Επιστροφή στο σχολείο: Προετοιμασία εκπαιδευτηρίων πόλης και επαρχίας Πάφου

Πλησιάζοντας στο τέλος των θερινών διακοπών, εκπαιδευτικοί και μαθητές /τριες ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στο σχολείο, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024.

Ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης, γράφει για την επιστροφή στο σχολείο.

Με σωστές και μεθοδευμένες κινήσεις έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές /τριες στα σχολεία τους, σε χώρους λειτουργικούς και άνετους, νιώθοντας ασφάλεια και αποδοχή και έχοντας όλα τα υλικοτεχνικά μέσα για μια εποικοδομητική και καρποφόρα χρονιά.

υλικοτεχνική υποδομή

Όσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων ήδη κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών έγιναν όσες κτιριακές επιδιορθώσεις κρίθηκαν απαραίτητες, βελτιώθηκαν υποδομές και επιδιορθώθηκαν φθορές, ώστε να ικανοποιούνται οι λειτουργικές ανάγκες της σχολικής ζωής και οι μαθητές/τριες να βρίσκονται σε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον.

Τις μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες στις σχολικές μονάδες, όπως κατανομή μαθητών/τριών σε τμήματα, παραλαβή βιβλίων, ετοιμασία ωρολογίου προγράμματος, καθορισμός αρμοδιοτήτων, καθαρισμός αιθουσών, διαχωρισμός βιβλίων και ετοιμασία εργαστηρίων και ειδικών αιθουσών.

Σύμφωνα με όσα πρόσφατα έχει αναφέρει η Υπουργός Παιδείας, φέτος μια βασική προτεραιότητα του ΥΠΑΝ ήταν ο επανασχεδιασμός της αξιολόγησης των μαθητών/μαθητριών Μέσης Εκπαίδευσης. Το νέο αυτό σύστημα, μετά από την έγκριση των σχετικών κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα εφαρμοστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα εστιάζει στη συνεχή και διαμορφωτική αξιολόγηση με στόχο την ανάπτυξη γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων από τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ δεν θα περιορίζεται σε γραπτές μόνο εξετάσεις, αλλά θα προωθεί εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης.

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα του μαθήματος της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, από φέτος με την εφαρμογή του περί της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Νόμου του 2022, εισάγεται με μερικές μόνο ώρες το χρόνο (6) και στα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

Στόχος όπως σχετικά έχει αναφέρει και σε δηλώσεις της η Υπουργός, είναι μέσα από τη διδασκαλία, να προάγεται η ψυχική και σωματική υγεία, όπως και η κοινωνική ευεξία των μαθητών και μαθητριών μας, αλλά και να προλαβαίνουμε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης.

Τη νέα σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί η διεύρυνση της διδασκαλίας της Γαλλικής Γλώσσας και στην Γ΄ τάξη Λυκείων και Τεχνικών σχολών, μπαίνοντας έτσι σε εφαρμογή μια πολιτική δύο ξένων γλωσσών στην κατεύθυνση της πολυγλωσσίας, που προκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερη φροντίδα θα δοθεί και φέτος στην εξοικείωση με τη γλώσσα και στην κοινωνική και πολιτιστική ενσωμάτωση για τους μαθητές/τριες μεταναστευτικής βιογραφίας.

Βασικό μας μέλημά θα είναι και τη νέα σχολική χρονιά 2023-2024, όπως και κάθε χρόνο, η διασφάλιση της ευημερίας και της ψυχικής υγείας όλων των μαθητών/τριών μας, με μέτρα κατά του εκφοβισμού και με προσπάθειες συναισθηματικής και ψυχικής στήριξης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τον σκοπό αυτό.
Ιδιαίτερες ευχές και συγχαρητήρια θα ήθελα τέλος να απευθύνω στους μαθητές και μαθήτριές μας, οι οποίοι/ες πέτυχαν στις Παγκύπριες εξετάσεις και πέρασαν στις σχολές που επιθυμούσαν, εκπληρώνοντας έτσι τους στόχους και τα όνειρά τους αλλά και σε όλους/ες όσους/ες προσπάθησαν και τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στη ζωή τους.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι στόχοι πετυχαίνονται μόνο μέσα από τη διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα ήθελα να τονίσω πως μαζί με τις Σχολικές Εφορείες, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και μαθήτριες και τους γονείς, είμαστε έτοιμοι για κάθε προσπάθεια που απαιτείται ώστε να δοθεί η δυναμική και η ποιότητα που αρμόζει στα παιδιά μας, το πολυτιμότερο τμήμα του πληθυσμού μας.

Διαβάστε επίσης:

Τα βιβλία στη ζωή των παιδιών: Η Μαρίνα Μιχαηλίδου Καδή μιλάει για τη σημασία τους

Λέων Τολστόι: Η απόγονός του, Αλεξάνδρα, ζει ζωή ηρωίδας βγαλμένης από τα βιβλία του