Ποια είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει στα παιδιά να έχουν κινητό τηλέφωνο;

Το πιλοτικό πρόγραμμα των δημοτικών αρχών στο Greystones της Ιρλανδίας, σύμφωνα με το οποίο οι κλήθηκαν να μην αγοράζουν κινητά στα παιδιά τους, μέχρι το Γυμνάσιο, πέτυχε!

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τhe Sun», τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών Ofcom δείχνουν ότι το 20% των παιδιών, ηλικίας τριών ετών, έχουν smartphone. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 55%, στις ηλικίες από οκτώ και 11 ετών.

μια σπουδαια αποφαση

Αρχικά, οι κάτοικοι της πόλης στην Ιρλανδία αποφάσισαν ότι δε θέλουν τα παιδιά τους να περάσουν τα πιο δημιουργικά χρόνια τους κολλημένα στην οθόνη του κινητού. Γι’ αυτό οι μαμάδες της πόλης κινητοποιήθηκαν άμεσα. Ένωσαν τις δυνάμεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως συμφωνούν ότι τα παιδιά τους δεν πρέπει να έχουν smartphone μέχρι να διαβούν το κατώφλι του Γυμνασίου.

οκτώ δημοτικά σχολεία

Έτσι, και τα οκτώ δημοτικά σχολεία της ιρλανδικής πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 24 χιλιόμετρα νότια του Δουβλίνου, ζήτησαν από τους μαθητές να μην φέρνουν μαζί τους ηλεκτρονικές συσκευές. Tην ίδια στιγμή, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους συμφωνώντας να απαγορευτούν τα κινητά στα σχολεία για τα νήπια και τα παιδιά του δημοτικού.

«Είναι μια επαναστατική προσέγγιση που πιθανότατα θα ήταν ευπρόσδεκτη και από τους γονείς στη Βρετανία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μια έρευνα της Vodafone που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι, η απόφαση ορισμένων γονέων για το πότε θα αγοράσουν στο παιδί τους το πρώτο κινητό τηλέφωνο, ήταν τόσο δύσκολη όσο και η επιλογή του σχολείου που θα το έστελναν.

Unesco

Τον περασμένο Ιούλιο, η υπηρεσία εκπαίδευσης, επιστήμης και πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών της Unesco ζήτησε από τα σχολεία ανά τον κόσμο να απαγορεύσουν τα κινητά τηλέφωνα σε όλες τις τάξεις.

Όταν δημοσιογράφος της εφημερίδας «The Sun» επισκέφτηκε την πόλη Greystones στην κομητεία Wicklow, οι ντόπιοι ένιωσαν ευγνώμονες που είχαν την ευκαιρία να απελευθερώσουν τους νέους από την πίεση να είναι μόνιμα συνδεδεμένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

τι λενε οι γονεισ

Η μητέρα Σάνια Σούμπερτ, κάτοικος της πόλης Greystones επί 25 χρόνια, έσπευσε αμέσως να δώσει την συγκατάθεσή της στην πρωτοποριακή απόφαση των δημοτικών αρχών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων:

«Έχω άλλα τρία χρόνια για να μην αγοράσω smartphone στην κόρη μου. Υποθέτω ότι η πλειονότητα των ανθρώπων θα ένιωθαν πίεση να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο στο παιδί τους επειδή το έχουν οι συνομήλικοί τους. Ωστόσο, όσα περισσότερα παιδιά δεν έχουν κινητό, τόσο πιο εύκολη είναι η κατάσταση για τους γονείς», τονίζει.

Περισσότερο από το 70% των γονέων στην τάξη της κόρης της, Άνια, συμφώνησαν να μην αγοράσουν smartphone στα παιδιά τους.

Μόλις τα παιδιά φτάσουν στο γυμνάσιο, μόνο το 5% των γονέων εκτιμά ότι θα καταφέρει να αντισταθεί στις πιέσεις των τέκνων τους να αποκτήσουν κινητό.

Η μητέρα Κάρολάιν Νόλαν συμφώνησε, επίσης, να μην αγοράσει στους γιους της smartphone μέχρι να τελειώσουν το δημοτικό, να φθάσουν δηλαδή στην ηλικία των 12 ετών.

«Ως οικογένεια, έχουμε ξεκαθαρίσει στα παιδιά μας ότι δεν θα έχουν τηλέφωνα μέχρι το τέλος του δημοτικού. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε πολύ αυστηροί», δηλώνει.

Η κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τη νέα γενιά έχει ενοχοποιηθεί για την κρίση ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι έφηβοι.

Έκθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) τον περασμένο Νοέμβριο αποκάλυψε ότι, το 1/4 των νέων, ηλικίας 17 έως 19 ετών, στην Αγγλία, διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Για την ηλικία των 20 ετών, η πιθανότητα αυτή αφορά έναν στους έξι.

«Δύο κορίτσια αυτοκτόνησαν πρόσφατα λόγω εκφοβισμού στην περιοχή», υποστηρίζει ένας πατέρας τριών κοριτσιών στην εφημερίδα «Sun» επικροτώντας την κίνηση των δημοτικών και σχολικών αρχών.

«Είναι τρομακτικό γιατί αυτό αφορά τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το παιδί σου – κάτι στο οποίο δεν μπορείς να συμμετέχεις γιατί δεν θέλει να το δεις. Είναι κάτι που σε φοβίζει πραγματικά».

Και άλλες πόλεις στην Ιρλανδία εξετάζουν την εφαρμογή παρόμοιας πολιτικής, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Sun», βλέποντας τα θετικά αποτελέσματα της ιδέας που είχαν οι γονείς στην πόλη Greystones.

Πηγή: Sun

Διαβάστε επίσης:

Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου στη Λευκωσία: Τον έχετε δει; (ΦΩΤΟ)

Κάνετε θεραπείες με υαλουρονικό Οξύ; Τώρα νέα έρευνα αλλάζει όσα γνωρίζαμε