνσεων και προσαρμογών για τη φοίτηση και τις σχολικές διαδικασίες αξιολόγησης, προσθέτοντας πως έχει υποβάλει, μέσω της μητέρας του, αίτημα για να συμμετάσχει στις Παγκύπριες Εξετάσεις, μέσω διαφορετικού εξεταστικού δοκιμίου, που θα είναι προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά του.

«Το ΥΠΠΑΝ, στη βάση των όσων ισχύουν για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, οι οποίες από τον Ιούνιο 2022 είναι αποκλειστικά εξετάσεις πρόσβασης στα πανεπιστήμια, δεν είναι σε θέση να διεξάγει εξετάσεις με διαφορετικά εξεταστικά δοκίμια για υποψήφιους, λόγω του διαγνωστικού χαρακτήρα αυτών των εξετάσεων», υποστηρίζει ο υπουργός στην επιστολή του.

Πρόσθεσε πως «επειδή δεν επιθυμούμε να στερήσουμε την ευκαιρία από τον συγκεκριμένο υποψήφιο και συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι από τα χαρακτηριστικά αναπηρίας, το ΥΠΠΑΝ εισηγείται όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατ’ εξαίρεση διαθέσει μία από τις προβλεπόμενες υπεράριθμες θέσεις στο Νικόλα Μαρκαντώνη».

Ο υπουργός, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις κανονιστικές διοικητικές πράξεις, του Περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμου και σημείωσε πως στο μέρος ΙΙ προβλέπεται παραχώρηση υπεράριθμων θέσεων, μέχρι ποσοστού 14% των θέσεων σε υποψήφιους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.

«Το ΥΠΠΑΝ εισηγείται όπως παραχωρηθεί κατ’ εξαίρεση μια θέση στον υποψήφιο αυτό, ο οποίος ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει “γενικό βαθμό κατάταξης τουλάχιστον 80% του γενικού βαθμού κατάταξης του τελευταίου υποψηφίου που έχει εισαχθεί στο Τμήμα προτίμησης” εξαιτίας ιδιαίτερων δυσκολιών να ανταποκριθεί στο εξεταστικό δοκίμιο», σημειώνει ο κ. Προδρόμου.

Καταλήγοντας, ο υπουργός υπέδειξε πως η εξαίρεση δικαιολογείται πλήρως από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της περίπτωσης «και για το θέμα της πρόσβασης του συγκεκριμένου υποψήφιου στο Πανεπιστήμιο έχει αποφανθεί με σχετική γνωμάτευση και το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε σχετικές συνεννοήσεις».

«Εμείς δεν θέλουμε να μας κάνουν χάρη»

Η μητέρα του Νικόλα και πρόεδρος της Οργάνωσης «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη σε δηλώσεις της στη Cyprus Times τόνισε πως «εμείς δεν θέλουμε χάρη. Το θέμα δε γίνεται για να πάρει θέση ο Νικόλας, αλλά για να έχει ο κάθε Νικόλας το δικαίωμα να διεκδικήσει θέση επί ίσοις όροις με τις εύλογες προσαρμογές που δικαιούται.»

«Το θέμα είναι του Υπουργείου, εκεί είναι το κώλυμα. Αρνείται να δώσει διαφοροποιημένο γραπτό σε ένα μαθητή με αναπηρία για να παρακαθίσει σε Παγκύπριες Εξετάσεις, από τη στιγμή που αναγνωρίζει στο σχολείο ως σωστή διαδικασία την εύλογη αναπροσαρμογή αλλά για τις Παγκύπριες δεν την αναγνωρίζει», ξεκαθάρισε η κυρία Πιτσιάλη.

Εξήγησε επίσης πως: «η λύση είναι απλή. Έπρεπε να δώσουν το διαφοροποιημένο γραπτό στον μαθητή. Οι καθηγητές του είναι έτοιμοι να πάνε με τους θεματοθέτες, βάσει των θεμάτων, να διαφοροποιήσουν το γραπτό του μαθητή, όπως το έκαναν μέχρι προχθές με τα τετράμηνα, και η θέση να είναι από τις υπεράριθμες, για να μην επηρεαστεί κανείς άλλος και να μην παραπονεθεί κανείς ότι το γραπτό είναι εύκολο. Άρα αυτή είναι η λύση, είναι πολύ εύκολη και θα μπορούσαν κάλλιστα να την κάνουν από την αρχή και να μην μας ταλαιπωρήσουν».

«Το κώλυμα είναι ότι δεν θέλουν να κάνουν παραδοχή ότι η εύλογη προσαρμογή συμπεριλαμβάνει το διαφοροποιημένο γραπτό», υπογράμμισε η κυρία Πιτσιάλη.

Πηγές: Reporter, Cyprus Times

Διαβάστε επίσης:

Μαθητές πήραν τα πινέλα και γέμισαν χρώματα και ζωγραφιές τη Βουλή (βίντεο)

Το σκληρό bullying από τους συμμαθητές της έκανε 10χρονη να χάσει τα μαλλιά της

12χρονος «σώζει» 4χρονο παιδί από πνιγμό σε πισίνα – Απίστευτο βίντεο